CHP, "bazı vatandaşların kaçırılma" iddialarının araştırılmasını istedi

CHP, "vatandaşların kaçırılması, kaçırıldıktan bir süre sonra bırakılması olaylarının" Meclis'te kurulacak komisyonda araştırılmasını istedi.

Haberler 22.02.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel tarafndan TBMM Bakanlna sunulan aratrma önergesinin gerekçesinde, Türkiyenin yakn tarihinin, faili meçhul cinayetler, gözaltnda kayplar, ikenceler ve ikencede ölümler ile dolu olduu savunuldu.

Yakn tarihte yaanan kötü örneklerden farkl olarak, vatandalarn kaçrlmas, kaçrldktan bir süre sonra braklmas olaylarnn artt belirtildi.

Gerekçede, stanbul Baakehirde 20 Ocakta ve Ankarada 18 ubatta yaanan iki olayda, sokak ortasnda vatandalarn, kendilerini polis ya da kamu görevlisi olarak tantan kiiler tarafndan kaçrld, ikence gördüü, darp edildii iddiasnda bulunuldu.

Bu sürece yönelik etkin bir soruturma yürütülmedii gibi kamuoyu vicdann rahatlatacak bir açklamada da bulunulmadnn öne sürüldüü gerekçede, unlar kaydedildi:

KAçIRILMALAR DDALARI

Mafya yöntemi tarz bu uygulamalar, kamuoyuna yanssa da etkin bir soruturma yürütüldüüne ilikin bir bilgi bulunmamaktadr. ktidar partisinin ülkeyi yeniden 1980ler ve 1990lara döndürme niyetinde olduu partili sözcülerin ve bakanlarn yapt kimi açklamalarla deifre olmakta, Adalet ve Kalknma Partisi, bu yllarn kötü uygulamalar için bir simge nitelii tayan Beyaz Toroslar sahiplenen bir dili tercih etmektedir.

Vatandalarn kaçrlmas, kaçrldktan bir süre sonra braklmas olaylarnn Mecliste kurulacak komisyonda aratrlmas istenen gerekçede, stanbul ve Ankarada 2021 yl içinde yaanan iki olaya yönelik tatminkar bir soruturma yürütülmemesinin gerekçeleri ile kendini kamu görevlisi olarak tantan kiilerin tespit edilebilmesini engelleyen mekanizmalarn aça çkarlmas, devlet içinde hukuk d yöntemlere bavuran bir grubun olup olmadnn belirlenebilmesi, ifade özgürlüünü kstlayan uygulamalar ile artan insan haklar ihlallerinin nedenleri, aratrlmas amacyla Meclis aratrmas açlmasn arz ederim. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git