Bozdağ: Laiklik ilkesine aykırı değildir

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: "Bu değişiklik, laiklik ilkesine aykırı değildir. Aksine tam da laiklik ilkesinin gereğidir, hukuk devletinin gereğidir” diye konuştu.

Haberler 31.07.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Bekir Bozda, müftülere nikah kyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarsna ilikin, Bu deiiklik, laiklik ilkesine aykr deildir. Aksine tam da laiklik ilkesinin gereidir, hukuk devletinin gereidir. Küçük yata evlilikleri tevik eder, küçük yata evliliklerin önü açlr diyenler ya deiiklii bilmeyenler ya da bilerek çarptanlardr. Düzenleme, küçük yata evlilikleri tevik etmez, küçük yata evliliklerin önünü açmaz. çünkü evlilik ya, evlenme artlar deimemektedir. ifadesini kulland.

Bozda, Twitter hesabndan yapt açklamada, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsnda yer verilen, il ve ilçe müftülerinin de evlendirme memurlar arasna eklenmesine ilikin düzenleme hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Kanun tasarsnn, evlenme ehliyeti, evlenme engellerini ve evlendirme memuru tanmn deitirmediini bildirdi.

Evlendirme memuru, belediyesi bulunan yerlerde belediye bakan veya bu ilerde görevlendirecei memur, köylerde muhtardr. Bakanlk, il nüfus ve vatandalk müdürlükleri, nüfus müdürlükleri ve d temsilciliklere, evlendirme yetkisi ve görevi verebilir. görüüne yer veren Bozda, kanun tasarsndaki deiikliin, bakanln evlendirme yetkisi ve görevi verecekleri arasna l ve ilçe müftülüklerinin eklenmesi olduuna iaret etti.

Vatandamza ilave seçenekler sunulmaktadr

Tasardaki deiikliin kabulü halinde bakanln, mevcutlara ilaveten il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikah kyma yetkisi ve görevi verebileceini vurgulayan Bozda, u deerlendirmeyi yapt:

Deiiklik, vatandamza resmi nikah kyanlara ilaveten yeni seçenekler sunarak resmi nikah tevik etmekte ve kolaylatrmaktadr. Düzenleme, resmi nikah kolaylatracak, resmi nikah ilemlerini hzlandracak ve bu suretle kadnlarn evlilikteki hukukunu koruyacaktr. Deiiklik, hiçbir kimseyi il ve ilçe müftülüklerinde resmi nikah kymaya zorlamamaktadr, sadece vatandamza ilave seçenekler sunmaktadr.

Bozda, tüm vatandalarn, yasal artlara uymak kaydyla resmi nikahn dilediine kydrma hak ve yetkisine sahip olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

steyen, belediyesi olan yerde belediye bakanna veya belediye bakannn bu ilerle görevlendirecei memura ya da köyde muhtara nikah kydrabilecei gibi isteyen, bakanln evlendirme yetkisi ve görevi verdii il nüfus ve vatandalk müdürlüklerine veya nüfus müdürlüklerine, d temsilciliklere ya da il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikah kydrabileceklerdir. Bu deiiklik, laiklik ilkesine aykr deildir, aksine tam da laiklik ilkesinin gereidir, hukuk devletinin gereidir. Küçük yata evlilikleri tevik eder, küçük yata evliliklerin önü açlr diyenler ya deiiklii bilmeyenler ya da bilerek çarptanlardr. Düzenleme, küçük yata evlilikleri tevik etmez, küçük yata evliliklerin önünü açmaz. çünkü evlilik ya, evlenme artlar deimemektedir.

Toplumun, Belediye bakanna nikah kydran ve kydrmayan diye ikiye ayrlmad gibi Müftüye nikah kydran ve kydrmayan diye de ikiye ayrlamayacana deinen Bozda, unlar kaydetti:

Toplumu böler, diyenler, dün baörtüsü yasan da ayn sakat mantkla savunuyordu. imdi baörtüsü serbest, peki toplum bölündü mü? Hayr. Deiiklik, resmi nikahsz evliliklerin önünü açmyor, aksine il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kyma yetki ve görevi veriliyor. l ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kyma yetki ve görevi verilmesi, resmi nikahl evlilikleri azaltmaz, aksine tevik eder ve de artrr. Demokratik hukuk devletinin tam da gerei bir deiiklii, ideolojik saplantlarmza ve körlüklerimize ve önyarglarmza kurban etmeyelim.

Ana Sayfaya Git