Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katkılarıyla İngiltere'deki müzayededen Türkiye'ye getirilen, 25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine yardıma giden Osmanlı askerlerinin sancağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edildi.

Haberler 19.03.2022 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çANAKKALE - Gelibolu Yarmadas Tarihi Alanndaki ehitler Abidesinde, 18 Mart ehitleri Anma Günü ve çanakkale Deniz Zaferinin 107. yl dönümü dolaysyla tören düzenlendi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, tören program kapsamnda çanakkale Savalar kahramanlar rölyefinin yer ald Atatürk Antna çelenk brakt.

Etkinlik, sayg duruunda bulunulmas, sayg at ve stiklal Marnn okunmasyla devam etti.

Türk Silahl Kuvvetleri adna konuan 2. Kolordu Komutan Tümgeneral Rasim Yaldz, 107 yl önce bugün çanakkale Boaznn denizden geçilemeyeceinin tüm dünyaya gösterildiini vurgulad.

çanakkale Savalarnn detaylar hakknda bilgi veren Yaldz, unlar kaydetti:

Tüm dünyaya kar azmin, cesaretin ve fedakarln saysz örneklerinin sergilendii çanakkale Savalar, vatann bütünlüü ve bamszl söz konusu olduunda asil Türk milletinin hangi zorluklara göüs gerebileceinin en zor artlar altnda dahi neleri baarabileceinin en güzel örneklerinden biridir. Ülkemizin bugün ulat seviye, bata çanakkale ve Kurtulu Savalar olmak üzere Korede, Kbrsta, teröristle mücadelede ve snr ötesinde icra edilen harekatlarda hayatlarn kaybeden aziz ehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin eseridir. Aziz ehitlerimizin yüreklerimizde yaktklar ate, vatanmza yönelecek her türlü tehdide kar vereceimiz mücadelede sarslmaz inancmza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak tekil etmektedir. Ülkemizin birliine göz diken dümanlarmzn ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarna yönelik tüm tehditleri, dün olduu gibi bugün de asil Türk milleti ve onun barndan çkm aziz ehitlerimizden ve kahraman gazilerimizden ilham alan anl ordumuz tarafndan bertaraf edilecektir.

Yaldz, çanakkalenin sonsuza dek geçilemeyeceini belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadalarn, vatan için ehit düenleri, hayatn kaybeden gazileri rahmet ve ükranla andklarn söyledi.

- Osmanl sanca 129 yl sonra çanakkalede

25 Mart 1893te Katardaki Osmanl kalesine yardma giden Binba Yusuf Bey kumandasndaki Osmanl askerlerine ait sancak, ngilteredeki bir müzayededen Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoyun katklaryla Türkiyeye getirildi.

Tarihi sancak, törende Bakan Ersoy tarafndan Cumhurbakan Erdoana sunuldu. Cumhurbakan Erdoan, sanca öpüp alnna koyduktan sonra Milli Savunma Bakan Hulusi Akara teslim etti. Akar, sanca üç kez öpüp alna koyarak teslim ald.

Törende, Büyük çamlca Camisi mam Hatibi Kerim Öztürk, Kuran- Kerim okudu, Diyanet leri Bakan Ali Erba da çanakkale ehitleri için dua etti.

Cumhurbakan Erdoan, ehitlik An Defterini imzaladktan sonra beraberindekilerle ehitliklere karanfil brakt.

Erdoan, tören alanndan ayrlrken, Gençlik ve Spor Bakanl ile Uluslararas Balkan Kooperatifi ve zmir Balkan Bonak Kültür Derneinin Bosna Gazileri çanakkalede Projesi kapsamnda Türkiyeye getirdii Bonak gazilerin sevgi gösterisine onlar selamlayarak karlk verdi.

Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanl gemilerinin çanakkale Boazndan geçiiyle sona erdi.

Programa, TBMM Bakan Mustafa entop, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Adalet Bakan Bekir Bozda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Tarm ve Orman Bakan Vahit Kirici, Ticaret Bakan Mehmet Mu, Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Gülerin yan sra AK Parti Genel Bakanvekilleri Binali Yldrm ve Numan Kurtulmu, TBMM Bakanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Celal Adan, Yargtay Birinci Bakan Mehmet Akarca, Dantay Bakan Zeki Yiit, Saytay Bakan Metin Yener de katld.

Anma töreninde, AK Parti Grup Bakan smet Ylmaz, AK Parti Grup Bakanvekilleri Bülent Turan ve Mahir Ünal, AK Parti Genel Sekreteri Fatih ahin, çanakkale Valisi lhami Akta, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Bakan Serdar Karagöz, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobac, çanakkale Savalar Gelibolu Tarihi Alan Bakan smail Kademir, Yeni Zelandann Ankara Büyükelçilii Maslahatgüzar Nicole Slight, baz siyasi partilerin temsilcileri, belediye bakanlar, ehit yaknlar, gaziler ile yurt içi ve yurt dndan çok sayda davetli hazr bulundu.

Ana Sayfaya Git