Çelik: Masaya oturmaya her zaman hazırız

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan ve Fransa'nın dış politika hamlelerini eleştirerek "Almanya'nın arabuluculuk girişimini Yunanistan birtakım korsan anlaşmalarla sabote etti. Fransa'nın dış politikası ise ahlaki ve siyasi açıdan çökmüştür. Hukuki açıdan çökmüştür" ifadelerini kullandı. Masaya oturmaya her zaman hazır olduklarını söyleyen Çelik, "Diplomasi isteyenler için Türkiye'nin diplomasi kapasitesi inanılmaz bir kazan-kazan zeminidir" diye konuştu.

Haberler 23.09.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Sözcüsü Ömer çelik, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK), toplantsnn ardndan açklama yapt. Dou Akdenizdeki gelimelerle ilgili deerlendirmeler yapan çelik, Yunanistan ve Fransann d politika hamlelerini eletirdi.

Sözcü çelikin konumasndan öne çkan balklar öyle:

ANKARADA SALIK çALIANLARINA SALDIRI

Dün son derece üzücü bir tabloyla karlatk. Keçiören Eitim ve Aratrma Hastanesinde salk çalanlarmza yaplan saldry knyoruz. Salk çalanlarmza gözbebeimiz gibi davranmamz gerekirken bu barbarlklarn hiçbir ekilde izah edilmesi mümkün deildir. Onlara kar böyle saldrlar medeni bir toplum hayatna yakmyor. Bütün salk çalanlarmza sevgilerimizi, sayglarmz, selamlarmz gönderiyoruz.

LçE KONGELER

Cumhurbakanmz ilçe kongrelerimizdeki çalmalarndan memnuniyetlerini ifade etti. Tekilatlarmzn çou yeni üye kaydetme saysnda büyük bir baar gösterdi. Bu sürecin daha güçlü bir ekilde devam etmesi konusunda genel bakanmz memnuniyetlerini ifade etti.

YÜZ YÜZE ETMN BALAMASI

Örenci kardelerimize, öretmenlerimize, velilerimize salkl ve baarl bir dönem diliyoruz. Her bir insann okula balad günün ans hayat boyunca onu takip eder. Böylece bu çocuklar bu andan mahrum kalmam oldular. Bu eitimle ilgili bir sürü tedbir alnd. Salk ve Milli Eitim bakanlklarmz çeitli denetim mekanizmalar kurdular. 17 milyon örencimiz Covid-19 artlar nedeniyle evlerinde eitime devam edecekler. Milli Eitim Bakanlmz ile Salk Bakanlmz arasnda kurulan sistem sayesinde okula kaytl olan herkesin HES kaytlar takip edilecek ve risk durumunda takip edilmesi söz konusu olacak. Süreç dinamik olduu için bu deerlendirmeler Bilim Kurulunun da tavsiyeleriyle yaplacak.

BM ÖZEL TEMSLCSNN SDG LE GÖRÜMES

Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri çocuklar ve Silahl çatma Özel Temsilcisi Virginia Gamba, terör örgütü PYD/PKKnn oradaki kamuflaj olan SDG terör örgütünün yöneticileriyle video konferans yönetimiyle görütü. BMnin bu konudaki temsilcisinin bunlarla video konferans yoluyla görümesi bunu merulatrmaktr. BM temsilcisinin bu tutumu çocuklar teröre maruz brakan bu örgüte destek vermektir.

ERDOANIN BM KONUMASI

Cumhurbakanmz BM ile ilgili güçlü bir konuma yapt. BM prensiplerini bile sahiplenemeyen bir tekilat konumuna düüyor. BMnin görevi kendi ilkelerine inatla sahip çkmak ve baka ülkelerin de bunlara sahip çkmaktr.

DOU AKDENZDEK GELMELER

Cumhurbakanmz da bugün Merkel ve Michael ile görütü bugün. Türkiye bir diplomasi devletidir. Uzun tarihimiz ayn zamanda diplomasi konusundaki deneyimimizin de göstergesidir. Kazan-kazan esasnda bir sonuca varmak isteyen için Türkiyeden daha iyi bir muhatap yoktur.

YUNANSTANLA STKAF GÖRÜMELER

Türkiye defalarca hem çipras hem Miçotakis döneminde istikafi görümelerin çalmas gerektiini söyledi. Bunlara yanamayan taraf her zaman Yunanistan olmutur. Oruç Reis gemisinin bakm için ksa bir ara vermesi diplomasi isteyenler için bir frsattr. Türkiye devlet aklyla yaklamas konusunda her zaman hazrlkldr. Ama karsnda ne zaman müzakere söz konusu olsa, Almanyann arabuluculuk giriimini Yunanistan birtakm korsan anlamalarla sabote etti. Ama Yunanistan, maksimalist bir ekilde Sevilla Haritas diye kimsenin hukuki olarak kabul etmedii bir haritay Egeyi Yunan gölü yapmaya çalyor.

Türkiye tehdit ve antajdan vazgeçsin diyorlar. Türkiye kime antaj ve tehdit yapm? Meis Adasnda provokasyon yapanlar onlar. Türkiye yalnzca kendisinin deil, bölge ülkelerinin bar ve refahndan sorumlu bir ülke olarak bu süreci yürüttü. Diplomasi isteyenlere kapmzn sonuna kadar açk olduunu vurgulamak istiyoruz. Milli menfaatlerin korunmas konusunda sadece iktidarn deil muhalefetin de duyarl olmas gerekir.

Karmza bir ittifak kurmaya çaltklar zaman sahada asla taviz vermeyeceimizi söylediimizde CHPli baz arkadalarmz Yanl yapyorsunuz, Türkiyeyi yalnzlatrdnz diyorlar. Srf muhalefet yapmak adna diyorlar ki Taviz vermeyin. Bazen sahada, bazen diplomaside hamle yaparsnz.

MASAYA OTURMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ

Masaya oturmaya her zaman hazrz. TC devletinin akll gücünün iki aya vardr: Yumuak güç, yani diplomasi. kincisi sert güçtür, bu da silahl hava, kara ve deniz kuvvetlerimizin olmasdr. Diplomasi isteyenler için Türkiyenin diplomasi kapasitesi inanlmaz bir kazan-kazan zeminidir.

ABD TARAFSIZLIK POZSYONUNA GER DÖNSÜN

Güney Kbrsn AB ve ABD tarafndan cesaretlendirilmesi maalesef buradaki sorunlarn çözümüne negatif bir katk salamaktadr. Güney Kbrsn hukuk d davranlarn cesaretlendirmekten baka bir anlama gelmez. ABD hem silah ambargosunu kaldrd hem de Rum tarafn askeri eitim politikasna dahil etti. Pompeo teamüllere aykr bir ekilde sadece Rum tarafn ziyaret etti. Bu salkl sonuç alnacak bir yaklam deil. Bütün müttefiklerimize söylüyoruz, TC bir NATO ülkesidir. Bamsz ve egemen bir devlet olan KKTCnin garantörüdür Türkiye. ABDden beklediimiz tarafszlk pozisyonuna geri dönmesidir.

FRANSANIN DI POLTKASI çÖKMÜTÜR

Oradaki kardelerimize yardm eden Türkiye oradaki katliamlarn durdurulmasnda bir çaba ortaya koymutur. Libyallar tarafndan yürütülecek bir siyasi süreçten yana olduumuzu söylemek istiyoruz. Libyallarn da söyledii gibi eer Fransa Haftere bu ekilde desteini vermeseydi, katliamlarn önlenmesi mümkün olacakt. Fransann d politikas, ahlaki ve siyasi açdan çökmütür. Hukuki açdan çökmütür. Ahlak, siyasi ve hukuki aç Türkiyeye ve Cumhurbakanmza saldrarak kapatamazsnz. Türkiye kyda ülkeler arasnda müzakere zemin desteklerken Fransa bu süreçten kimsenin satn almad Rafael sava uçaklarn satmak gibi bir sonuç çkarmtr.

KAPTALZMN KRLETEN ETKLERN çOK KONUACAIZ

Covid sürecinde dünyada temiz su kaynaklarna ulamak gibi konular yeni bir bak açsyla ele alnyor. Su kaynaklarn giderek kaybediyoruz. Buzullarn yok edilmesinin, ormanlarn yok edilmesinin yeni virüs ve bakterilere yol açt tehdidi düünülüyor. Bu açdan Türkiyenin durumunu deerlendirdiimizde, 2002 ylndan bu yana en fazla içme suyu artma tesisi ina edildi. Artma tesislerimizin says %78 orannda artld, kapasitesi de %38 orannda artrlmtr. Türkiyenin pozitif ivmeyi koruduunu ifade etmek isterim. Hem endüstriyel kirlilik hem iklim deiiklii gibi konularda Türkiyenin bu pozitif ivmeyi koruduunu ifade etmek isterim. Covid salgn geçtikten sonra, gda ve su gibi konular kapitalizmin, neo-liberalizmin insan hayatna gday ve suyu kirleten etkilerinin de daha çok konuulaca bir dönem olacak.

Ana Sayfaya Git