Bunların kıymeti harbiyesi yoktur

Erdoğan, Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmayla ilgili de "Hiçbir kıymeti harbiyesi yok" diye konuştu.

Haberler 08.08.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, cuma namazn Ayasofya Camiinde kld. Cumhurbakan Erdoan, namaz sonras gündeme dair deerlendirmelerde bulundu. Beyruttaki patlamayla ilgili konuan Erdoan, Bu gerçekten çok ama çok büyük bir felaket dedi. Erdoan, Yunanistan ile Msr arasndaki anlamayla ilgili de Hiçbir kymeti harbiyesi yok diye konutu. Ekonomideki gelimelerle ilgili soruya Kimse halkmz yanltmaya çalmasn diye cevaplayan Erdoan, Bahçelinin Akenere Eve dön çarsyla ilgili soruyu ise Ülke genelinde bütünlemenin gerei, bana göre önemlidir eklinde cevaplad.

BEYRUTTAK PATLAMA

Erdoana ilk olarak Beyruttaki patlama soruldu. Erdoan u ekilde yant verdi: Öncelikle Beyrut patlamas tabi neticeleri itibariyle failleri kimdir, henüz bu belirlenmi deil. u anda konuyla ilgili bata Lübnan Cumhurbakan ile yaptm görümede ve bizim istihbarat tekilatmzla yapt görümede henüz kimdir, hangi kurulutur, buna benzer alnm bir bilgi yok. Buna benzer alnm bir bilgi olmad için de bizim unlar yapmtr dememiz de özellikle biz siyasilere yakmaz. Ama bizler de takip ediyoruz. Oradaki karde Lübnan halknn, yöneticilerinin bizlere verecei bilgileri önemle takip ediyoruz. Tabi bu gerçekten çok ama çok büyük bir felaket. Biliyorsunuz benzerini rahmetli Hariri zamannda da yaamtk. imdi bu çok daha ileri seviyede böyle bir ey gerçekleti. Nitrat kaynakl olduu söyleniyor, öbür tarafta füzelerin olduu depolardan kaynakl olduu söyleniyor. çok açk, net olarak henüz bilgilendirmeler yapld diyemeyiz. Fakat ii bizler de takip ediyoruz. Ve en son Bakan Yardmcm Fuat bey ve Dileri Bakanm Lübnana ziyarette bulunup yerinde takip ediyorlar. Daha ileri adm da biliyorsunuz bir Koca Yusuf kargo uçamzla oraya çok çeitli yardmlar gönderdik. Bunlarn içerisinde askeri diyebileceimiz birçok yardmlar var. Ben Sayn Cumhurbakanna Hastanelerimiz sizin hastanelerinizdir. Yarallar bize nakletme noktasnda her an yannzdayz. Ambulans uçaklarmzla hastalar ülkemize tayabiliriz Bu konuyu da kendilerine bildirdim. Karde Lübnan yalnz brakamayz. Felaketin boyutu çok çok büyük. limann böyle bir duruma kar karya kalmas skntya sebep olmutur. Burann yeniden inas, ihyas kaç yl alr bunlar da ayr bir soru. Biz madden manen her eyimizle Lübnann Beyrutun yannda olacaz

YUNANSTAN LE MISIR ARASINDAK ANLAMA

Yunanistan ile Msr arasndaki anlamann sorulmas üzerine Erdoan, imdi Yunanistan ile Msr arasnda yaplan bu anlamann hiçbir kymeti harbiyesi yok. Niye yok? imdi bir defa buralara baktmz zaman özellikle Yunanistann yani Libya ile ilgili olarak buradaki kyda olma konusunda bir alakas var m? Ne ii var orada? Msrn bir alakas var m? Yok.

Biz Libya ile böyle bir anlamay yaptktan sonra bunlarn hepsi bunlarn üzerine atladlar. imdi bize oralardan gelen bilgiler de, biz bunu size kar yapm deiliz gibi bilgileri de bize yanstyorlar. Olsa da olmasa da biz u anda Libyayla yapm olduumuz anlamay kararllkla sürdürüyoruz, sürdüreceiz. Bizler burada özellikle deniz yetki alanlarnda hiç hakk hukuku olmayanlarla buralar görümeye bile gerek duymuyoruz. Bakn Merkel benden ricada bulundu. Buradaki sondaj çalmalarn durdurursanz benim iimi kolaylatrrsnz dedi. Ben de, Eer siz Yunanistana dierlerine güveniyorsanz biz 3-4 haftalna ara veririz. Ama ben bunlara güvenmiyorum. Göreceksiniz bunlar sözünde durmayacaklar dedim. Nitekim öyle de oldu.

Biz bu arada da Yunanistandan onlarn kendi Dileri Bakan, danmanlar üçlü görümeler balattlar. Almanya - Yunanistan - Türkiye arasnda. Bu sözde durmaynca imdi ne olacak? Biz sondaj çalmalarna hemen baladk. Barbaros Hayrettini de görevine gönderdik. Sözlerinde durmuyorlar yantn verdi.

EKONOMDEK GELMELER

Ekonomideki gelimelerle ilgili soruya da yant veren Erdoan, Bakn dünyada u anda ekonomik gelimeleri öyle bir gözden geçirecek olursanz, bata Amerika olmak üzere Rusya, bunun yannda Avrupa bütün bunlara baktmz zaman ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzaklarn olduunu görürsünüz.

Burada tüm samimiyetimle, ben içerdeki dümanlar zaten gündeme getirmek istemiyorum. Bize zaten dardakiler yetiyor. çerdekiler de pompalama görevi ifa ediyorlar dedi

Yani Türkiye bu noktada dimdik ayakta diyen Erdoan, Kimse halkmz yanltmaya çalmasn. Bugün dünden daha güçlüyüz. Yarn daha güçlü olacaz. Samimiyetle bir ey söylüyorum. Türkiyede 17 yl önce terörle verilen mücadeleyi bir düünün. Ve bu terörle mücadelede 17-18 yl önce neredeydik. Bugün neredeyiz? E terörle mücadele ücretsiz yaplmyor. Ciddi manada harcamalarmz oluyor. Savunma Sanayiinde çok ciddi harcamalar yaptk m? Yaptk. Bizim savunma sanayinde düünün, yerli milli de yüzde 20yken biz bunu yüzde 70lere çkardk. HAlarla, SHAlarla gerek içerde, gerek Suriyenin kuzeyinde, gerek bar pnar harekatnda çok ciddi mücadeleler veriyoruz. Biz Libyaya zevk için gitmedik. Libyal kardelerimiz, özellikle Türkiyeyi davet ettiler. Ve orada da bizim kendi askerimiz var, ayn ekilde yine dost kardelerimiz var. u anda orada da bu mücadele sürüyor. Bu mücadeleyi de onurlu bir ekilde sürdürüyoruz. Ekonomide bu söylenenlerin hepsi bir tarafa, benim Hazine ve Maliye Bakanmla ilgili sosyal medyada yaptklar karalamalar hepsi bunlar yetiemedii üzüme koruk diyorlar. Sen ülkeye bak. Türkiye nerede, bat nerede, dünya nerede ifadesini kulland. Erdoan, Türkiyede ekonomi sistem olarak oturmutur. Sistem oturduu için baz zamanda trmanlar, bazen iniler... Biliyorsunuz öyle ylba itibariyle 10 liradan bahsediyorlard. nerelere geldi, bulunduumuz noktalara geldi. Bu da yerli yerine oturacak. Bütün mesele koronavirüs meselesi tabi önemli. Beyruttaki gelimeler ortada. Bunlar amak suretiyle ben özellikle TLnin yerli yerine oturacana inanyorum. Dövizin, altnn yerli yerini bulacana inanyorum. Bunlar gelip geçici eyler. Bu dalgalanmalar her zaman olur. Bunu görmemiz lazm diye konutu.

NCENN PART KURACAI DDASI

Muharrem ncenin parti kuraca iddiasnn sorulmas üzerine Erdoan, Bizim içimizden birileri de gitti ayrld, partilerini kurdular. Bu parti kurulular nereye varr bilemem. u an sayn Muharrem beyle ilgili olarak onun da hakkdr, eski bir siyasetçidir. O da onun doal hakkdr diye konutu.

BAHçELNN AKENERE çARISI

Erdoana Bahçelinin Akenere çars da soruldu. Erdoan, Sayn Bahçelinin daveti ise benim yadrgadm bir davet deildir. O da olabilecek en makul çizgide davettir. Temenni ederim ki birlik beraberliin tesisine yönelik inallah bir adm olabilir. çünkü danklkta bir ey yok. Hele hele HDPyle terör örgütleriyle el ele olmak, milli ve yerli olarak düündüümüz Y Partiye hiç uygun da dümeyebilir. Böyle bir skntnn olduu hasebiyle zaten böyle bir davet gerçeklemitir diye düünüyorum cevabn verdi.

ABD, PKK LE PETROL çN ANLATI

ABDnin PKK ile petrol için anlatyla ilgili soru üzerine Cumhurbakan Erdoan u yant verdi:

Sayn Trumpa da söyledim. Terör örgütlerine kaynak aktarm yapmanz bizim bölgemizde ciddi skntlara neden olabilir, bu örgütün ekonomik kaynaklar nereden geliyor diye düünüldüünde ite kaynak belli. Siz bunlara kalkp petrol kaynaklarndan aktaryorsunuz ve bunlar güç sahibi yapyorsunuz. Onlar da bunu nereye satyor? O da enteresan; rejime. Kendileri de gerekli talimat vereceklerini söylemilerdi ama u ana kadar gelen bir olumlu gelime yok. Takipçisiyiz, takip edeceiz

KORONAVRÜS ÖNLEMLER

Koronavirüs önlemleriyle ilgili kstlamalarn gündemde olup olmadnn sorulmas üzerine Erdoan, Bütün kstlamalarn hepsi Bilim Kurulunun ald kararlara bal. Halkmza sesleniyorum. Ne olur, maske, mesafe ve temizlik buna dikkat edelim. Buna dikkat edelim ki Allah göstermesin bir sknt yaamayalm. Dün itibariyle vefat 14. Mesele tabi vaka saysnn dümesi. Bunu baarmamz lazm. çalyoruz, daha çok çalacaz sizler de bize yardmc olmanz lazm ki bir an önce vaka saysnn dümesini, vefat saysnn dümesini hep beraber salayalm. Koronavirüs olduu dönemde ne olur, maskeyi mesafeyi ve hijyen kurallarna dikkat edin. Buna dikkat edersek bu ii çok ama çok az hasarla atlatrz. Buna dikkat etmemiz lazm. Birliimizi ve beraberliimizi asla bozmayalm dedi.

Ana Sayfaya Git