Buldan: Seçim değil demokrasi ittifakı

HDK Genel Merkezi’ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ittifak çağrılarının seçim için değil, demokrasi için olduğunu vurguladı.

Haberler 12.06.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Pervin Buldan, Demokratik Mücadele Program kapsamnda Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezinde bileen partilerin genel ve e bakanlaryla bir araya geldi. Toplantya, HDP milletvekilleri ile stanbul l Örgütü yöneticileri de katld.

Buldan, basna kapal gerçekletirilen toplant öncesi genel merkez binas önünde açklama yapt.

ALTERNATFSZ DELZ

AKPnin saldrlarna kar birlikte mücadele etme istemiyle HDKyi ziyaret ettiklerini dile getiren Buldan, tüm Türkiye toplumunun gidiattan rahatsz olduunu, dayana ve mücadeleyi büyüterek kötü gidiattn önünü almay amaçladklarn kaydetti. Buldan, Biz biliyoruz ki bu gidiattan Türkiyenin birçok kesimi rahatsz. Toplum yaanan tüm bu saldrlar karsnda büyük bir rahatszlk yayor. Biz tüm bu saldrlar karsnda çaresiz olmadmz, alternatifsiz olmadmz söylemek üzere bu demokrasi yürüyüünü balattmz ifade etmek isterim. Demokrasi yürüyüümüzü aslnda 1 Haziran tarihinde yaynladmz Demokratik Tutum Belgemizle birlikte hayata geçirdik. Bizim demokrasi yürüyüümüz sadece Edirne ve Hakkariyle balayacak olan ve Ankaraya gidecek olan bir yürüyüle snrl olmad gibi, onunla balayan bir planlama da deildir. Biz bu demokrasi yürüyüümüzü darbeye kar, 1 Haziran tarihinde tutum belgemizle birlikte Türkiye kamuoyuna açkladk ve ilan ettik diye konutu.

VERLMEK STENEN K MESAJ

Açkladklar tutum belgesinin iki önemli mesaj olduunu vurgulayan Buldan, Birinci mesaj Türkiyede demokrasi, adalet, kadn özgürlüü, çevre için, Kürt sorunun demokratik çözümü için savalarn son bulmas, a ve i için ortak bir mücadele çarsdr. Bütün bu ifade ettiklerim Türkiyede iktidarn yaratt siyasi iklim sonucunda büyük bir tehdit ve tehlike altndadr. Türkiyede çözülmesi gereken ana balklardr aslnda. Demokrasi, adalet, özgürlükler, Kürt sorunu, kadn sorunu, gençlik sorunu a ve i sorunu, doa sorunu çözülmesi gereken sorunlarn banda geliyor. Yeni bir anayasa çars da yaptk açkladmz tutum belgesiyle ve Türkiyenin en fazla ihtiyaç duyduu uan yürürlükte olan halklar inkar eden, özgürlükleri kstlayan bu anayasann biran önce deitirilmesi ve yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaçtr. Buna dönük bugünler bir çarmz oldu. Bundan rahatsz olanlar var. Tüm bu saydmz balklarn hayata geçmesi için sadece HDPnin deil, tüm demokrasi güçlerinin birlikte ortak hareket etmesi gerektiini vurguluyoruz ifadelerini kulland.

ORTAK HAREKET ETME

Buldan, sözlerini öyle sürdü: kinci mesajmz ise, bütün bu saldrlar karsnda hükümete, siyasi iktidara asla geri adm atmayacamzn mesajdr. Yaplan saldrlar, vermi olduumuz demokrasi ve özgürlük mücadelesinden geri adm attrmayacaktr. Bu tutum belgemiz büyük bir yank uyandrd. Bunun hemen ardndan dier aamalarn hayata geçirilmesi için Edirneden, Hakkariden balatacamz ve Ankaraya gideceimiz darbeye kar demokrasi yürüyüüydü. Bunu da 15 Haziran tarihinde benim Edirneden E Genel Bakanmz Mithat Sancarn Hakkariden yola çkacaktr. Amacmz Ankaraya gideceimiz zaman içerisinde bulunduumuz kentlerde toplumda bütünlemek, toplumla bir arada olmak, her kesimle görümektir. Bunu stanbulda özellikle içilerle, emekçilerle, kadnlarla bir araya gelmeyi esas alyoruz. stanbulda yapacamz çalmalar içerisinde sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, kadn örgütlerini ziyaret etmek ve onlarla aslnda süreci tartmak ve demokrasiyi yürüyüünde ortak hareket etme çarmz yinelemektir.

Edirne ve Hakkari Türkiyenin dou ve batsnn sembolik iki önemli kentidir. Önceki dönem E Genel Bakanmz Selahattin Demirta ve Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydann Edirne Cezaevinde olmas, Hakkari de ise birkaç gün önce milletvekillii düürülerek cezaevine konulan ve 5 gün aradan sonra tahliye olan DTK Ebakan Leyla Güvennin seçilmi olduu kent olmasdr. Bu iki kentten vereceimiz mesaj, hem cezaevlerinde yaanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar hem de Hakkariden verilecek olan mesaj siyasi iradenin darbeyle belediyelerimize, milletvekillerimize dönük saldrlarn kapsayacaktr.

BRLKTE MÜCADELEYE DAVET

Parti çalanlar ve kendilerine oy verenlerin gözaltna alp tutuklandn söyleyen Buldan, yapacaklar yürüyü sadece HDPye yönelik deil, Türkiyenin akademisyenleri, kadnlar için olduunun altn çizdi. Buldan, Bugün Türkiyede birçok kii yoksullua sefalete maruz braklmtr. ktidar tarafndan bu sorunlara maruz braklan herkes için yaplacaktr. Tüm demokrasi güçlerini birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz dedi.

TTFAK çARISI DEMOKRAS çN

ttifak çarlarnn kimi çevreler ve yanda medya araclyla farkl yere çekilmeye çalldn belirterek, bu duruma tepki gösteren Buldan, çarlarnn tüm demokrasi güçlerine dönük olduunun altn çizdi. Buldan, sözlerini öyle noktalad: Yaptmz açklamalarda effaf ittifak açklamalarnda bulunuyoruz. Yanda medyann bunu farkl yansttn görüyoruz. effaf ittifak demokrasi ittifak çarsdr. Baz kesimler ve çevreler sürekli seçim çars yapyoruz gibi alglyorlar ve bu algy yaymaya çalyorlar. Oysa bizim yaptmz bir demokrasi ittifak çarsdr. Ve bu demokrasi ittifak çars seçimlerden ibaret olmayan seçimlerle snrl kalmayan bu gidiat durdurmaya ve birlikte demokrasi mücadelesi vermeye dönüktür. Bizler zaten ittifak partisidir. Halklarn Demokratik Partisi 6 birleen birlikte bir çat partidir. Ama hala bu ülkede eer siyaset tasfiye edilmeye çallyorsa, Türkiyenin demokratlar, aydnlar, siyasetçileri, belediye bakanlar hala cezaevindeyse ve hala bir saldr varsa Türkiye toplumuna o zaman bu ittifak daha da büyümesi daha da genilemesi gerekiyor. Hiç kimse yaptmz ittifak çarlarn farkl bir yere çekmesin. Bizim çarmz tüm demokrasi güçlerinedir.

Buldan, basna yapt açklamann ardndan HDK bileenleriyle bir araya geldi.

Ana Sayfaya Git