CHP 97 yaşında

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 97. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

Haberler 09.09.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mustafa Kemal Atatürk tarafndan 9 Eylül 1923te kurulan ve bugüne kadar 7 genel bakann görev yapt CHP, 97nci kurulu yl dönümünü kutluyor.

Türk halk Kurtulu Sava sonras yeni bir yönetim ekliyle tant.

Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadelenin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafndan kuruldu.

Atatürk tarafndan Halk Frkas adyla kurulan partinin adnn bana 1924te Cumhuriyet sözcüü eklendi. 1935teki 4üncü kurultayda ise bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi ad benimsendi.

Dünyann en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923ten 1950ye kadar aralksz iktidarda kald.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardndan, o dönem Bülent Ecevitin genel bakanlk yapt Cumhuriyet Halk Partisi kapatld. Parti daha sonra 3821 Sayl Yasaya dayanarak kuruluunun 69uncu yl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açld.

Vekaleten görev alanlar hariç CHPde genel bakanlk koltuuna Atatürk, smet nönü, Bülent Ecevit, Hikmet çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Klçdarolu oturdu.

56 KURULTAY YAPILDI

lk kurultay Sivas Kongresi kabul edilen CHPde bugüne kadar 37 olaan ve 19 olaanüstü kurultay gerçekletirildi.

Partinin 15 Ekim 1927de yaplan ikinci kurultay, Atatürkün Büyük Nutuku okuduu kurultay olarak tarihteki yerini ald. Kurultay kapsamnda, 15-20 Ekim arasnda toplam 36 saat 33 dakika konuma yapan Atatürk, 19 Mays 1919da balayan Ulusal Kurtulu Savann tüm dönemlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulu koullarn belgelere dayanarak anlatt.

Gençlie Hitabe bölümüyle sona eren kurultayda, Cumhuriyetçilik, Halkçlk, Milliyetçilik ve Laiklik, partinin dört temel ilkesi olarak belirlendi.

Sonrasnda, 10 Mays 1931de yaplan üçüncü olaan kurultayda da CHPnin ilkelerine Devletçilik ve Devrimcilik eklendi. Böylelikle, partinin amblemi olacak alt okun felsefesini oluturan alt ilkenin, parti programna ve tüzüüne giri süreci tamamland.

CHPnin 9 Mays 1935teki dördüncü olaan kurultay ise Atatürkün katld son kurultay oldu.

Parti, ilk olaanüstü kurultayn Atatürkün vefat üzerine 26 Aralk 1938de yapt. Genel bakanla seçilen smet nönü, yaklak 33 yl bu görevi sürdürdü.

nönünün istifasnn ardndan partinin bana, 14 Mays 1972de yaplan 6. Olaanüstü Kurultayda Bülent Ecevit geçti. 24 Mays 1979daki 24üncü Olaan Kurultay ise CHPnin Ecevitli son kurultay oldu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, 30 Ekim 1980 tarihli dilekçesiyle genel bakanlktan ayrldn açklayan Ecevit, bir daha CHPye dönmedi.

Darbenin ardndan kapatlan parti, 9 Eylül 1992de yaplan kurultay sonras genel bakanla seçilen Deniz Baykal ile tekrar siyaset sahnesinde yerini ald.

CHPde Hikmet çetin ve Altan Öymen de genel bakanlk koltuuna oturan isimler arasnda yer ald.

Deniz Baykaln istifas sonras 2010daki 33. Olaan Kurultaydan bu yana genel bakanln Kemal Klçdarolunun yürüttüü CHPde bugüne kadar 7 genel bakan görev yapm oldu.

10 yldr CHP genel bakanl görevini yürüten Klçdarolu, son olarak 25-26 Temmuzda Ankarada yaplan 37. Olaan Kurultayda tek aday gösterilerek, yeniden genel bakanla seçildi.

MÜCADELENN EN ÖN SAFLARINDA CHP BULUNMAKTADIR

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AA muhabirine yapt açklamada, CHPnin 97. yan kutlamann mutluluunu yaadklarn söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisinin temelinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürkün önderliinde emperyalizme kar duru, Kuvaymilliye ruhu, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti vardr. diyen Öztrak, unlar kaydetti:

CHPnin geçmiinde Dumlupnar vardr, Sakarya vardr, zmirin dalarnda açan çiçekler, Kbrsn Beparmak Dalarna ehitlerimizin al kanlaryla yazlan özgürlük mücadelesi vardr. Atatürk ilke ve devrimleri üzerinde oturan Cumhuriyetimizin aydnlanma hareketi vardr. Yine, Cumhuriyetimizin çok partili demokrasiyle taçlandrlmas, sosyal demokrasi ve sosyal devlet anlay vardr.

CHP, bu onurlu mirasn sahibi olan milletimizin partisidir. Bugün de hak, hukuk ve adalet için mücadelenin en ön saflarnda CHP bulunmaktadr.

AçIK HAVADA KUTLAMA PROGRAMI

Cumhuriyet Halk Partisi 97. kurulu yl dönümünü 9 Eylülde Ahlatlbel Atatürk Parknda kutlayacak.

CHP, 9 Eylül kurulu yl dönümü etkinlikleri için Genel Bakan Yardmcs Gamze Akku lgezdi bakanlnda genel bakan yardmclar Veli Ababa, Onursal Adgüzel, Parti Meclisi üyeleri Gamze Tacer, Murat Emir ve Semra Dinçer ile Ankara l Bakan Ali Hikmet Akllnn içinde bulunduu çalma grubu oluturuldu.

Edinilen bilgiye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle açk hava etkinlikleri yaplabilecek mekanlar arasndaki deerlendirme sonucunda Ahlatlbel Atatürk Park belirlendi. Yarn akam yaplacak kurulu yl dönümü etkinliine, CHP eski genel bakanlar, CHP parti yöneticileri, eski ve yeni milletvekilleri ile CHP örgütlerinde görev alanlar davet edildi.

Salgn nedeniyle maske, mesafe ve hijyen kurallarna sk skya uyulacak etkinlikte müzik dinletisi, Sunay Aknn tek kiilik gösterisi ve 23 Nisan resim, iir, beste ödül töreni düzenlenecek.

CHPde kurulu yl dönümü etkinlii öncesinde ise Antkabir ziyaret edilecek. Genel Bakan Kemal Klçdarolu bakanlnda Parti Meclisi (PM) toplants da bugün yaplacak.

YARIMADA DERECEYE GRENLER ÖDÜLLER VERLECEK

CHPnin 97. kurulu cokusunu salgn nedeniyle açk havada yaayacaklarn ifade eden CHP Genel Bakan Yardmcs Gamze Akku lgezdi, Kurtaran ve kuran partimiz 97 yanda. Büyük bir coku ve mutlulukla pandemi kurallar çerçevesinde bir kutlama program hazrladk. Milli Egemenliimizin 100. yl erefine düzenlemi olduumuz ve pandemi nedeniyle bavuru tarihini uzattmz resim, iir ve beste yarmalarmzn ödülleri de 9 Eylülde Genel Bakanmz Sayn Kemal Klçdarolu tarafndan sahiplerine verilecek. dedi.

Yarmaya katlmn youn olduunu belirten lgezdi, jürinin deerlendirmesinde çok zorlandn aktard. Birbirinden deerli eserler arasnda dereceye girenleri belirlemenin uzun saatlerini aldn belirten lgezdi, Bu ödüller dnda jürimiz tarafndan birçok güzel eser içinde ayrca mansiyon ödülleri takdir edildi. Partimizin 97. kurulu yl dönümündeki törende, eserler de katlmclarla ve halkmzla paylalacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git