Buldan, HDP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İktidarda olmanın sorumluluğu insanları ölü olarak değil canlı olarak getirmektir. Bu nedenle AKP iktidarı, Gare'de yaptıklarından da yapamadıklarından da sorumlu bir iktidardır." dedi.

Haberler 24.02.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buldan, partisinin TBMM Grup Toplantsnda yapt konumada, 21 ubatn Dünya Anadil Günü olduunu anmsatarak, Dillere yönelik her türlü saldr ve asimilasyon giriimi insanlk varlna yönelik bir saldrdr. ifadesini kulland. Buldan, partileri içerisinde Kürtçe eitim program balattklarn açklayarak, bu eitime katlacaklara baarlar diledi.

Gara operasyonunun, çok önemli bir krlma noktas olduunu vurgulayan Buldan, unlar kaydetti:

u an iktidarda baka bir parti olsayd ve AKP muhalefette olmu olsayd Gare için kyameti koparmaz myd? Elbette ki koparrd. Ölümlerin sorumlusu iktidardr demez miydi? Elbette ki derdi. te biz de hem muhalefet olarak hem de HDP olarak aslnda aynsn yapmaya çalyoruz. Yani halk adna hesap soruyoruz iktidardan. Sormaya da devam edeceimizi bugün buradan bir kez daha ilan ediyoruz. ktidarda olmann sorumluluu insanlar ölü olarak deil canl olarak getirmektir. Bu nedenle AKP iktidar, Garede yaptklarndan da yapamadklarndan da sorumlu bir iktidardr. Gare, sava politikalaryla ayakta durmaya çalan iktidarn, ülkeyi ne gibi felaketler içerisine sürükleyeceinin çok açk örneidir.

Kamuoyunun, HDPnin ve muhalefetin, Geçmite olduu gibi o insanlarn kurtarlmas için neden adm atmad? sorusuna, iktidarn hala cevap vermediini dile getiren Buldan, çünkü bu sorudan, Gareden kaçyorlar. Niye biliyor musunuz? çünkü, suçlular. ktidar, Gare meselesinde çok açk ve net suçludur. Amaçlarnn Garede o insanlar kurtarmak olmad ayan beyan ortadadr. diye konutu.

Buldan, 13 Türk vatandann getirilmesi için parti olarak hükümete defalarca çar yaptklarn ve bunlarn dikkate alnmadn belirterek, Hedefleri, iktidarlarnn gelecei için Gareden kullanabilecekleri siyasi bir hikaye çkarmakt. Gareye kendi iktidarlarn kurtarmak için gittiler. Gareden siyasi bir zaferle, müjdeyle dönmeyi umuyorlard. 13 insan da bu siyasi hesaplarna ne yazk ki feda ettiler. Gare gerçei tam da budur. görüünü savundu.

HDP kapatlsn korosunun her gün gürültü çkarmaya, Kürt dümanl yapmaya, nefret iklimini yaymaya hala devam ettiini ileri süren Buldan, iktidarn kendi varln HDPnin yokluuna baladn iddia etti.

ARI MLLETVEKL TADEMR, BU FTRAYI ATANLARI, KANITLAMAYA çAIRDI

çileri Bakan Süleyman Soylunun, HDP Ar Milletvekili Dirayet Dilan Tademir hakkndaki açklamalarn da anmsatan Buldan, sözlerini öyle sürdürdü:

Gerçekten pes dorusu. Buradan açkça söylüyorum; Bu kocaman, kuyruklu bir yalandr. Bizim milletvekilimiz Gareye gitmemitir, Garede bulunmamtr, o tarihlerde de nerede olduu bellidir zaten bu arkadamzn. Bu kara propagandann arkasna snanlar yarn öbür gün bu arkadamz yeni bir açklama yaptnda bunun nasl arkasnda kalacaklarn, nasl altnda kalacaklarn acaba düünmüyorlar m? Bizim milletvekilimizin Garede ne ii var? Bizim milletvekilimiz, Gareye niye gitsin? Bizim vekillerimizin gidebilecekleri o bölgede tek bir yer vardr o da Barzani ile görüme yapmak üzere Erbildir. Ya da oradaki siyasi partilerle görümeler yapmak üzere Erbile zaman zaman vekillerimiz giderler gelirler. Bunun dnda yurt dna çkarlar, Avrupa, ABDye giderler. Bu tela nedir biliyor musunuz? Kendi suçlarn örtbas etme teladr. Dilan arkadamz da dün kamuoyuna detayl açklamalarda bulundu ve bu iftiray atanlar, kantlamaya çard.

Bu bakan, Erdoann koltuuna göz dikmitir diyen Buldan, iktidar ve koltuk kavgasnn açk yaplmasn istedi.

çÖZÜM SÜRECN Üç AYAK ÜZERNDEN YÜRÜTTÜK

Biz, çözüm sürecini üç ayak üzerinden yürüttük. Birinci ayak mralyd, ikinci ayak Kandil, üçüncü ayak da hükümet ve devlet kanadyd. ifadesini kullanan Buldan, o süreçte mralda terör örgütü eleba Abdullah Öcalan ile yaptklar her görümenin devletin ve hükümetin bilgisi ve onay dahilinde yapldn savundu. Buldan, mral ziyaretinden sonra yine devlet ve hükümetin onayyla bizler Kandile gidiyorduk. Kandilde yaplan görümelerin sonuçlarn devlet ve hükümet heyetine döndüümüz zaman aktaryorduk. diye konutu.

Buldan, bir defasnda Kandilde görüme gerçekletirdikleri srada iki tane HAnn üzerlerinde dolatn gördüklerini hatrlatarak, Türkiyeye geldikten sonra Ankarada devlet ve hükümet yetkilileriyle bir görüme gerçekletirdik ve kendilerine biz oradayken üzerimizden HAlar geçti dedik. Bize ne dediler biliyor musunuz? Sizin güvenliiniz için oradaydlar dediler. ifadesini kulland.

KANDLDE VE MRALIDA çEKLEN FOTORAFLAR

Kandil fotoraflar, PKKdan silahlar brakacaklarna dair mektuplar aldmz ziyaretlere aittir diyen Buldan, çekilen hiçbir fotoraf kendilerinin çekmediini kaydetti. mralda terör örgütü eleba Abdullah Öcalan ile çekilen fotoraflarn gösteren Buldan, Bu fotoraf kim çekti ve bu çekilen fotoraf bize kim verdi? Soylu, bunu aratrsn. dedi.

Dolmabahçe Mutabakatnn okunduu toplantya ilikin fotoraflar da gösteren Buldan, bunu da kendilerinin çekmediini belirtti. Pervin Buldan, imdi her üç fotoraf üzerinden de bu çary çileri Bakanna yapyoruz. Her üç fotorafn da amac aynyd, çekildii yer bellidir, kimler tarafndan çekildii de açk ve net olarak ortadadr. ifadesini kulland. Buldan, çözüm sürecinde kendilerine vaat edilenleri, yeri ve zaman geldiinde mutlaka açklayacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git