Büyük Çamlıca Camii'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin Büyük Çamlıca Camii'ne sahip çıktığını, camiyi cemaatsiz bırakmadığını görüyoruz. Cumalar ve inşallah mübarek geceler bunların yanında sabah namazında bile buranın dolup taşması, vatandaşlarımızın sahiplenişinin göstergesidir. Çamlıca Camii cemaatsiz kalmayacak, dolup taşmaya devam edecektir" dedi

Haberler 04.05.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyük çamlca Camiinin resmi açl Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann katld törenle gerçekleti. Üsküdar çamlcada temeli 6 yl önce atlan, 63 bin kiinin ayn anda ibadet edebilecei bir kompleks olarak tasarlanan Türkiyenin en büyük camisi, Büyük çamlca Camiinin resmi açl, bugün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann katlmyla yapld. Resmi açl töreni öncesi, çevrede geni güvenlik önlemleri alnd. Büyük çamlca Camii Türk Bayraklar ile donatld. Sabah saat 09.30dan itibaren Büyük çamlca Camiinin hocalar ile Filistin ve Msrdan gelen hafzlar, Kuran- Kerim ve ilahiler okudu.

Cuma namazn Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba kldrd, daha sonra caminin açl törenine geçildi. Törene Arnavutluk Cumhurbakan lir Meta, Gine Cumhurbakan Alpha Conde, Senegal Cumhurbakan Macky Sall, Filistin Babakan Muhammed brahim tiyye, Afganistan cra Heyeti Bakan Abdullah Abdullah, Azerbaycan Milli Meclis Bakan Oktay Esadov, Bosna Hersek Devlet Bakanl Konseyi Üyesi efik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Bakan Bakir zetbegoviç, Libya Meclis Bakan Halid Elmeshri, Tunus El Nahda Hareketi Lideri Raid el Gannui da katld.

Törende yabanc devlet adamlar ksa birer tebrik konumas yapt. Ardndan sözü Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ald. Erdoan, Resmi açln yaptmz Büyük çamlca Camiinin stanbulumuza hayrl olmasn diliyorum. Böylesi bir eserin ortaya çkmasnda emei olan herkese teekkür ediyorum. stanbulumuzun güzelliine güzellik katan Büyük çamlca Camiinin içinden cemaati, minarelerinden ezan, kubbesinden Kuran nidalarn kyamete kadar eksik etmesin diye rabbime dua ediyorum. Bu vesileyle 566 yl önce stanbulun kaplarn slama açan Büyük Sultan Fatih Sultan Mehmeti, bu corafyaya medeniyetimizin damgasn vuran Mimar Sinan rahmetle, minnetle yad ediyorum. Asrlardr canlarn seve seve feda eden aziz ehitlerimize rahmet niyaz ediyorum. Gazilerimizden dar bekaya intikal edenleri ükranla anyor, hayatla olanlarna hayrl, salkl ömürler diliyorum. 11 aylk hasretin ardndan Pazar gecesi kavuacamz Ramazan erifinizi tebrik ediyorum dedi.

ESER, YATIRIM VE HZMETLERMZLE STANBULU LMEK LMEK DOKUYACAIZ

Erdoan, stanbul, bir birinden güzel cami ve türbeleri ile görenleri kendine meftun eden bir ehirdir. Bu aziz ehre hizmet etmekten daha büyük bir gurur yoktur. Hem stanbul Büyükehir Belediye Bakan hem Babakan hem de Cumhurbakan olarak stanbula hizmet ettik. Birbirinden güzel eserlerle bu ehre izler brakmay Allah bize nasip etti. stanbul 6 asra yakn zamandr semalarndan ezann eksik olmad kutlu bir ehirdir. Rabbim bizlere Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Selim Köprüsü ve stanbul Havaliman gibi eserlerle silinmez izler brakmay nasip etti. çeyrek asrdr stanbula hizmet için geçirdiimiz her ann mutluluunu yüreimizde hissettik. Gecemizi gündüzümüze katarak stanbul için mücadele etmeyi sürdüreceiz. Eser, yatrm ve hizmetlerimizle stanbulu ilmek ilmek dokuyacaz. stanbulun güzelliine güzellik katmaya devam edeceiz. Buras ayn zamanda bir külliye. Sadece bir cami deil. Sergi salonlaryla, konferans salonlaryla, Türk-slam eserleri müzesiyle buras ayn zamanda büyük bir külliye. Sizlerin de gördüü gibi Büyük çamlca Cami, mimarisi konumuyla muhteem bir eserdir fadelerini kulland.

STANBULUN HER NOKTASINDAN RAHATLIKLA GÖRÜLEBLYOR

Büyük çamlca Camiinin öne çkan baz vasflarn sralayan Cumhurbakan Erdoan, çamlca Camii 57 bin 500 metre karelik bir alana kuruludur. Toplam inaat alan 350 bin metrekaredir. Buras ibadet bölümü yannda, konferans salonu, kütüphane, atölyeler, otoparka sahip külliyelerdir. Camimiz 6 minareye sahiptir. Ayn anda camimizde 65 bin mümin ibadetini gerçekletirebiliyor. Her ne kadar birileri nasl dolduracaksnz deseler de elhamdülillah doluyor. Engelli dostu olarak ina edilen külliye içerisinde geleneksel el sanatlarnn icras için de 2 bin 500 metrekare alana sahip atölyeler var. Türkiyenin en büyük camisi vasfn tayan bu eser stanbulun her noktasndan rahatlkla görülebiliyor eklinde konutu.

çAMLICA CAMS CEMAATSZ KALMAYACAK, DOLUP TAMAYA DEVAM EDECEK

Erdoan konumasnn devamnda, Camiler Müslümanlarn cem olduu yani birletii, bütünletii, ayn safta kalplerini birbirine kenetledii mekanlardr. Adna ümmet dediimiz; snf, snr, mesafe, renk, dil, rk tanmayan evrensel kardeliimiz evvela camilerimizde vücut bulur. Müminler tüm renkleriyle, ümmet olduklarnn, karde olduklarnn bilincine öncelikle camilerde varr. Bundan dolay camiler sadece bir ibadethane deil, ayn zamanda günde 5 defa muhabbetimizin mayaland yerlerdir. Milletimizin Büyük çamlca Camiine sahip çktn, camiyi cemaatsiz brakmadn görüyoruz; Cumalar ve inallah mübarek geceler bunlarn yannda sabah namaznda bile burann dolup tamas, vatandalarmzn sahipleniinin göstergesidir. çamlca Camii cemaatsiz kalmayacak, dolup tamaya devam edecektir diye konutu.

BADET MEKANLARINI BOMBALAMANIN ADI CHAD DEL, TERÖRDÜR

Terörün karanlk yüzüne her geçen gün daha görüyoruz diyen Cumhurbakan Erdoan, Dünyann farkl köelerinde terörün insanlk d yüzüne her geçen gün muhatap oluyoruz. Yeni Zelandada katliam ile Sri Lankadaki terör saldrs tehdidin boyutlarn bir kez daha ortaya koymutur. Artk hiç kimsenin terör karsnda amal cümleler kurma lüksü yoktur. Bundan sonra hiçbir devlet teröristler arasnda iyi kötü ayrmna gidemez. Terör örgütlerine kar artk daha ilkeli, tutarl, net bir tavr alnmas gerekiyor. badethaneleri kan gölüne çeviren vahi zihniyete artk herkesin dur demesi arttr. Bunlarn tamam insanln ortak dümandr. Bizim inancmzda ibadet hakk kutsaldr. Kimse Kurann çizdii snrlar keyfine göre deitiremez, helali haram klamaz. Hiç kimse kendi anlayna göre kural koyamaz. Hele hele cihad yapyorum diyerek hiç kimse ibadethanelere saldramaz. Masumlar katletmenin, ibadet mekanlarn bombalamann ad cihad deil, terördür, vahettir, cinayettir dedi.

Konumalarn ardndan Erdoan ve beraberindeki protokol üyeleri yaplan duann ardndan kurdele kesilerek Büyük çamlca Camiinin resmi açln yapt.

Ana Sayfaya Git