Buldan, HDP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Pandemi kapsamında açıklanan tedbirler karşısında yandaş sermayedarlar dışında toplumun bütün kesimleri hükümet tarafından savunmasız ve güvencesiz bırakılmıştır." dedi.

Haberler 25.11.2020 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buldan, partisinin, sadece kadnlarn katld TBMM Grup Toplantsnda yapt konumada, yarnn 25 Kasm Uluslararas Kadna Yönelik iddetle Mücadele Günü olduunu belirterek, bugün kadn grubu toplants yaptklarn söyledi.

AK Partinin 18 yllk geçmiine bakmak gerektiini ifade eden Buldan, AKPnin 18 yllk iktidar boyunca kadn katliamlar, kadna yönelik iddet, suç ve sömürü hzlanarak artt. Bu 25 Kasmda da Türkiyenin kadn haklar karnesi kara bir tablodan ibaret. görüünü savundu.

Buldan, kadnlarn büyük mücadelesi sonucu imzalanan stanbul Sözlemesinin uygulanmad her günün sonucunda kadnlarn öldürüldüünü, iddete maruz kaldn ve iddetle birlikte bask altna alndn ifade etti. Nafaka hakknn da iktidar tarafndan tartma konusu haline getirildiini kaydeden Buldan, AKP iktidar, bu meseleye kadnn can güvenliini salamak yerine erkeklerin cüzdann düünen bir yerden yaklat. dedi. Buldan, kadna yönelik suçlarda erkek faile ceza vermemek için kl krk yaran yargnn cezaszlk kalkanyla erkek suçluyu koruyarak ona yasal destek sunduunu öne sürdü.

Buldan, sözlerine öyle devam etti:

Bask, sava ve halk kart politikalar yürüten AKP-MHP ittifak bunun bir sonucu olarak ülkeyi son derece ar bir ekonomik krizin içerisine sürüklemitir. AKP-MHP ittifaknn sebep olduu bu kriz ülkeyi, halkmz, özellikle de kadnlar çok derinden etkilemi ve gelecek on yllarn ipotek altna almtr. çinde bulunduumuz bu ekonomik buhran, pandemi sürecinin de yönetilememesiyle bir nevi halk açlkla, yoksullukla terbiye etme siyasetine dönütürülmütür.

Pandemi kapsamnda açklanan tedbirler karsnda yanda sermayedarlar dnda toplumun bütün kesimleri hükümet tarafndan savunmasz ve güvencesiz braklmtr. Eriyen maalaryla emekliler açla, çalanlar da yoksullua mahkum edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn karsnda hiçbir destek sunulmayan esnafndan, çiftçisine, üreticisine herkesin iflas ile ba baa brakldn savunan Buldan, Cumhuriyet tarihinin en yüksek isizlik oranlaryla gençlere geleceksiz bir ülke brakldn söyledi.

Buldan, koronavirüsle beraber kadna yönelik iddetin katlanarak arttn ve kadnlarn snma evlerine alnmasnn da gittikçe zorlatn belirtti.

Bir damat göndererek bu enkazn altndan kurtulacaklarn sanmasnlar. diyen Buldan, adalet önünde mutlaka hesap verileceini ifade etti. Buldan, Bu enkazn faturasn halklar, kadnlar deil; buna sebep olan AKP-MHP ittifaknn bizzat kendisi ödeyecektir. dedi.

Hükümet tarafndan son günlerde yaplan açklamalarda reform çkn hep birlikte gördüklerini dile getiren Buldan, Yllardr aslnda demokrasinin, hukukun, insan haklarnn cann okuyup, hukukun cenazesinde sahte gözya döken bu ikiyüzlü, riyakar zihniyet kirlidir ve suçludur. Yarattklar krizi yönetemeyince artk reform zaman geldi demeleri aslnda iledikleri tüm suçlarn itirafdr. imdi kalkm yargy tek sorumluymu gibi bizlere göstermeye çalyorlar. Yine ne diyecekler biliyor musunuz? Kandrldk diyecekler. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyede bir reforma elbette ki ihtiyaç olduunu dile getiren Buldan, unlar kaydetti:

Bu doru fakat AKP ve orta, reform yapacak zihniyette, dürüstlükte, basirette deildir. Havann kokusuna göre sürekli kble deitirenlerin ne inandrcl ne de güvenirlilii olamaz. Ben bu vesileyle yaad krizden kendisini kurtarmak için her türlü kirli tezgahn içerisinde olan bu ittifaka kar bütün Kürt halkna da buradan bir çar yapmak istiyorum: çok iyi bilinsin ki Kürtlerin kendi içerisinde birbirleriyle bir hesab, çatmas, mücadelesi yoktur, olmamtr, olmayacak da. Tarih boyunca bu hiçbir zaman görmediimiz, tank olmadmz bir eydir. Kürtlerin meselesi, Kürtleri halk olarak yok etmeye çalan anlaytr.

Öte yandan grup toplantsnda, 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Günü nedeniyle sinevizyon gösterimi yaplrken, sralarn üzerine ise kadn mücadelesine ilikin dövizler brakld.

Ana Sayfaya Git