CHP Grup Başkanvekili Özel, gündemi değerlendirdi

Bu adaletsiz, eşitsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor. O rakamlara da yansıyor. AK Parti bir önceki gün uluslararası anlaşmaları oylamasında 270 milletvekili sayısını sağlayabiliyorken, bir sonraki gün 121'de, 160'ta kalıyorsa bir başka durum var demektir.

Haberler 10.04.2020 - 01:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel, infaz düzenlemesine ilikin Bu adaletsiz, eitsiz teklifin AKP içinde de tartmal olduu biliniyor. O rakamlara da yansyor. AK Parti bir önceki gün uluslararas anlamalar oylamasnda 270 milletvekili saysn salayabiliyorken, bir sonraki gün 121de, 160ta kalyorsa bir baka durum var demektir. dedi.

Özel, Mecliste gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu.

AK Parti ve MHP tarafndan Meclis Bakanlna sunulan Salk Hizmetleri Temel Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifini anmsatan Özel, salk çalanlarna yönelik iddet olaylarna kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu teklifin hazrlandn öne sürdü.

Özel, söz konusu kanun teklifinin, Salk Bakan Fahrettin Kocann salkta iddetin önlenmesine yönelik yasa düzenlemesi talebini karlamadn, teklifin sivil toplum kurulularnn ve tüm partilerin katlmlaryla düzenlenmesi gerektiini savundu.

TBMM Bakanlnn, bu kanun teklifini tali komisyon olarak Salk Komisyonuna, esas komisyon olarak Adalet Komisyonuna sevk ettiini; bunun doru olmad görüünü dile getiren Özel, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin devreye girmesinden sonra tali komisyonlarn toplanmadn, bu nedenle salk çalanlarn ilgilendiren bu teklifin sahadan gelen salk çalan milletvekillerinin yer ald Salk Komisyonunda ele alnamayacan belirtti.

Özel, Bunun yeri nfaz Kanunu deil. Ama metin üzerinde ortaklamyorlar, yasak savyorlar, daa fare dourtuyorlar. Ondan sonra da çkm Bülent Turan gazetecilerin karsna gerçek d eyler söylüyor. Meclis Bakanna ve Salk Komisyonu Bakanna açk çarmzdr: Bu konuda, mutlaka 5 partinin Salk Komisyonundaki salkç milletvekili üyeleri toplanp verimli ekilde en doru metni çkarmaldr. diye konutu.

AK Parti Grup Bakan Naci Bostancnn çarsyla koronavirüs tedbirleri kapsamnda CHPnin sadece Ankara milletvekilleri ve Mecliste çalmalar devam eden ilgili komisyon üyelerinin TBMMde bulunduunu anlatan Özel, AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turann milletvekili says üzerinden baz eletirilerde bulunduunu ancak bunun doru olmadn söyledi. Özel, Teklif getiriyoruz. Salonda 25 CHP milletvekili var. Fotorafn çekildii yerden 7 milletvekili görülüyor diye CHP 7 milletvekiliyle geldi. Sen bunu inada bindirirsen yarn CHP 139 milletvekiliyle gelir, dier partiler de gelir, AKP toplam geçmek için gelir. Yarn 590 milletvekiliyle toplanr Meclis. ifadelerini kulland.

eklen görümeler yapyorlar

Özgür Özel, infaz düzenlemesinin önemli olduunu ancak kapsamnn geniletilmesi gerektiini düündüklerini aktararak, AK Parti diyor ki Saray bize bunu böyle çkar. dedi. eklen görümeler yapyorlar. Temsili demokrasi var tabii. Ama yaplan görümelerde temsili demokrasiyi yanl anlamlar. Sarayn temsilcileriyle görüüyoruz. Bir siyasi parti grubunun kendi iradesi yerine ellerine verilen metne Hadi bakalm, hep birlikte buna evet diyeceksiniz. Üzerinde hiçbir müzakereye açklk yok ve ekli bir demokrasi. dedi.

Genel Kurulda, infaz düzenlemesinin maddelerine geçilmesinin oylanaca srada HDPnin toplant yeter says için yoklama talebinde bulunduunu anmsatan Özel, yoklama istemenin muhalefetin, toplant yeter saysn tutturmann ise iktidarn görevi olduunu söyledi.

Özel, söz konusu yoklamada MHP ve AK Partili milletvekillerinin az sayda olmas nedeniyle Genel Kurulun kapandn aktararak öyle devam etti:

Sayn Özlem Zengin ve AK Partili milletvekilleri sorumluluu muhalefete yüklemeye çalmasnlar. Sorun var. Bu adaletsiz, eitsiz teklifin AKP içinde de tartmal olduu biliniyor. O rakamlara da yansyor. AK Parti bir önceki gün uluslararas anlamalar oylamasnda 270 milletvekili saysn salayabiliyorken, bir sonraki gün 121de, 160ta kalyorsa bir baka durum var demektir. Belki bir gün gecikilir ama bu kapsam oturup tekrar konumalar gerekir. AK Parti içinden gözle görünmeyen bir tsunami dalgas, af beklentisinde olanlar üzmü ama tasla da alp kyya doru atmtr. Bunun yeniden hep birlikte ele alnmas lazm. Biz yapc katk vermeye hazrz. Kimse hamaset yapmasn.

Af teklifleri akn zamanl hazrlanmal

CHP Grup Bakanvekili Özel, Mecliste büyük bir mutabakat gerektiren af düzenlemelerinin akn zamanl hazrlanmas, dier bir deyile her zaman savunulabilmesi gerektiini söyledi.

Bugün görümeleri devam eden infaz düzenlemesi geçmi zamana uyarlandnda, bugün milletvekili olan birçok ismin halen hapiste olacan vurgulayan Özel, FETÖnün ne olduunu bilmedikleri, etle trnak gibi olduklar dönemlerde bu af kanunu bu haliyle uygulanyor olsayd, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Engin Alan, Sayn Mehmet Haberal içerde tutacakt bu kanun. diye konutu.

Özel, söz konusu teklifin FETÖnün hain darbe giriiminden önce çkarlm olmas halinde kumpas kurulan birçok komutan 1980 öncesi çkarlm olmas halinde ise Meclis Bakanvekili Celal Adann hapiste kalm olacan belirterek, Geçmie doru tarih önünde yarglanyorsunuz. Bu af teklifi, geçmie uyarlandnda, Celal Adann, Recep Tayyip Erdoann, Necmettin Erbakan, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, lker Babuun yararlanamad bir af. Nasl olacak? Bu affn, bu haliyle kapsamn nasl savunabileceksiniz, anlamak mümkün deil. ifadelerini kulland.

hale nerede?

CHPli Özgür Özel, iki yeni hastanenin 45 gün içerisinde tamamlanacann duyurulduunu, bu balamda Rönesans Holdingin sektörde içi ve i makina aratrmas yaptrdn söyledi.

Salk Bakan Kocann, söz konusu hastanelerin devlet imkanlaryla yaptrlacan açkladn anmsatan Özel, Bir tek ey eksik. hale nerede? Kim yapt? Bu Rönesans Devlet Malzeme Ofisi deil. Sarayn müteahhiti. ifadelerini kulland.

Özel, söz konusu hastanelerin ina sürecine ilikin gelimeleri takip edeceklerini de bildirdi.

Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Tasla hazrlandn söyleyen Özel, bunun, içi çkaran iverenlere yönelik bir düzenleme olduunu belirtti.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde kanunlarn milletvekillerince hazrlanmas gerektiini aktaran Özel, Berat Albayrak kanun müjdeliyor, öbür bakan kanun müjdeliyor. Cumhurbakan kanun için söz veriyor. Öyle bir noktaya geldik ki artk yeni rejimin ar damad çatlad. Bakanlklar taslak hazrlamlar, sektör temsilcilerinden görü soruyor. diye konutu.

Parlamenter sistemde bakanlar kurulunun taslaklara ilikin sektörden görü sormasnn usulden olduuna iaret eden Özel, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün buna ihtiyaç duyuyorsanz demek ki rejim çöktü, olmuyor, milletini kandrdnz anayasa ilemiyor. Hiç utanmayacak msnz? Bu sektörden görü sorulan kanun, Meclise gelecek. Hallerine çok üzüleceimiz baz arkadalara altna imza attracaklar. Biz soracaz, ben hazrladm. diyecekler. Yemin et diyorsun. Yemin kantna bavuralm, yargda olduu gibi. Böyle kalyor. Sarayn hazrlad metni, saraydan alp Meclise vermeye indirgediler. Milletvekilini kargo irketinin elemanlarna, kuryeye dönütürüyor.

Tasdik saraydan gelince burada kimse üzerinde kalem oynatamyor

ktidar tarafndan iveren ve içilere yönelik bir düzenleme hazrlanarak sektör görüüne sunulduunu anlatan Özel, söz konusu teklifin, doru olduunu ancak düzenlemenin detaylarna bakldnda tersi bir sonuç dourabileceini ileri sürdü.

Özgür Özel, teklifle devletin, iten çkarlan bir içi için günlük 39 lira ödeme yapacann belirtildiini anmsatarak, Bu iten çkarmay yasaklamak deil, adeta tevik eden bir duruma dönüür. ten çkar, içiye insanca yaamasn tek bana dahi mümkün klmayacak, 4-5 kiilik bir aileyi açla mahkum edecek 39 liralk bir ödeme yapacam. ten çkaran rahat olsun. durumuna dönüür. Bunun üzerinde içi sendikalarn yaptklar öneriler ve eletirilerle uzun uzun çalmamz, müzakere etmemiz lazm. Maalesef tasdik saraydan gelince burada kimse üzerinde kalem oynatamyor. dedi.

Söz konusu düzenlemeyle haberleme hizmetinin devletin kontrolüne, izlemesine tabi olacan da savunan Özel, Koronavirüsle mücadelede, vatandan birbiriyle olan iletiimini gerektiinde durdurmak, denetlemek, izlemek ve bu konuda düzenleme yapmak yetkisini almak akla nereden geldi, merak ediyoruz. Bu kadar gerçek d, vatanda yanltarak frsatç iler yapan bir hükümet herhalde dünya üzerinde yoktur. Cezaevini boaltacaz diyor, oraya cumhurbakanna hakaret edenlerin 4-6 ay yatmas düzenlemesini koyuyor. ifadelerini kulland.

Özel, iktidarn söz konusu düzenlemenin yasalamas halinde WhattsAppn da aralarnda bulunduu baz haberleme hizmetleri üzerinden vatandalar izleyeceini ileri sürerek, Bu hükümetin her frsatta, daha baskc, daha otoriter, daha polisiye tedbirleri ön plana alan yönetim hevesinde bu ii bir frsatçla dönütürdüü süreci hep birlikte yayoruz. diye konutu.

Göreve getiren kim?

Görevden alnan Aile, çalma ve Sosyal Politikalar Bakanl stanbul l Müdür Yardmcs Nail Noayn Roman bir vatandaa yönelik sosyal medya hesabndan yapt paylam anmsatan Özel, AK Parti döneminde devlette liyakatle görevlendirme yaplmadn öne sürdü.

Özel, Tepkiler üzerine görevden alnd. Görevden almak marifet deil, bu tepkiden sonra tutamazsn zaten. Göreve getiren kim? Liyakat meselesinin Somadaki madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel yöneticiliinden, Nail Noay seçiciliine kadar ite AKP bürokrasisi. Anas neyse danas da o oluyor. AKPnin yereldeki bürokrasisi de bu. Dünya Romanlar Gününde, hem de BMde en çok üzerinde sosyal politika yaplmas tevik edilen, toplumun en madur gruplarndan bir tanesi Romanlara Geber diyen bürokrat, onu atayan AK Parti. Bunu görmek lazm. diye konutu.

CHPli Özel, dünyann birçok ülkesinde Türkiyeye dönmeye çalan içi ve örencilerin uçu yasaklar nedeniyle madur olduklarn, bu vatandalarn bir an önce yurda getirilerek karantina sonras ailelerine ulatrlmas gerektiini söyledi.

Salk çalann öldürene arlatrlm müebbet hapsi verilmeli

Özgür Özel, bir basn mensubunun, salk çalanlarna yönelik iddetin önlenmesine ilikin kanun teklifine ne tür katklar salanabileceine yönelik bir soru üzerine, söz konusu teklifin Salk Komisyonu üyesi sahadan gelen milletvekilleri, Türk Tabipleri Birlii, salk meslek örgütleri ve salk alanndaki örgütlü sendikalarn katklaryla son haline getirilmesi gerektiini kaydetti.

CHPnin salk çalanna iddetin ölümle sonuçlanmas halinde suçluya arlatrlm müebbet hapis cezas verilmesini önerdiini anlatan Özel, söz konusu iddet eylemini gerçekletirenlere iyi hal indirimi uygulanmamasn istediklerini de belirtti.

Salk çalanlarna iddet uygulayanlarn kamu hizmetlerinden mahrum braklmas gerektiini de ifade eden Özel, iddete urayan hekimin, kendisine iddet uygulayan kiiyi muayene etmesinin önüne geçilmesi gerektiini kaydetti.

CHP Grup Bakanvekili Özel, salkta iddetin önlenmesine yönelik düzenlemenin, Yükseköretim Kanunu ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifine eklenmesine yönelik söylemlerin anmsatlmas üzerine de, YÖK Kanununa eklenecekse önergeyle yaplmas demektir. Bu da YÖK Kanununun görüülecei Milli Eitim Komisyonunda yaplacak demektir. Bu da salkta iddeti hem salkçlarn hem de Adalet Komisyonunun katksn almadan saraydan geldii haliyle torbaya atmak demektir. Bunu son derece aypl buluyorum. Bir söylentiden ibaret olduunu ümit etmek isteriz. görüünü dile getirdi.

Ana Sayfaya Git