'Çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz'

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, " (Yabancı öğrenciler) Yakında hem öğrenciler hem mezunlar için çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz" dedi.

Haberler 13.05.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen UDEF 11. Uluslararas Örenci Bulumalarnn Final Programna katld. Programda Babakan Yardmcs Hakan çavuolu, Gençlik ve Spor Bakan Osman Akn Bak, stanbul Valisi Vasip ahin, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Mevlüt Uysal, AK Parti stanbul l Bakan Bayram enocak da yer ald.

Burada konuan Cumhurbakan Erdoan, Türkiye olarak bizim i yapma konusunda deil; ama yaptmz iin icmalini tutma ve sonrasnda takibini yapma konusunda ciddi bir eksikliimizin olduunu kabul etmek durumdaym. Eskiden beri ülkemizde 100 binlerce misafir örenci eitim-öretim görmü ve bunlar ülkelerine dönmülerdir. Bizim ilk dönemimizde dahil bu örencilerle eitim-öretimleri sonrasnda ilikileri devam ettirecek bir mekanizma kurulmamtr. Misafir örenci saymz bireysel irtibatla takip edilemeyecek kadar çoktur dedi.

LK BE ÜLKE ARASINA GRECEZ

Cumhurbakan Erdoan, Dünyann neredeyse her ülkesinden örenciye sahibiz. Hedefimiz ülkemizdeki misafir örenci saysn 350 bine çkarmaktr. Böylece dünyada en çok misafir örenci barndran ilk be ülke arasna gireceiz. Hedefimiz budur ifadesini kulland.

Biliyorsunuz Türkiye son yllarda FETÖ terör örgütünün darbe giriimi dahil pek çok saldrsna maruz kald diyen Erdoan, FETÖnün en çok üzerinde durduu konulardan biri de yurtdndan gelen örenciler, yani daha tebih, sizlerdiniz. Misafir örencilerimizi kabulden, eitime ve mezuniyet sonrasna kadar her aamada slamn ve Türkiyenin düman bu terör örgütünün istismarndan kurtaracak tedbirleri aldk, alyoruz eklinde konutu.

FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN STLASI ALTINDA

Cumhurbakan Erdoan sözlerini öyle sürdürdü:

Az önce Arnavutluktan Sabahattin Zaim Üniversitesindeki kzmz dinlerken çok duygulandm. çünkü Arnavutluk maalesef ite o FETÖ terör örgütünün istilas altnda. Tabii görümelerimiz oluyor. Er veya geç orada da onlarn o müstevli hareketini çökerteceiz. Her geçen gün orada mesafe alyoruz. Ve Maarif Vakfmz Arnavutlukta okullar teslim alma sürecini devam ettiriyor. Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanlmz örenci seçimine çok objektif ve adil kriterler getirdi. Maarif Vakfmz özellikle Afrikada, bunun yannda biraz da yava da olsa Balkanlarda yürüttüü faaliyetlerle mahallinde eitim öretim konusunda önemli mesafe kat etti. Vakfmzn ksa sürede hayata geçirdii projelerle sadece Afrikada 10 bin örenciye eitim öretim veriyor olmasn önemli görüyorum. Yunus Emre Enstitüsünüz dünya çapnda saylar 55e ulaan Türk Kültür Merkezi ile çok güzel faaliyetler yürütüyor. Esasen hepsi de birbiriyle ilikili olan faaliyetleri inallah yeni dönemde çok daha koordineli, çok daha yakn i birlii içinde ve sürekli çtay yükselterek sürdüreceiz.

BZ SZE NE YAPTIK?

Cumhurbakan Erdoan, Bu Fransa var ya. Bunlar Afrikay az m sömürdüler? Sadece bu Franszlar, tabii halk tenzih ederim, yöneticiler, Cezayirde bunlar 5 milyon insan katlettiler. Bunlar Libyada ayn eyi yaptlar. Ruandada 10 binleri, 100 binleri katlettiler, Franszlar. Ama Türkiyeye kar son dönemde yaptklarn görüyorsunuz. Biz size ne yaptk? Bizimle alp veremediini ne? Güçlendiimizden rahatsz oluyorsanz, isteseniz de istemeseniz de güçleneceiz. Dürüst, samimi olduunuz sürece biz de size kar dürüstüz. Ama dürüst olmazsanz kusura bakmayn gerei ne ise onu yaparz ifadelerini kulland.

FRANSA ROMANLARI DILADI

Erdoan, Bize ayrlk kesinlikle yasaktr. Birbirinizi de severken, makam, mevki, para, pul, akrabalk bundan dolay sevmeyeceiz. Sadece Yunusun diliyle yaratlan Yaradandan ötürü seveceiz. Bizde siyah beyaz var m? Yok. Ama Batda var. Avrupa Birliinde Romanlar bir kenara koyamazsn ama Fransa, Romanlar dlad. Halbuki müktesebatn içerisinde bu yasak. Ama ben Romanlarn içinden çktm geldim. Ben Romanlarla beraber oturdum. Ayn ilkokulda okudum. Roman mahallesinden ite bir Babakan, bir Cumhurbakan çkt geldi. Bizim inancmzn güzellii burada. Burada tefrik yok dedi.

KORKU ATMOSFERNN çNDE YAIYOR

Dünyada hemen hemen bütün ülkeler bir korku atmosferinin içinde yayor diyen Cumhurbakan Erdoan, çünkü be daimi üyeden çok korkuyor çok çekiniyorlar. Ama biz inandmz inandmz gibi söylüyoruz, söylemeye devam edeceiz. Halbuki uanda 196 ülkeye diyoruz ki; senin de Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinde daimi üye olma hakkn yok mu?. 5 daimi üye, 15 geçici üye, 20 üye. Bu 20 üyenin tamam daimi üye olsun ve dönerli olarak, 10u diyelim ki bir sonraki 10 olarak kals ama bu deiim devam etsin, bu deiim devam ederken de buradaki 20 üyenin tamam da BM Güvenlik Konseyinin üyesi olsun. Dolaysyla 196 üyenin 196s da BM Güvenlik Konseyinde üyelii yaasn. Türkiye bunu niye yaamasn, Japonya niye yaamasn, Almanya niye yaamasn, Hindistan, Pakistan niye yaamasn? Hepsi, irili ufakl bunu yaasn. Ama istemezler diye konutu.

NASIL BU?

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinde halk Müslüman olan bir ülkenin olmadn söyleyen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Nasl i bu? Biz adalet istiyoruz. Birlemi Milletler adaleti tesis için kuruldu; ama uanda böyle bir yaklam var m? Yok. Biz bunu aramaya devam edeceiz. Biz insanln adaletini aryoruz. Bunu er veya geç inallah yakalayacaz. nallah belki hemen deil; ama bir gün mutlaka dünya mazlumlarnn adalet talebinin yerine geldiini göreceiz. Bize düen o güne kadar mücadeleyi kesintisiz sürdürmektir dedi.

GENEL SALIK SGORTASI

Bugün burada bir müjdeyi sizlerle paylamak istiyorum diyen Cumhurbakan Erdoan, Biliyorsunuz, kendi nam ve hesabna okuyan misafir örencilerimiz, belli dönemlerde ikamet belgelerini yenilemek mecburiyetindeler. çileri Bakanlmza bal Göç daresi tarafndan verilen bu belge için kurum önünde çok ciddi ylmalar yaanyordu. imdi 115 bin misafir örencimizin tamam da ikamet belgelerini Göç daresine gitmeden kendi üniversitelerinden alabilecekler. Böylece hem ilemler daha hzl olacak hem de ylmaya meydan verilmeyecek. Yeni ikamet belgesi uygulamasnn tüm misafir örencilerimize hayrl olmasn diliyorum. Ayn ekilde bir baka önemli düzenleme de Genel Salk Sigortas konusundadr. Türkiye dünyadaki en gelimi genel salk sigortas ve salk hizmeti sistemine sahip ülkedir. Ülkemize gelen tüm misafir örencilerimiz artk eskisi gibi üç ay beklemeden derhal genel salk sigortas kapsamna dahil olacaklardr. Eskiden kalma sigorta prim borcu olan örencilerimizin de gecikme faizleri silindi. Sadece ana paralarn ödeyerek bu yükten kurtulabilecekler. Bir baka önemli düzenleme de çalma izinleri konusunda yapld. Eskiden misafir örencilere çalma izni verilmiyordu. Bir süre önce bu konuda hazrlklara baladk. nallah yaknda hem örenciler hem de mezunlar için çalma izni sorununu ortadan kaldryoruz. Tek milletiz dedik ya, kardeiz dedik ya. Öyleyse gereini yapacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git