CHP kulislerinde sürpriz isimler

CHP'de il kongreleri devam ederken, kulislerde genel başkanlık için Umut Oran ve Fikri Sağlar'ın yanı sıra sürpriz bir isim olarak İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke'nin de adı geçiyor.

Haberler 21.02.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPyi mart sonundaki genel bakan seçimli kurultaya tayacak il kongreleri devam ederken, yerel seçimlerinin ardndan sona eren parti içi tartmalar yeniden kendini göstermeye balad. Özellikle Ankara, stanbul ve zmirde, Genel Bakan Kemal Klçdarolunun iaret ettii adaylar seçime tek aday olarak girdi ancak delegeden beklenen destei alamad.

Ankara ve zmir il bakanlarnn oy oran yüzde 50yi bulmazken, stanbulda bu oran yüzde 65te kald. Bu tablonun asl etkisinin Parti Meclisi (PM) seçiminde ortaya çkaca belirtiliyor.

Kulislerde, Umut Oran ve Fikri Salarn yan sra sürpriz bir isim olarak zmir Milletvekili Selin Sayek Bökenin genel bakanla aday olabilecei de konuuluyor. Muharrem ncenin nasl bir yol izleyecei merak konusu.

UZLATIRMA POLTKASI

CHPnin 28-29 Mart tarihlerinde yaplacak, genel bakan ve Parti Meclisi seçimli 37. Olaan Kurultayna yönelik kongre süreci devam ediyor. u ana kadar 56 ilde yaplan seçimlerin 3 Martta tamamlanmas planlanyor.

Klçdarolu, yerel seçimlerin ardndan sona eren parti içi tartmalarn yeniden balamamas ve partinin olayl kongrelerle gündeme gelmemesi için parti örgütüne çar yapm, mümkün olduu kadar tek adayda uzlalmasn istemiti. lçe kongreleri ile u ana kadar tamamlanan 56 il kongresinden çkan sonuçlara bakldnda bu uzlatrma politikas büyük ölçüde karlk buldu.

Özellikle Ankara, stanbul ve zmirde Klçdarolunun iaret ettii adaylar yara girmeden bakan seçildi. Ancak bu isimler, tek aday olmalarna ramen delegeden beklenen destei alamad. Ankara ve zmir il bakanlarnn ald oy oran, illerdeki toplam delege saysnn yüzde 50sini bulmazken, stanbulda da bu oran yüzde 65te kald. Bu durum parti içinde, Muhaliflerin aday çkarmad ancak tepkisini sandkta gösterdii eklinde yorumland. Kulislerde, Klçdarolunun bu tutumuyla kendisine muhalif biriktirdii eletirisi de yapld. Kongrelerde kurultay delegesi seçilecek bin 200 isim ile; milletvekili, PM üyesi ve YDK üyelerinden oluan doal delegeler, mart sonundaki kurultayda hem genel bakan hem de 60 PM üyesini seçecek. CHPyi en az iki yl yönetecek kadrolarn belirlenecei seçimlerle ilgili farkl senaryolar dile getiriliyor. Bu kapsamda, eski stanbul Milletvekili Umut Oran ile eski Mersin Milletvekili Fikri Salarn genel bakanla aday olabilecei konuuluyor. Bunun yannda, parti içinde kendilerini, sol gövde olarak tanmlayan Gelecek için Biz grubunun öncüsü zmir Milletvekili Selin Sayek Bökenin de Klçdaroluna rakip olabilecei ileri sürülüyor. Ksa süre önce Klçdarolu ile görüerek kurultay da konuan Muharrem ncenin nasl bir yol izleyecei de merak ediliyor.

ASIL YARI PMDE

Kurultayda karsna rakip çksa dahi Klçdarolunun yeniden seçilmesine kesin gözüyle baklyor. Ancak il kongreleriyle balayan tepkilerin, PM seçimlerine yansyaca ve muhaliflerin asl etkisinin bu seçimlerde ortaya çkaca belirtiliyor. Bu çerçevede, çaraf listeyle gidilmesi beklenen PM seçimlerinde, Klçdarolunun anahtar listesinde önerecei 60 adayn bir bölümünün delege tarafndan çizilebileceine iaret ediliyor.

Ana Sayfaya Git