CHP heyeti Gümüşhane'deki madenleri inceledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve bir grup milletvekili, kentte hizmet veren maden sahalarında incelemelerde bulundu.

Haberler 16.08.2019 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs Gülizar Biçer Karaca, bir grup milletvekiliyle Gümühanedeki maden sahalarnda inceleme yapt.

Karaca, stanbul milletvekilleri Gökhan Zeybek, Turan Aydoan ve Emine Gülizar Emecan, Giresun Milletvekili Necati Tl, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve CHP Gümühane l Bakan Bedri Aaç ile kentteki maden sahalarnda incelemede bulundu.

Karaca ve beraberindekiler, ilk olarak merkeze bal Karamustafa köyünde, Yldz Bakr Maden Sanayi A tarafndan iletilen kurun-çinko-altn madeni zenginletirme tesisine geldi.

irketin Genel Müdür Yardmcs Ömer Özcandan, 17 Temmuzda, tesisin atk sahasndaki borulardan birinin patlamasnn ardndan atk suyun, baraj kenarnda temiz yüzey sular ve yamur sularnn tanmas için yaplm kuaklama kanal vastasyla dereye karmasna ilikin bilgi alan Karaca ve beraberindekiler, daha sonra Karamustafa ve Boyluca köyü sakinleriyle köy kahvesinde bir araya geldi.

Köylülerin ikayetlerini dinleyen Karaca, burada yapt açklamada, köylülerin ikayeti üzerine olan biteni yerinde incelemek için oluturduklar heyetle yöreye geldiklerini belirterek, kentte yapacaklar incelemelerin ardndan konuyu raporlatracaklarn bildirdi.

Karaca, vatandalarn iiyle ayla ekmeiyle uramak için kente gelmediklerini, sadece nsanlara yaanabilir bir Gümühane brakmak için ne yapmalyz? sorusuna cevap aradklarn kaydederek, öyle konutu:

Burada bir inceleme yapmak ve bunu da sizlerle paylamak istiyoruz. Yerinde yaptmz ilk incelemenin ardndan baz sorularmza da sizlerin araclyla cevap bulmaya çalacaz. Neleri merak ediyoruz? 17 Temmuzda gerçekleen patlama sonucunda oluan zarar ve patlamann nedenleri konusunda hukuki bir süreç balatlm mdr? Gümühane Cumhuriyet Basavcl bu konuyla alakal bir soruturma balatm mdr? Eer balatm ise aradan geçen bir aylk süreçte gelinen durum ve soruturma sonucu nedir? Bu sorumuza cevap bulmaya çalacaz.

Buradaki maden iletmelerinin Gümühane halkna yaklak 12 yldan beri katt katma deer nedir? Gümühane maden kenti ise eer bu kentteki maden iletmelerinin insan salna, doaya, havamza, suyumuza verebilecei muhtemel zararlar aratran, düzenli denetleyen kurumlarn bu denetlemeyi salkl bir ekilde yürütecek yetkili, liyakatli çalanlar var mdr? Eer var ise bu çalmalarn, denetimlerini hangi periyotlarla yapmaktalar? Denetim sonrasnda oluan raporlar kamuoyuyla paylamakta mdr veya 17 Temmuz sonras oluan kaza gibi vatandalarmz raporlara, sonuçlara rahatlkla ulaabilmekte midirler? Ulaamyor iseler bunun önündeki engeller nelerdir?

Karaca, resmi kurumlara, maden iletmeciliinin halk sal üzerinde bir salk sorunu yaratp yaratmad, yaratabilmesi muhtemel salk sorunlarnda iletmenin faaliyete balad günden itibaren bir art olup olmad yönünde salk taramas yaplp yaplmad sorusunu da yöneltti.

Karaca, unlar söyledi:

Biz bu sorularmzn da cevabn burada bulmaya çalacaz çünkü CHP sadece ve sadece vatandamzn sorunlarna duyarllk yaratarak her konuda, salk konusunda, tarm konusunda, halkmzn bizi yannda görmek istedii her konuda vatandamz dinlemek, vatandamzn sorunlarna ses vermek ve bunlarn çözüm yollarn ortaya koyabilmek adna sizlerle yan yana olmaya devam edecektir.

Karamustafa Köyü Muhtar Tuncer çelik de duyarllklar için CHP heyetine teekkür ederek, madende denetimlerin düzgün yaplmadn, maden yetkililerinin önlem alma noktasnda sorumsuz davrandn iddia etti.

Karaca ve beraberindekiler, daha sonra kentte faaliyet gösteren Koza Altn letmeleri Aye ait Demirkaynak köyündeki Mastra Altn Madenini de ziyaret ederek çalmalarla ilgili yetkililerden bilgi ald.

Ana Sayfaya Git