Çavuşoğlu Moldova’da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele süresince Türkiye'nin Moldova'ya tıbbi malzeme yardımında bulunduğunu belirterek, "Açıkça söylemek isterim ki; bundan sonraki süreçte de dost ve stratejik ortak Moldova'nın daha fazla tıbbi malzeme yardımına ya da herhangi bir desteğe ihtiyacı olursa, Türkiye olarak bu desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

Haberler 27.08.2020 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çavuolu, Moldovaya Türkiye-Moldova Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyinin alt mekanizmas olan Ortak Stratejik Planlama Grubunun ilk toplants ve Komrat Bakonsolosluu açl vesilesiyle yapt ziyaret kapsamnda, Moldoval mevkida Oleg Tsulya ile görümesinin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda konutu.

Yarn Moldovann bamszlk günü olduunu hatrlatan çavuolu, Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann 2018de yapt Moldova ziyareti vesilesiyle ilan ettiimiz gibi Moldova, Türkiyenin stratejik ortadr. ifadesini kulland.

çavuolu, Tsulya ile ebakan olduklar Ortak Stratejik Planlama Grubunun ilk toplantsn gerçekletirdiklerini belirterek, Bu toplantda Aralk 2019da Ankarada gerçekleen Stratejik Konsey Toplantsnn sonuçlarnn takibini yaptk. Ayrca 2021de Erdoann katlmyla Moldovada gerçekleecek ikinci toplantnn hazrlklarn yapm olduk. diye konutu.

Tsulya ile yaplan ikili görümede, Türkiye ile Moldova arasndaki ilikilerin tüm boyutlarnn ele alndn aktaran çavuolu, Ticaret hacmimiz, 2019da bir önceki yla göre yüzde 24 civarnda artt. Bu yl, pandemi nedeniyle bir düü var ama pandemiye ramen ticaretimizin çok dümediini görüyoruz. Bu da iki ülke arasndaki potansiyelin göstergesi. ifadesini kulland.

- Moldoval turistlerin birinci tercih olarak Türkiyeye gelmeleri bizi mutlu ediyor

çavuolu, farkl sektörlerde ticaret ve yatrmlar artrmay istediklerini vurgulayarak, tarm ve turizm bata olmak üzere dier alanlarda da yaplabileceklerin görüüldüü bilgisini paylat.

ki ülke arasnda imzalanan Serbest Ticaret Anlamasna katlmayan sektörlerin de dahil edilmesi için çalmalar yaplacan dile getiren çavuolu, öyle devam etti:

Özellikle Moldoval turistlerin birinci tercih olarak Türkiyeye gelmeleri bizi mutlu ediyor. Pandemi döneminde de gerçek dost olduumuzu gösterdik, dayanmamz ortaya koyduk. Hem Salk Bakanlmz hem Türk Kzlay hem Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl (TKA) Moldovaya tbbi yardmlarn ulatrd.

çavuolu, kendisinin de Moldovaya tbbi yardm götürdüünü anlatarak, Açkça söylemek isterim ki; bundan sonraki süreçte de dost ve stratejik ortak Moldovann daha fazla tbbi malzeme yardmna ya da herhangi bir destee ihtiyac olursa Türkiye olarak bu destei vermeye devam edeceiz. Bugün ayrca Moldovada uzaktan eitime ya da dijital eitime destek vermek amacyla sembolik de olsa örencilere tablet, öretmenlere de dizüstü bilgisayar getirdik. diye konutu.

- FETÖnün nasl bir tehdit oluturabileceini anlattk

Kovid-19 süresince Moldovann Türkiyeden 352 vatandan, Türkiyenin de Moldovadan 139 vatandan tahliye ettiini belirten çavuolu, bu süreçte 130 ülkeden 95 binden fazla Türk vatandann tahliye edildiine dikkati çekti.

çavuolu, iki ülkenin tahliye konusunda birbirine gerekli destei verdiini belirterek, Baz konsolosluk ve güvenlikle ilgili konularn da ele aldk. Özellikle FETÖnün buradaki mevcudiyetinin sadece bize deil Moldoval dostlarmza da nasl bir tehdit oluturabilecei konusunda bilgilerimizi ve tespitlerimizi paylama imkanmz oldu. dedi.

Gagavuz Özerk Yerinin bakenti Komratta yarn yaplacak bakonsolsluk açlna da deinen çavuolu, Gagavuz soydalarmzn, Kiinev makamlaryla yakn diyalog ve i birlii içinde olmalarndan da son derece memnuniyet duyuyoruz. Gerek Moldova Cumhurbakannn gerek hükümet üyelerinin soydalarmza yönelik kucaklayc tutumunu takdirle karlyoruz. ifadelerini kulland.

çavuolu, Gagavuz Özerk Yerinin statüsüyle ilgili çalma grubunun da baarl ekilde çalmaya devam ettiine dikkati çekti.

Transdinyester sorunuyla ilgili olarak da çavuolu, unlar kaydetti:

Biz Türkiye olarak Transdinyester ihtilafnn da Moldovann toprak bütünlüü temelinde, diplomatik yollarla en ksa sürede çözülmesini temenni ediyoruz. Sonuçta Moldovann toprak bütünlüü ve egemenliinin muhafazasnn Moldovaya bakmzn deimez bir unsuru olduunu vurgulamak istiyorum.

Ana Sayfaya Git