CHP infaz düzenlemesini AYM’ye taşıyor

CHP infaz düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvuruyor. Dilekçede toplam 69 maddeden oluşan infaz düzenlemesinin 17 maddesinin iptal edilmesi talep ediliyor.

Haberler 23.05.2020 - 03:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP infaz düzenlemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesine esastan bavuru hazrln tamamlad. CHPnin anayasa profesörü milletvekili brahim Kabolu tarafndan hazrlanan bavuru dilekçesinin yaklak 100 sayfadan olutuu örenildi.

Dilekçede düzenlemenin hükümlü ile tutuklular arasnda ve hükümlüler arasnda ayrmcla neden olduu, bu durumun da anayasada yer alan bata eitlik ilkesi olmak üzere pek çok temel ilkeyle çelitii belirtiliyor.

17 MADDEYE TRAZ

Dilekçede toplam 69 maddeden oluan infaz düzenlemesinin 17 maddesinin iptal edilmesi talep ediliyor. Dilekçedeki temel itirazlar, düzenlemenin koronavirüs salgn gerekçesiyle yaplmasna karn bütün tutuklu ve hükümlülerin yaam hakkn korumad, eitlik ve ayrmclk ilkelerine uygun olmad oluturuluyor.

Bu kapsamda bavuruda infaz düzenlemesinin anayasann 2. maddesinde düzenlenen hukuk devleti ilkesi, 5. maddesinde düzenlenen devletin temel amaç ve görevleri, 10. maddesinde düzenlenen kanun önünde eitlik ilkesi, 13. maddede düzenlenen temel hak ve hürriyetlerin snrlandrlmas hükmü ve 17. maddede düzenlenen kiinin dokunulmazl ve yaam hakk hükümlerine aykr olduuna atf yaplacak.

Düzenlemenin af nitelii tad ve anayasa göre en az 360 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerektii için CHP düzenlemeyi ekil yönünden de AYMye götürmütü.

Ana Sayfaya Git