Bülbül: Kürt halkından alınan vergiler Türkçe eğitime harcanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşan HDP’li Kemal Bülbül, tüm bütçelerde diğer halkların görmezden gelindiğini öne sürerek, “145 yıldır Kürt halkından alınan vergiler Türkçe eğitime harcanıyor” dedi.

Haberler 14.12.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis Genel Kurulunda görümeleri süren Milli Eitim Bakanl bütçesine ilikin Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri söz ald. lk olarak söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, kürsüye 12 Eylül Askeri Darbe döneminde ya büyütülerek idam edilen Erdal Erenin fotorafyla çkt. Bülbül, Erdal Er ahsnda; Deniz Gezmi, Hüseyin nan, Yusuf Arslan, Mahir ve bo yoldalar sevgiyle anyorum. Bugün hepimiz Erdalz. Hepimiz 17 yandayz. Erdal unutmayacaz dedi.

TÜRKYE HALKLARI ANADLDE ETM STYOR

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuka seslenen Bülbül, Kürtler ve Türkiye halklar anadilde eitim istiyor. Anadilde eitimi ihlal etmek bir suçtur. Alevi toplumunu, zorunlu din dersinin kaldrlmasn, eitimin tek tipletirilmesi uygulamasnn kaldrlmasn istiyor. Eitimde kullanlan iddet ve nefret diline bir an önce son verilmesini istiyor. Bakn sabahtan beri telefonlarmz susmuyor. 60 bin mesaj geldi. 60 bin öretmen atama bekliyor ifadelerini kulland. Bülbül devamla Evet 1876dan bu yana Türkiye Anayasayla yönetiliyor. 1876dan bu yana tüm bütçelerde Alevi toplumundan alnan vergiler camilere, Kürt halkndan alnan vergiler Türkçe eitime harcanm. Romanlar, Domlar, çerkezler, Araplar görmezden gelinmi diye belirtti.

BZ KORKUYU KERBELADA BIRAKTIK

çileri Bakan Süleyman Soylunun önceki gün HDPye yönelik açklamalarna deinen Bülbül, En büyük inkr ve nefret suçunu dün burada Süleyman Soylu iledi iddiasnda bulunarak, Süleyman soylu deil de sanki kürsüde Yeil vard, sanki Esat Oktay Yldran vard. Esat Oktay gibi bizim grubumuzu, Kürt halkn, muhalefeti tehdit edene unu söylüyoruz; Sen Esat Oktay Yldran isen biz de Kemal Piriz. Bunu bilesin ve bunu bir yere yazasn. Bu nefret ve iddet dilinden vazgeçeceksiniz. Hakkn, adaletin dilini kullanacaksnz. Denizler idama giderken Deniz, Hüseyine, Yoksa çekiniyor musun? diyor, Hüseyin ise, Denizim biz korkuyu Kerbelada braktk diyor. Biz korkuyu Kerbelada, Pir Sultan Abdal idama giderken, Madmak ta braktk. Hiç umudunuzu kaybetmeyin, çok yaknda bu rkç, tekçi sisteme son vereceiz dedi.

YÜZYILDIR DEVAM EDEN BR SORUN

HDP rnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da Erdal Ereni anarak konumasna balad. Erdal Ereni katledenleri lanetliyorum diye devam eden Kaçmaz, öyle devam etti: Kürt meselesinin var oluuna sebep olan, bu rkç tekçi zihniyettir. Hep birlikte bu zihniyetten kurtulamazsan, bütün emeklerimiz, bu bütçe boa heba olacak. Yüz yldr devam eden bu sorunu, bizden sonraki nesillere brakmaya hakkmz yok. Bu halkn iyiliini isteyen her kes, bu sorunu çözmek zorundayz. Dier yandan sürekli bize saldr var. Adalet olamad yerde ahlak da yok. Bu durum da ahlakszln göstergesidir.

AKADEMK KURUMLAR LAVEDLM DURUMDA

HDP Antep Milletvekili Mahmut Torul, uanda her ilde bir YÖK var ve bunu da gece yars KHKsiyle getirdiler. Rektörler artk Cumhurbakan tarafndan atanyor. Her üniversiteyi; cemaate, vakfa teslim ediyorlar. Akademik tüm kurumlar lav edilmi durumda. Hani ülkede tek adam var ya üniversitelerde de tek adamn tek adam var. dari personelin, öretin üyesinin tek bir söz hakk yok. Yönetim kurulunu da rektör belirliyor. Atamalarn tamam rektörün iki duda arasnda. Ya öretim üyesi rektöre biat etmek durumunda ya da oras onun için zehir olur dedi.

HAYAL ÜNVERSTELER DÖNEM

AK Parti milletvekillerinin üniversite saysyla övündüklerini anmsatan Torul, Doru, bakkal dükkan gibi her il ve ilçeye üniversite binalar açld. Alt yap, kütüphane aratrma yeri yok. Örenci var m yok. uanda hayalet üniversiteler dönemini yayoruz. Onun için birçok bölüm kapal ya da örenci tarafndan tercih edilmiyor. Ama üniversite var m var. Bir köy var uzakta gitmesek de gelemsek de oras var misali. Dier yandan örenci says 5 kat artt, üniversite says ise 3 kat artt. Akademik ortam, özgürlüü yok ettiniz. Sizin KHK ile attnz bar akademisyenleri için Anayasa Mahkemesi, hak ihlali dedi, yerel mahkeme beraat verdi. Siz bu insanlara görevlerini ne zaman iade etmek için ne bekliyorsunuz? diye sordu.

ÜNVERSYE ÖRENCLERNN TÜMÜ FLEND

Üniversitelerdeki örencilerin neredeyse tümünün filendiini belirten Torul, Her gün filiyor, tutukluyorsunuz. 70 bin civarnda örenci tutuklu. Artk üniversitelerde sivil ya da resmi polis, cirit atyor. Üniversiteler, en kötü ve mutsuz yayorlar ve üretmiyorlar ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git