Çelik'ten AİHM'in Demirtaş kararıyla ilgili flaş açıklama

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili olarak, "Bu sıcak bir karar. Yaklaşık 100-150 sayfalık bir gerekçeli kararı var. "Hukuk sistemimiz bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir" dedi. İşte Çelik'in açıklamalarından satır başları:

Haberler 23.12.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekilat bakanlarmz, kongre süreçlerimizle ilgili kapsaml bir deerlendirme yapt. Toplantmzda meclis gündemi ayrntl bir ekilde deerlendirilecek. Bütçe görümelerinde, muhalefet tarafndan dile getirilen iddialar, arkadalarmz tarafndan bunlara verilen cevaplar da deerlendiriliyor. Terörle mücadelede gayretli mücadele kesintisiz bir ekilde devam ediyor. Suriye örneinde gördüümüz gibi PKK-YPG terör örgütü, her türlü kla girebilen bir yapya sahip, Ülkemize dönük tehdit süreçleri söz konusu olduunda hemen kardaki güçlerle youn bir ekilde i birliine giriyor. Her MKYK toplantmzda, bu terörle mücadele gündemini yakn bir ekilde takip ediyoruz. Polisimizi, jandarmamz, silahl kuvvetlerimizin bu süreçlerde nasl baarlar elde edildiiyle ilgili yakn bir takibimiz var. Silahl kuvvetlerimizin Frat Kalkan, Zeytindal gibi harekatlar olmasayd, bugün orada U eklinde bir terör devleti kurulmu olacakt. Kobani düme tehlikesiyle kar karyayken çeitli yerlerdeki unsurlar, baz Kürt bölgelerinden unsurlar Iraktan yardma geldiinde PKK bunu engellemeye çalarak orada bir katliam olsun eklinde yaklam içerisindeydi. Türkiye bir günde Kobanideki kardelerimize kaplarn açarak 100 bin kardeimizi ölümden kurtarmt.

PKKNIN DEALA MÜCADELES YOK

PKKnn son dönemde Kuzey Iraka saldrlarda bulunduunu görüyoruz. PKKnn orada kurmaya çalt totaliter yapya boyun emeyen herkes bu dümanlktan nasibini alyor. Türkiyenin PKK terör örgütü ile mücadelesi, insanla kar suç ieyen bir terör örgütüyle insanla kar ilenen bu suçu engellemek bakmndan son derece yüksek bir meruiyete sahiptir. çeitli propaganda merkezleri tarafndan gündeme getiriliyor: PKKya eitim verdik, DEAla mücadele etsin diye. DEAla mücadelesi yok PKKnn. DEAla mücadele eden esas güç TSKdr. Sahada, karada yegane güç olarak TSK bu mücadeleyi vermitir. Türkiyenin içine szmaya çalan DEA unsurlarna da polisimiz, jandarmamz en etkili mücadeleyi sürdürüyor. Bu hatalarn hepsini Afganistanda yaptlar, terör örgütlerini birbirlerine kar kullandlar. Bu bölgedeki bar tehdit eden en tehlikeli organizasyonlardan, herkesle i birliine açk organizasyonlardan biridir PKK. Birilerinin PKKy merulatrmak için DEA kullanmas bu çifte standardn örneidir.

CHPYE KORONAVRÜS TEPKS: PARALEL EVRENDE YAIYORLAR

Türkiye olarak bu zorlu mücadeleyi en iyi ekilde yönetmeye çalyoruz. CHPden Türkiye en kötü yöneten ülkedir vs. açklamalar oldu. Tabii ki onlardan bir hakkaniyet beklemiyoruz. Baka bir alemde, paralel evrende yayorlar. Türkiye etkili bir mücadele ortaya koydu. Küresel salgnn ne ekilde seyredecei konusunda kimsenin elinde bir model yok. Bu virüsün mutasyona urad eklinde bir deerlendirme oldu. Birçok Avrupa ülkesi ngiltereyle uçularn durdurdu. Biz de uçularmz durdurduk. 96 ülkeyle uçularmz düzenli olarak sürüyor ama Kovidle ilgili bir tehdit ortaya çktnda tedbirler alnacaktr. Umuyoruz ki alar kitlesel bir zaferin kazanlmasna imkan verir. stanbulda kontrolden çkmt, ama tedbirler alndnda, birtakm sokaa çkma yasaklar konulduunda hemen rakamlar dümeye balad.

YASAKLARA UYMAK çN GAYRET GÖSTERELM

Bütün kaybettiimiz vatandalarmz için çok üzülüyoruz. Bunun olmamas için kural basit: maske, mesafe, temizlik. A kitlesel bir baklk ortaya çkarana kadar hiçbir gevemenin olmamas gerekiyor. Bu süreçte en içten teekkürlerimiz salk çalanlar için. Elimizden gelen her türlü teekkürü hem fiili hem sözlü olarak her zaman kendilerine iletmek istiyoruz. Bugüne kadar sosyal koruma kalkan altnda nakit desteinde bulunuldu. Bu süreçler devam edecek. Bir yandan hayat korumak için Kovidle ilgili almamz gereken tedbirler, ayn zamanda da hayatn döngüsünün devam etmesi için yürümesi gereken çalmalar var. Burada öncelik hayat korumak. Herkese bir kez daha arz ediyoruz; lütfen bu yasaklara, kurallara tam olarak uyarak, salk sistemimiz üzerindeki yükün azalmas için gayret gösterelim. Bu hepimiz için ulusal bir mücadele. Uyduumuz her tedbir vatanseverce bir adm atmamz neticesini douruyor.

çELKTEN BELçKAYA SERT AZERBAYCAN TEPKS

Azerbaycann elde ettii zaferden sonraki gelimeleri yakndan takip ediyoruz. Her nedense Azerbaycann kendisine ait olan topraklarn yeniden almas gerek Minsk grubu içinde gerekse dnda birçok ülkeyi rahatsz etti. Fransann da senatoda ald karar gördük. En son geçtiimiz günlerde Belçika Temsilciler Meclisinin Dalk Karaba konusunda Azerbaycan knayan bir kara tasars oldu. Bu kara tasars haksz, hukuksuz, geçersiz bir tasardr. Bu karar Türkiye - Belçika ilikilerine ve Azerbaycan - Belçika ilikilerine katk salamaz. Ne kadar vizyonsuz bir karar olduu ortadadr. 1915 olaylaryla ilgili karar alyorlar. Ne kadar ideolojik bir motivasyonla hareket ettiklerini ortaya koyuyor tüm bunlar. Minsk grubu içerisinde Fransann sürekli olarak Türkiyeye kar durmaya çalan, Türkiye neredeyse orann karsna kendisini konumlandrmaya çalan bir tutumu var. Fransa salkl bir rol edinme gayretindeyse onun yeri bu da deil. Türkiyeyle her zaman diplomatik çözümlerin aray içerisinde olmak en doru yoldur. Gittii kiliseden bile kovulan bir Ermenistan babakan var.

SOMUT KÜLTÜREL MRASA SAHBZ

Türkiyenin büyük kültürel miras açsndan da son derece sevindirici haberler var. UNESCO Temsili Listesine Türkiyenin yapt katk says 20ye ulat. Azerbaycan - ran ile birlikte yaptmz minyatür sanat ve mangala. Bu konu son derece kymetli bir konu. çok miktardaki somut olmayan kültürel mirasa ve somut kültürel mirasa da sahibiz.

KILIçDAROLUNA TEHDT ELETRS

Sn. Klçdarolunun tehdit sras bugün çiftçilere gelmi. AKPye oy veren çiftçileri tehdit eden birtakm sözler söylemi. Daha önce içileri, sonra da öretmenleri tehdit etmiti. Aslnda armak gerekiyor ama artk bunlar yadrganmaz hale geldi. Birtakm politikalar, aldmz oyu eletirebilir. Demokratik bir haktr bu. Eletiriyle dümanlk yapma arasnda düzgün çizgiler çekilirse tabii ki eletiri demokrasinin olmazsa olmazdr. Ama çkp da her gün bir toplumsal kesimi Siz niye AKPye oy veriyorsunuz diye eletirmek antidemokratik bir tehdit yaklamdr. CHPdeki arkadalara söylemek isterim: Bu siyaset tarz doru, salkl bir siyaset tarz deil. Kutuplatrmadan bahsediyorsunuz.

KMSE MLLETN ÜSTÜNDE DELDR

Siz kutuplamay eletirirken çok daha ötesine geçen, dorudan toplumun belli bir kesimine kar, bugün de çiftçilere kar dümanlk ileten bir dil kullanyorsunuz. Bu, zehirleyici bir dil. 1-1.5 yldan beri hakimleri dorudan hedef alarak tehdit ettiler. Partinin politikalarn eletirmek baka, vatanda o partiye oy veriyor diye eletirmek baka. Partiye oy veren vatandalar hedef alyorsanz totaliter olan yaklam budur, tehdit siyaseti budur. Memleketin sahibi vatandamzdr. Her yetkinin sahibi millettir. Kimse milletin üstünde deildir. Herhangi bir ekilde konuurken zihniyetin altyaps kriz zamanlarnda ortaya çkyor. Bu kaçnc toplumsal kesimi tehdit etmedir, biz saymaktan yorulduk. Biz de bu tehdit siyasetine kar siyasetinin her alannda mücadele etmeye devam edeceiz. Kendilerini siyaset-üstü olarak gördükleri vesayet zamanlar sona ermitir. Vatandann söyledii sözü bir tehdit haline getirmek demokratik siyasi kültürde olmamas gereken bir eydir.

SORU CEVAP

Muhalefetin d politika eletirileri ve çplak arama iddialar

Türk hariciye gelenei dünyada 3-5 ekolden bir tanesidir. Baz dileri bakanlklar, bir hariciye ekolüne sahiptir. Dünyann her yerindeki büyükelçiler, her konudaki görülerini aadan yukarya doru ekillendirir ve Dileri Bakanlna, oradan da Cumhurbakanlna iletirler. Ama son karar siyasidir. Kbrs meselesi siyaset üstüdür, siz bir ey söyleyemezsiniz dediler. Bunlar siyaseti vesayet almaya çalan, bürokratik siyaseti seçilmi siyasetin yerine koymaya çalan yaklamlardr. Türkiye diplomatlarnn birikiminden faydalanmayacak da neyden faydalanacak? Türk hariciyesinde cumhurbakanmzn cumhurbakanl döneminde etkinliklerini artrmak, özellikle de kadn diplomatlarmzn saysn artrmak, Afrika-Latin Amerika vizyonu ortaya koymak konusunda çok deerli admlar atlmtr. Türkiyenin kendini ifade edebilecei kanallar oluturulmutur. Irakta belli mezhep yaplaryla temas edilmi, belli mezhep yaplaryla temas edilmemi. halbuki hepsiyle temas edilmesi lazm. ktidarlmz döneminde Cumhurbakanmzn talimat karde ülkelerdeki bütün halklar kapsayacak ekilde bu akln çaltrlmasdr. Türk diplomasi aklnn siyasi olarak en yetkin ekilde çaltrld bizim dönemimiz olmutur. Siyasilerden büyükelçi atanyor diyorlar. Türkiye demokratik bir devlet. Tabii ki Türk diplomatlardan da atanabilir, ama bu hariciyenin bozulmas anlamna gelmiyor. Dileri Bakanmz Mevlüt kardeimiz vesayet peinde koanlara cevap veriyor. Türk hariciyesi tekilatmz gurur duyduumuz bir tekilattr. Son derece de genel itibaryla verimli bir ekilde çalyorlar. Onlara her zaman siyasi irade sahip çkmaktadr.

çIPLAK ARAMA

Bunlarn yapld döneme ahit olduumuzda en önemli tavrlarmzdan biri ikenceye sfr toleranstr. Bu ilkemiz o gün ne kadar güçlüyse bugün de o kadar güçlüdür. Bunlar dile getiren ahslarn her gün adliye tekilatn zan altnda brakmaya çalan yeni bir açklamas ortaya çkyor. Bunlarn says zaten 3-5 kiiyi geçmiyor. Cezaevlerindeki ve dier yerlerdeki aram prosedürleri AHM kararlarna, anayasa kararlarna uygun ekilde yaplyor. Bütün bunlar denetleme mekanizmalarmz tarafndan her gün denetleniyor. Sn. Klçdarolu da çkm, Bu önceden de vard bugün de vard diyor. Nihayetinde Uaktaki kardelerimiz de suç duyurusunda bulundular. Oradaki görüntüleri, kaytlar yaynlyor yetkililer ve bunun yalan olduu ortaya çkyor. kenceye sfr tolerans ilkesinde hiçbir geveme olamaz. nsanlk onurunu hiçe sayan hiçbir inceleme yaplamaz. Hiç kimse bo yere adliyeyi, güvenlik tekilatlarn zan altnda brakan haksz hukuksuz ilere girmesin. ftira mekanizmasna dönümü baz sosyal hesaplar, siyasetçiler var. Onlar zaten iflah olmaz.

BAHçELNN HDP KAPATILSIN SÖZLER

Cumhur ttifak içerisinde farkl bir yaklam yok. Parti kapatmalarn zorlatrlmas sivil siyaseti güçlendirmek bakmndan bizim getirdiimiz bir düzenlemedir. Fakat burada esas olan vatanda iradesinin siyasal katlm yollarna tam olarak salanmas. Bir parti siyasi olarak terör örgütünün propagandasn yapyor, hukukun dna çkyor, hukuk devletini yok etmek için açkça bir performans gösteriyor ve bunu açkça söylüyorsa bu durumda demokratik sistem çaresiz deildir. Siyasi partilerin görevi demokrasiyi ve hukuk devletini korumaktr. Bu misyonun dna çktnda demokrasi ve hukuk devleti çaresiz deildir. Birisi Türkiyede çkt bir parti kurdu. u ifadeleri kullanyor: DEA terör örgütü deildir. Bizim siyasi misyonumuz DAE terör örgütü liderinin heykelini dikmektir. Hukuk devleti bunu seyir mi edecek? Numan Beyin söyledii, bizim daha önce parti kapatmalarn siyasi hayatta sonuç dourmamas ve bunlarn sürekli olarak kendilerini yenilemesiyle ilgili. Sayn Bahçelinin de söyledii bunlara müsaade edilmemesi gerektii. Bu tip terör örgütü propagandas yapanlarn, hazine yardm almas engellemesi gibi örnekler var dünyada. Parti kapatmay zorlatran biziz. Sivil siyaseti yok etmek için kullanyorlard bunu. Masum sivilleri ve kadnlar kutsad zaman tabii ki hukuk devletinin bir çaresi olacak. Demokrasinin ve hukukun en büyük düman terördür. Nasl ki silahl gücüyle mücadele etme yollar varsa, siyasi mekanizmalar, hukuk mekanizmalar da tedbir alacaktr.

CHPDE TACZ-TECAVÜZ: TÜRK SYAS TARHNE GEçECEK UTANç DURUMUDUR

Geçen hafta kiilere Susmayn demitik. Kurumsal bir suskunlua dönütü bu. Öteden beri bu susanlardan daha kdemli CHPliler partinin susmamas gerektiini ifade ediyorlar. Bu taciz - tecavüz olaylar karsnda susulmasnn CHP açsndan, siyasi ahlak açsndan kabul edilemez olduunu söylüyorlar. Herkes siyasi ahlaktan bahsediyor özellikle CHPde. Kadn onuru karsnda susann, siyasi ahlaktan bahsetmeye hakk olabilir mi? Madurlar zulme uram. Biz size Madurun ismini verin demiyoruz. Failin kim olduuyla uran diyoruz. Madurun hakkna sahip çkmadnz zaman asl travmay yayor. Türk siyasi tarihine geçecek bir utanç durumudur. Maalesef siyasi meselelerde yaklalan konular içselletirilmedii zaman bu tip eyler, saçma sapan görüntüler ortaya çkabiliyor.

AHMN DEMRTA KARARI

Bu scak bir karar. Yaklak 100-150 sayfalk bir gerekçeli karar var. Hukuk sistemimiz tabii ki bunu deerlendirecek ve buna göre bir yaklam üretilecektir.

TÜRKçE KURAN

Bizim kültürel, dini, sosyal hayatmzda ciddi aclar oluturmu bir mesele ibadet dilini deitirmeye çalmak. Bu ortaya çktktan sonra özür dileyecekleri yerde tam tersine çok daha sakncal bir i yapyorlar. Tabii ki Türkçe meal okuyabilir, dua edebilirler. Bizim karar vereceimiz bir ey deil bu. Ama ibadet diliyle oynamak çok zalimane bir yaklam. Ezann Türkçeletirilmesi meselesinde olduu gibi, çok ayp bir ey. Halen ibadet diliyle oynamaya çalmak, Murat Bardakçya atf yapaym, insann zihninde bir istiklal mahkemesiyle açklanabilecek bir eydir

MUHALEFETN PARLAMENTER SSTEM AçIKLAMALARI

Birisi parlamenter sistem merudur, bakanlk sistemi deildir diyorsa bu cahilliktir. Kullanlan argümanlara dikkat etmek lazm. Diyorlar ki Türkiyenin çok ciddi bir parlamenter sistem birikimi vardr. Ben de diyorum ki Nerede? Darbeler, vesayet dönemleri, vesayetçi cumhurbakanlar dönemleri, milli güvenlik kurulunun Türkiyeyi yönettii dönemler, T.C. Anayasassn üstünde krmz kitaplarn olduu dönemler. Bir muhtra teebbüsüyle kar karya kald. Mesele bakanlk sistemi midir yoksa bakanlk sisteminin banda Tayyip Erdoann olmas mdr? Bugün kuvvetler ayrlndan bahsedenlerin, hiçbiri kuvvetler ayrlyla ilgili modern parlamenter sistemlerindeki hiçbir yaklam getirmedi. CHP sürekli olarak parlamenter sistem diyor, hiçbir raporu zamannda veremiyordu. Eski vesayet kalntlarn yeni dönemde de nasl koruruz diye çalyorlard. Gerçek arzu ettiklerinin bir kuvvetler ayrl konusunda tartma yapmak, sistem tartmas yapmak deil, sadece eletirel bir alan açmak. Getirin teklifinizi dendiinde ortaya hiçbir ey koyamadlar.

Ana Sayfaya Git