CHP: Asgari ücret düzeltilip sonra pazarlık başlasın

CHP Sözcüsü Öztrak, "Asgari ücret üzerinde 2019 yılında enflasyon, kriz nedeniyle meydana gelen tahribatı telafi etmek lazım. Ondan sonra pazarlığa başlamak lazım" dedi. Öztrak, Adil Özsüz'ün yerini bildiklerini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da "Biliyorsan neden apar topar almıyorsun?" diye sordu.

Haberler 03.12.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücrette pazarlklar öncesinde enflasyon ve kriz nedeniyle meydana gelmi olan tahribatn telafi edilmesi gerektiini söyledi.

CHP Genel Merkezinde MYK toplants sürerken basn toplants düzenleyen parti sözcüsü Öztrak, partilerinin asgari ücretle ilgili düüncelerini Genel Bakan Kemal Klçdarolunun Türk- ziyaretinde açkladn hatrlatt. Öztrak öyle devam etti:

ALACAA AYRI VERECEE AYRI ENFLASYON KABUL EDLEMEZ

Devlet, kendi ald maktu belgelere, harçlara ve para cezalarna yüzde 22,58 orannda zam yapt. Niçin? Geçtiimiz yl enflasyon nedeniyle urad kayb telafi etmek amacyla yapt. Dolaysyla, bu oran 2019 ylndaki enflasyon kaybn telafi edecek oran, yani yeniden deerleme katsays. Bu nedenle asgari ücret pazarlna balamadan önce bir defa asgari ücreti bu yeniden deerleme katsaysyla artrarak, asgari ücret üzerinde 2019 ylnda enflasyon, kriz nedeniyle meydana gelen tahribat telafi etmek lazm. Ondan sonra pazarla balamak lazm. Aksi takdirde devletin alacana ayr, vereceine ayr enflasyon uygulamas gibi bir yaklam kabul etmemiz mümkün olmaz.

ALENN DE YAAM MALYET DKKATE ALINMALI

Pazarl gelecek yl yüzde be olarak hedeflenen büyüme üzerinden çalana ne kadar pay verilecei, yani refahtan çalann ne kadar pay alaca konusunda yapmak lazm. Yüzde 5in tamamn verirseniz çalanlar da büyümeden dier kesimler kadar pay alm olur. Dier yandan Türk- bekr bir çalann aylk yaam maliyetini 2 bin 578 olarak açklad. Bunun altnda bir ücreti de kabul etmeyeceini söyledi. Burada asgari ücrette ILO standartlarna uyulmas yaam maliyeti ve ücret belirlenirken tek bir içinin deil ailesinin de yaam maliyetinin de dikkate alnmas gerektiinin altn bir defa daha çizmek isterim.

ORTADA BÜYÜME FALAN YOK

Ekonomik krizin son bir ylda 789 bin yurttamz iinden ettiini biliyoruz. Bu yurttalarmzn dörtte üçü, yani isiz kalan her 100 kiiden 75i en düük maa alan, en krlgan kesme mensup. Dier taraftan baknca bütçe açklarnn geldii yer itibariyle bütçeden büyümeyi desteklemek amacyla harcanan aktarlan kaynaklarn da snrna gelindii görünüyor. Mevcut ekonomik krizde asgari ücret iç talebe ivme verebilecek en önemli araçlardan biri olarak görülmelidir. Krediye kredi ile takla attrarak, ya da yandalarn kredilerini silerek geldiimiz noktada birazdan deineceim, büyüme falan ortada yok. Bütün dünyann kabul ettii bir husus var. Bu tür ortamlarda tüketim eilimi yüksek en krlgan kesimlerin gelirlerini artrmanz lazm ki ekonomi canlansn. Burada maalesef bu ii enflasyonu artrmadan, cari aç artrmadan, büyümeyi artrarak yapabilmekte. Bu nedenle bu yl asgari ücretin önce bir yüzde 22,5luk ksmn biraz önce açkladm yüzde 22,8lik ksmn koyacaksnz. Onun üstüne de tüketimi artrabilmek için büyü hedefi olan yüzde 5 kadar da bir ilave yapacaksnz. Bu da aa yukar Türk-in söyledii 2578in biraz üstü oluyor.

OSMANGAZ DEL DEL DUMRUL KÖPRÜSÜ DEYN

2020 bütçesinin görümeleri sona erdi. imdi artk genel Kurulda tartlacak. Ama çok ilginç baz bakanlar için bu komisyon adeta günah çkarma odasna dönütürdü. Önce Salk Bakan çkt kamu hastanelerinin bütçe kaynaklaryla yaplacan söyledi. Bir de ehir hastanelerinin büyüklüünden dolay yönetim sknts yaanabileceini söyledi. Sonra Ulatrma Bakan çkt. Osmangazi Köprüsünde çok yüksek garanti paras verdik, kimse bunu ödeyemez, o yüzden bu paray dütük diyor. Saraya bir bir teklifimiz var: Derhal bu köprünün adn deitir! Buna Osmangazi deil, Deli Dumrul köprüsü deyin. Geçenden 3 akçe, geçmeyenden döve döve 40 akçe.

ADL ÖKSÜZÜ NEDEN ALMIYORSUN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, çileri Bakan Süleyman Soylunun Adil Öksüzün nerede olduunu biliyoruz açklamasna da tepki göstererek, Biliyorsan neden bunu apar topar almyorsun? Bu arkada neden alnmyor? Bu kii derhal yakalanmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git