Çelik: Erken seçim diye bir şey yok

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AKP MKYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, erken seçimin gündemlerinde olmadığını belirtirken, "Seçimler bitti. Türkiye'de siyasetin patronu vatandaştır. Vatandaşımızın beklentisi reformların yapılması, devletin, milletin olağan işlerinin görülmesi, önümüze bakacak şekilde Türkiye'nin gelişmesi için çeşitli politikalara imza atılması. Gündemizide erken seçim yok" ifadelerini kullandı.

Haberler 19.09.2019 - 12:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, Yarg Reformu sürecine ilikin bilgi verirken, Yarg reformu AB ile ilikilerimizin güçlenmesi için pek çok maddeyi kapsamaktadr. Grup Bakanmz açklad. Yarg Reformu büyük ihtimalle Ekim aynda Meclis gündemine gelecek açklamasnda bulundu. çelikin açklamalarndan satr balar öyle:

Son darbe giriimi de bu bilinçle birlikte püskürtüldü. çok büyük bedeller ödedik. Hak edilmi bir demokrasiye sahibiz. Her türlü tartma olabilir ama demokrasimizi terör örgütü unsurlardan, her türlü tehditten korumak gibi bir vazifemiz vardr. Bunun da en iyi yolu demokrasiyi ve hukuk devletini gelitirmektir. Fiziki saldrlara da cevap vermektir. Diyarbakrdaki annelerin çocuklarna kavumak için balattklar vicdan eylemi var. Kendilerini bir kez daha selamlyoruz, annelerin ellerinden öpüyoruz.

Anneler büyük bir vicdani haykr içerisindeler. Bu annelerimizin haykrnn toplumun geni kesimlerinde etki etmesi de son derece önemlidir. Türkiyeye geni geni yer veren yabanc basn organlarnn annelere bu kadar sessiz kalmas dikkat çekici bir meseledir. Burada bir tablo karsnda vicdani bir duru göstermesi gerekenlerin, hükümeti devleti suçlamalar son derece yanltc olmutur. Terör örgütünün o bölgenin çocuklarna uyguladklar bilinen gerçeklerdir. Devlet eldeki imkanlarla bununla mücadele ediyor. Yaplmas gereken bu vicdani hassasiyetin yannda olmaktr. Annelerin ortaya koyduu yaklam, bütün dünya üzerinde teröre kar yükselen en güçlü sestir. Tabi burada bir annenin orada söyledii ilginçtir, Kendi çocuklar için en iyiyi isteyenlerin, bizim çocuklarmza da göstermesi diyerek kendi çocuuna sahip çkmaya çalyor. Tabii ki bu sava, çatma olacak diyerek ahlak d bir davran sergilenmesi herkesin gözü önünde çplaklamtr. Diyarbakrdaki asil annelerimize sevgilerimizi, sayglarmz, selamlarmz iletiyoruz.

Yarg Reformu ekim aynda Meclis gündemine gelecek

Bu dönemin bir reform dönemi olarak altnn çizileceini Cumhurbakanmz söylemiti. Reform dönemi askerlik kanunu ile balad. Askerlik kanunu Cumhuriyetin kuruluunda mevzuat olumutu. Toplumdan, vatandalarmzdan, genç kardelerimizden gelen istekler dorultusunda kapsaml deerlendirmeler yapld. Sosyolojik gerçeklere uygun bir düzenleme yapld. Yarg Reformu Stratejisi, AK Partinin kesintisiz reform anlayn ortaya koymaktadr. Bunlarn hepsi milletimizin ihtiyaçlar için, sokaktaki vatandamzn yargyla ilikisinde adaletin yükselmesi için ortaya konulan yaklamlardr. Demokrasi, insan haklar, adalet taleplerini dikkate alan, onlarn merkezlerinde ekillenen reform anlay olacaktr.

Adalet Bakanlmz süratle mevzuatla ilgili idari faaliyetle sonuçlanabilecek konular gündemine ald. Hak ve özgürlükler, adalet sisteminin daha geniletme konusunda atlacak admlarn halledilmesini temin ederek gerçekletirmeye çalyorlar. fade özgürlüü, savunma hakkyla ilgili son derece effaf ve kapsayc yaklam ortaya koyuyor. Uygulamadaki alternatif çözüm yollar da gündeme gelecektir. Caydrclk yani infaz gibi konular ele alnacaktr. Kesintisiz reform anlaymzn ikinci admdr.

Yarg reformu AB ile ilikilerimizin güçlenmesi için pek çok maddeyi kapsamaktadr. Grup Bakanmz açklad. Yarg Reformu büyük ihtimalle Ekim aynda Meclis gündemine gelecek.

Üç liderin de ayrlkç gündeme vurgu yapmas son derece önemlidir

Üçlü zirveden çok önemli bir ortak bildiri yaynland. Özellikle burada iç savan çkmasndan sonra terörle mücadele kisvesiyle yeni unsurlar ortaya çkt. Bunlar YPG-PYDnin fiili durumdur. Üç liderin de ayrlkç gündeme vurgu yapmas son derece önemlidir. Soçi muhtrasn rejim defalarca ihlal etti. Bir sürü göç oldu, 600 binin üzerinde insan yerinden edildi. Burada esas mesele insancl hukuk çerçevesinde insanlar için kötü durumlarn ortaya çkmamasdr. zirve kapsamnda BM Güvenlik Konseyi tarafndan terörist olarak tanmlanan DEA, Nusra gibi örgütlere kar ortak tutumun altnn çizilmesi önemlidir.

dlible ilgili kararlar Soçide alnd fakat rejim defalarca ihlal etti. 600 bin kiinin üzerinde insan yerinden edildi. Yeniden kontrol altna alnmas için Türkiye gerek Rusyayla gerek dier ülkelerle çalmay sürdürüyor.

Bir ksm ülkeler insanlar Akdenizde ölüme terk etti

nsanlara ülkenize dönün demek kolay. Avrupann yapt gibi insanlar ahlak d ölüme terketmek gibi ahlak d uygulamalar Türkiyenin benimseyecei politikalar deildir. Sayn Cumhurbakanmz Suriyede güvenli bölge kurulmasn önermiti. Türkiyeyi de aan, Avrupay da etkileyen sonuçlar dourmaya balaynca sesler yükselmeye balad. Bir ksm ülkeler çözüm üretirken dierleri bu insanlar Akdenizde ölüme terk etti. Avrupadaki baz ülkelerin ar sa, göçmen düman tutumlaryla ikinci parti haline geldi, parlamentolara tekrar girmeye baladlar. çözümün en iyi adresi güvenli bölgenin kurulmas vastasyla Avrupa ve slam dünyasnn elini tan altna koymasyla bu insanlarn kendi topraklarna dönmesidir.

Burada Türkiye iki ey yapmtr. Birincisi Cenevre ve Astana sürecinde konuyla ilgili olanlarn tamamyla temas halindedir. En önemlisi milli çkarlarndan, güvenliinden asla taviz vermeyeceinin altn çizmitir. Siyasi çözüm ajandasn güçlü tutmutur. Anayasa Komitesinin kurulmasyla ilgili olarak herhangi bir pürüz kalmamtr. Bundan sonras da BM misyonuna uygun olarak konu takip edilecektir.

Türkiye-ABD ilikileri gündemden dümüyor

Türkiye-ABD ilikileri hiçbir zaman gündemden dümüyor. Bir konu kapanyor, yeni konu açlyor. Bu konular gündeme getirilirken negatif gündemlere younlaan baz odaklarn olduunu görüyoruz. Suriyenin kuzeyi üzerine anlaamadmz pek çok konu vardr, buna ramen bütün bu meseleler kapsaml bir müzakere süreciyle halledilmeye çallyor. Halledemediimiz zaman ne oluyor? Cumhurbakanmz söyledi, güvenli bölgeyle ilgili anlalamazsa gerekli admlar atlacaktr. Türkiye müttefikleriyle beraber bu ileri yapmak istiyor ama bu mümkün olmad durumlarda Türkiye egemen bir devlet olarak kendi ve bölge halklarnn çkar için adm atmak durumundadr.

Türkiye güvenli bölge için admlarn atacaktr

Türkiye güvenli olarak önüne bir tablo gelmezse bununla ilgili olarak bir iki hafta içinde admlarn atacaktr. Türkiye tabii ki müttefikleriyle beraber bu ileri yapmak istiyor. Bu mümkün olmad durumlarda egemen ve kudretli bir devlet olarak kendi halknn, bölge halknn çkarlarn koruyacak kapasiteye sahiptir. Sayn Cumhurbakanmzla sayn Trump arasnda aradaki ticaret hacmi revize edildi. 100 miyar dolarlk ticaret hedefine ulamak için somut bir yol haritas çkm olmutur. Türkiye NATO içerisinde taahhütlerini en üst düzeyde yerine getiren ülkedir. Türkiyenin NATO üyeliini tartmaya açmak, uluslararas bar konusunda kapsaml bir tutuma sahip olmamak demektir. Türkiye, her türlü müttefikinin sözüne güvenebilecei, beraber yürüyebilecei bir ülkedir.

Suudi Arabistann Aramco tesislerine yaplan saldry knyoruz

srailde nasl bir koalisyon çkacak göreceiz. Herkesi tedirgin edecek ekilde mevcut Babakan, Bat eriadaki yerleim bölgelerinin, Ürdün valisinin ilhak edeceini söyledi. Bu bütün dünyay atee atacak bir adm olacakt. Ortaya çkan seçim sonuçlar da bu kadar radikal ve oradaki bar imkanlarn berhava edecek adma srail halknn prim vermediini gösteriyor. Bu siyasetler seçime 3-4 gün kala, seçimin sonucunu garantilemek üzere ortaya konmu eylerdir.

srail umarz saldrgan tutumlardan çok daha sorumlu davranlar sergiler. çok tarafl siyasi süreç balatlmasnn tam zamandr. Bunun yerine igali, bar görümelerinin sabote edilmesini, Filistin halknn haklarn gasp edilmesini bir politika olarak hiç kimse... Suudi Arabistann Aramco tesislerine yaplan saldr yeni bir krizi tetikledi. Bu tartmaya ABDden her tarafa kadar çeitli odaklar dahil oluyorlar. Biz bu saldrnn arkasnda kimin olduunu bilemeyiz. Sonuç olarak bu saldry doru bulmuyoruz ve knyoruz.

Erken seçim diye bir ey yok

Öncelikle erken seçim diye bir ey yok. Seçimler bitti. Türkiyede siyasetin patronu vatandatr. Vatandamzn beklentisi reformlarn yaplmas, devletin, milletin olaan ilerinin görülmesi, önümüze bakacak ekilde Türkiyenin gelimesi için çeitli politikalara imza atlmas. Gündemizide erken seçim yok. Bunu gündeme en son getirece kii sayn Klçdaroludur. Hükümet gündemine hakimdir. Etrafmzdaki tablo konusunda, dünyann gittii yer konusunda daha hassas olmalyz. Vatandamza daha kaliteli hizmet götürmek için yeni politikalar üretmeliyiz. Gündemimiz bununla ilgilidir.

Suriyedeki tablonun sorumlusunda bir deiiklik yokken...

Temel Bey, Esadla görümeyi deil Suriye devletiyle görümeyi kastettim diye bir kelime kulland. Hakszlk etmeyelim. Buradaki tavrmz ilkeseldir. Sanki Suriye devlet aygt çok pozitif davranyor tek mesele Türkiyenin görümemesiymi gibi bir tablo ortaya konuyor. Bu rejimlerin birtakm reformlar yapmasyla ilgili olarak sayn Cumhurbakanmz büyük gayretler ortaya koydu. Hatta bunlar ksmen de balamt. Ama rejimin kendi halkna kar silah çekmesi, hava kuvvetlerini kullanmas, affedilmez bir suç olan kimyasal silah kullanams sanki hiç olmad da sorun Türkiyenin görümemesi gibi konuluyor. Bütün bu tablonun sorumlusunda bir deiiklik yokken niçin Türkiye Cumhuriyetine tavr deiiklii tavsiye ediyorsunuz. Daha fazla insan zarar görmesin diye istihbarat ve askeri temaslar olabilir. Niye? Sahadaki insanlar temasszlktan ötürü zarar görmesin diye. Rejime Türk siyaseti içerisinden bir nefes borusu uzatlmas doru deildir. Terör örgütlerinin oradan temizlenmesi, sahadaki fiili oluumlarn ortadan kaldrlmas, rejimin ihlaller ve katliamdan vazgeçmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git