Çelik: “Cumhurbaşkanı’mızla nasıl helalleşilecek"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ açıklamasına ilişkin, “Cumhurbaşkanı’mızla nasıl helalleşilecektir? Helalleşme, kültürümüzün en önemli kavramlarından bir tanesidir. Birisi 'helalleşeceğim' dediği an saygı duyarız. Nasıl helalleşecek diye düşünürüz” dedi.

Haberler 16.11.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ömer çelik, AK Parti MYK toplantsnn ardndan basn toplants yapt. Ömer çelik, özetle unlar söyledi:

MACRONUN TÜRKYE VE RUSYANIN LBYADAN ASKERLERN çEKME çARISI, TÜRKYE AçISINDAN BR SKANDALDIR

Libya gündemini yakndan takip ediyoruz. En son Pariste bir Libya toplants yapld. Burada bizim her zaman altn hassasiyetle çizdiimiz hususlar konusunda baz deerlendirmelerimiz olacaktr. Libyada bar ve istikrarn salanmas Libya halknn iradesiyle olacaktr. Hafter gibi unsurlara verilen destein en büyük zarar olduunu düünüyoruz. Bu zirveye Yunanistan ve Güney Kbrs Rum Yönetiminin davet edilmesi de yanltr. Yunanistan ve Güney Kbrs yönetiminin bu zirvede ne ii vardr?

Birtakm mahalle dayanmasn öne çkartmak için maalesef zirvelerin zehirlendiini görüyoruz. Sayn Macronun Türkiye ve Rusyann Libyadan askerlerini çekme çars, Türkiye açsndan bir skandaldr. Türkiye orada paramiliter bir güç olarak, fiili bir militan güç olarak bulunmuyor. BMnin daveti üzerine eitim amaçl olarak ordadr. Burada Türkiyenin muhatap kabul ettii, BM tarafndan tannan birileri tarafndan meru ve resmi görülmedii, Hafterle eit bir pozisyonda yaklamn yeninden gündeme sürüldüünü görüyoruz. Bunun kabul edilmesi mümkün deildir.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu görümesine ilikin bir soru üzerine çelik, öyle cevap verdi:

Sayn Cumhurbakanmz, pozitif katk salayacak ekilde, yapc eletiriler çerçevesinde çeitli kesimlerle buluuyor. Sayn Karamollaolu ile bulumas, saatler süren, son derece iyi gelimi bir buluma olarak yansd. Sayn Cumhurbakan, sayn Karamollaolu ile çok eskiden tanyor. Sayn Cumhurbakanmzn Saadet Partisinde çok deer verdii kimseler var. Bu istiareler her zaman faydaldr. Herkes görüünü deitirecek diye bir ey yok. Sayn Karamollaolu katld ve katlmad yerleri ifade etti. Sayn Cumhurbakanmz da görülerini ifade etti. Hem kdem ve tecrübesi açsndan gündemdeki dosyalara en ince ayrntlara kadar hakim. Bu bulumalar her zaman faydaldr ve verimlidir diye deerlendiriyoruz.

YUNANSTANIN FL GÖRÜNTÜSÜ GÖçMEN BOTLARINI LEYEN VE ONLARI ÖLÜME TERK EDEN BR ÜLKE

Yunanistan Babakan Miçotakisin açklamalarna dair soruya çelik, öyle cevap verdi:

Yunanistan saldrgan bir devlet politikas izliyor. Yunan halknn bilmesi gereken, Yunan siyasetçilerin iç siyasetteki skmlklar amak, birtakm basnçlar manipule etmek için Ege ve Akdenizde gerginlik çkaryor. Tabii ki yeri geldii zaman fiili neticeler olacaktr. Yaptklar eyler, Yunan halknn imkan ve paralarn harcamaktr. Hem hukuken haklyz hem de sahadaki hakllmz tescil edecek her türlü kapasiteye sahibiz. Masada bunlar konualm diyoruz, her zaman masadan kaçan Yunanistan oldu. Yeni dönemde daha tansiyonu düük açklamalar beklediimiz halde kkrtc açklamalar Yunan Babakan Miçotakisten geldi. çeitli liderlerle buluan Miçotakis, Yunanistann hiçbir meselesini konumuyor, sadece Türkiyeyi ikayet ediyor. Mesaisi, Türkiye ile yalan söylemek. Türkiye ile Yunanistan arasnda lml, masaya oturan, meseleleri akll bir ekilde yaklam sabote etmek için her türlü çabay ortaya koyuyor. Cumhurbakanmzn ortaya koyduu meselelerin masada görüülmesi siyaseti önemlidir. Türkiye bir diplomasi devletidir. Türkiye buyurun oturalm dediinde derhal masadan kaçan taraf oluyor. Yunanistan, masay baka devletlerin yanna çekmek içiyor. Önüne gelen ülkeye kendi ülkesinden üs veriyor, sürekli olarak gece gündüz Türkiye aleyhine yalan beyanlar veriyor. Yunanistann fiili görüntüsü, göçmen botlarn ileyen ve onlar ölüme terk eden bir ülke. Bununla ilgili yalan söyleyen bir ülkedir. Masa, akl, siyasi zeka ve diplomasiyle ilerin çözülmesi için bir zemindir. Bu konuda samimilerse Türkiye her zaman hazrdr.

CUMHURBAKANIMIZLA NASIL HELALLELECEK

CHP Lideri Kemal Klçdarolunun helallame mesaj sorusuna ise çelik öyle cevap verdi:

Kim olursa olsun helalleme dendii zaman sayg duymak gerekir. Dikkatli bir ekilde ele almak gerekir. Bir iradeyi, iyi niyeti gösterir. Bu helallemenin altn nasl dolduracaksnz? Geçmite de oldu. Helallemeden, yüzlemeden bahsedenler, tarihin baz skntlarndan kurtulmaktan bahsedenler kendi partilerinde vatandalar inciten üsluplar kullanldnda, klk kyafet yüzünden ötekiletirmenin yeniden altn çizen siyasetçiler ortaya konduunda buna kar seslerini çkarmadlar. Son olarak milletvekili sfat tayan birisinin ehit ailesine küfretmesi karsnda kurumsal olarak suskun kaldlar. CHP Genel Bakan Sayn Klçdarolu helallemekten bahsediyor. CHPde aktif siyaset yapan pek çok isim de bunun CHP ilkelerinden taviz vermek anlamna geldiini söylüyor. Dolaysyla bunun altnn doldurulmas gerekiyor. Helalleme dediinizde bunun kar taraf vardr. Sizin helallemenizi, kabul edeceklerin deerlendirmesi önemlidir. Yassadada ehit edilenlerin aileleri ile nasl helalleeceklerdir. Darbelere destek verilerek açk beyanlarla, bu ülkeye yaatlm aclara nasl helalleecektir. Bir eski milletvekili, hukuk profesörü ayn zamanda, Bu ülkede ordu kat kaplan oldu demitir. Bununla nasl helalleilecektir? Üniversitede pek çok kzn hayatn karartan siyasetlerle nasl helalleilecektir?

Suriyedeki YPG/PYD bize saldrmaz dediklerinde, onlarn güney snrmzda devlet kurmasyla mücadele eden kahraman askerlerle nasl hellaleilecektir? Pek çok mücadele karsnda, Suriyedeki rejimin katlettikleri insanlarla nasl helaleecektir? Cumhurbakanmzla nasl helalleilecektir? Helalleme, kültürümüzün en önemli kavramlarndan bir tanesidir. Birisi helalleeceim dedii an sayg duyarz. Nasl helalleecek diye düünürüz. Birtakm aclar geride brakmak, umutlar oluturmak imkan ortaya çksa diye umut ederiz. Halis bir ekilde bunun olmasn dileriz. Ama maalesef çeitli zamanlarda söylenmesine ramen bir türlü gerçeklemiyor. ehit ailelerini inciten kendi arkadalarnn pek çok beyanlar oldu, ehit aileleriyle nasl helalleeceklerdir? Bunlarn hepsi önemlidir. nsani açdan ben helalleeceim diyeni, keke yapabilse diye insani bir mesele olarak görürüm. Kzlcahamam kamplarnda benzer beyanatlar olmutu, olumlu yaklamtm ama berhava edildi. Helallemek iyidir, kymetlidir ama gerçekten samimi bir ekilde yaplabilirse.

TÜRKYEDE SSTEMN SAKATLANMASININ SEBEB CHP HER SSTEM TARTIMASINI REJM TARTIMASINA çEVRD çN ZEHRLENMTR

50 1 tartmasna ilikin sorulan soruya çelikin cevab öyle oldu:

Türkiyenin siyasi tecrübesi hafzalarmzda taze. Bu sistem tartmalarna birdenbire gelinmedi. çok iyi hatrlyorum, bugün parlamenter sistemin yanls pek çok siyasetçi, parlamenter sistem varken cumhurbakanln babakanln üstünde vesayet kurumu görüyordu. Askeri vesayet, sivil siyasetin üstünde denetleme mekanizmas görülüyordu. Cumhurbakanl hükümet sistemi de merudur, parlamenter sistemi de merudur. Pek çok siyasetçi mevcut sistemin istikrar üretmediini, Türkiyenin bakanlk sistemi üretmesi gerektiini ifade etti. Literatür dolu, yaplan açklamalar net. Türkiyede bugün parlamenter sistem savunuculuu yapanlarn pek çou, parlamenter sistemin rahat nefes almasna imkan vermediler, zehirlediler. Askeri vesayet ve yarg vesayetiyle zehirlediler. Birdenbire hidayete ermilerse hadi bunu da olumlu karlayalm.

Büyük bir parlamenter sistem tecrübemiz var deniyor. Bu kesintisiz bir tecrübe deil. Defalarca sakatlanm. Tank geçileriyle yok edilmi gelenektir. Parlamenter sistem, bir tek AK Partinin iktidar yllar içerisinde güçlü bir ekilde uyguland. Buraya birdenbire gelinmedi. Bir kere sistemi gayr meru görmek ne siyaset bilimi ne de demokratik kültür açsndan kabul edilebilecek bir ey deil. Türkiyede sistemin sakatlanmasnn sebebi, CHP her sistem tartmasn rejim tartmasna çevirdii için zehirlenmitir. Yasama, yürütme, yarg ilikileri açsndan, bu kuvvetlerin özerklii açsndan problem var deniyorsa, seçim sistemiyle ilgili problem var deniyorsa bunlarn düzeltilmesi için önerilerin görülmesi lazm.

u anki sisteme eletiri getirenlerin denge-denetleme mekanizmalar hakknda görülerini duymadk. Yasama, yürütme, yarg açsndan kapsaml önerilerini duymadk. Buradaki mesele siyasetin yapc alan salamasdr. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yaknanlarn itirazlar dnda önerilerinin görülmesi lazmdr. Daha verimli olmas, vatandan iradesinin devlete daha çok yansmas için çalmalar yapld. Buradaki esas mesele udur. Cumhurbakann seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasl geri alacaksnz? Bütün bunlarn, itiraz edenler tarafndan cevaplandrlmas gerekir.

Ana Sayfaya Git