CHP Kürt Kimliğine Sarıldı

CHP seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, "Kürt sorunu" başlığına yer verilirken, "nihai barışın sağlanması için çözümün şart" olduğu vurgulanması dikkat çekti.

Haberler 27.05.2018 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPnin seçim bildirgesinde, kamu yatrmlar ve üretim hacmindeki genilemeyle 5 yl içinde 2 milyon ek istihdam yaratlaca, 500 bin taeron içiye 6 ay içinde kadro verilecei, asgari ücretin 1 Ocak 2019dan itibaren 2 bin 200, en düük emekli maann ise bin 500 lira olaca vadedildi.

CHPnin Millet için geliyoruz sloganyla hazrlanan ve 230 sayfadan oluan seçim bildirgesinde, Kürt sorunun çözümüne yönelik yaplmas gerekenlerde yer ald. CHPnin, ilk kez Kürt kimliine vurgu yaparak, seçimin vaati olarak belirtmesi dikkat çekti. CHPnin bildirgesi, Türkiyenin 5 temel sorunu olarak belirlenen konulara çözüm önerileriyle balyor ve daha sonra vaatler sralanyor.

Bu 5 baln ilki Hak, hukuk, adalet. Seçim bildirgesinde bu sorunun çözümü için OHAL gidecek, keyfiyet bitecek, hak, hukuk ve adalet gelecek., Yarg tarafsz ve bamsz olacak, adil kararlar alacak, maduriyetler giderilecek., Tek adam rejimi bitecek, kuvvetler ayrl salanacak, TBMM güçlenecek., Gazeteciler serbest kalacak, Medya özgür olacak, halk gerçek bilgiye ulaacak ve Uzla kültürü hakim olacak, yeni anayasa yazlacak, ülkemiz demokrasiye kavuacak. vaatleri yer ald.

Eitim balnda ise Okullar tam gün olacak, frsat eitlii salanacak, eitimde adaletsizlik son bulacak., Örencilere öle yemei, krtasiye ve çanta ücretsiz verilecek, eitim parasz ve nitelikli olacak., Öretmen maalar artacak, atanmayan öretmen kalmayacak, çocuklar öretmenlerine kavuacak., KYK örenim kredisi faizleri silinecek, tüm snavlara ücretsiz girilecek, örenciler rahat edecek ve Yurtlarda tek kiilik odalar olacak, barnma sorunu ortadan kalkacak, yurtsuz üniversiteli kalmayacak. vaatleri sraland.

Ekonomi balnda ise aile sigortas projesinin uygulanaca belirtildi. Ayrca, Asgari ücret yükselecek, emekli iki maa ikramiye alacak, çalann, emeklinin yüzü gülecek., Vergiler azalacak, tevikler artacak, çiftçi üretecek, esnaf satacak, memlekete bereket gelecek., KOBlere destek artacak, istihdam salanacak, isizlik bitecek, Anadolunun yüzü gülecek. sözü verildi.

Bir dier balk ise Toplumsal bar. Bu balkta ise Ayrmclk ve üphe bitecek, yurttalar birbirine güvenecek, Memlekete demokrasi gelecek., Yurttalar dilini özgürce örenecek, kardelik konuacak, terör susacak, memlekete huzur gelecek., nançlara saygl laiklik gelecek, din siyasete alet edilmeyecek, inançlar özgürce yaanacak., Bölgesel yatrmlar artacak, göç tersine dönecek, köyler yeniden enlenecek., Nevruz resmi tatil ilan edilecek, tüm yurtta cokuyla kutlanacak, kardelik ve bar günü olacak. gibi vaatler sraland.

D Politika bal altnda, Macerac d politika bitecek, aklclk ve tutarllk hakim olacak, Türkiyenin itibar onarlacak. ifadesi yer ald.

Ayrca bildirgede, Komularla gerilim bitecek, d ticaret geliecek, vatanda ve giriimci zenginleecek., AB ile kriz sona erecek, ilikiler normalleecek, vatanda serbest dolam hakk kazanacak., Suriye sorunu çözülecek, güvenli bir ortam salanacak, snmaclar evlerine dönecek. vaadinde bulunuldu.

- Yeni bakanlklar kurulacak

CHP Bildirgesinde, nsan Kaynaklar, Kadn ve Esnaf Bakanlklar kurulmas vaadi yer ald.

Ortadouya bar getirmek amacyla kurucular Türkiye, Irak, Suriye ve ran olacak Ortadou Bar ve birlii Tekilat oluturulaca belirtildi.

- Kürt sorununun çözümü

Bildirgede, Toplumsal bar ve Kürt sorunu bal altnda, sorunun barç bir yönde, kalc ve nihai biçimde çözülmesine yönelik yaplacaklar da yer ald.

Devlet yönetiminin her aamasnda, Türkiye Cumhuriyeti yurttal ortak paydas esas alnarak kültür, inanç, dil, kimlik, siyasi görü, cinsiyet, cinsel yönelim ve yaam tarzlarna göre ayrm yaplmasna asla izin verilmeyecei vurgulanan bildirgede, Kürt sorununun TBMMde tüm siyasi partilerin katlmyla, samimi ve effaf bir biçimde, toplumsal uzlayla çözüleceinin alt çizildi.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde geni istihdam salanaca, 5 yl içinde 135 yeni fabrikann kurulaca belirtilen bildirgede, kamu hizmetlerinin eit yurttalk temelinde tüm yurttalara eksiksiz bir ekilde götürülebilmesi için anadili Türkçe olmayan vatandalar da gözetecek bir anlayn hayata geçirilecei sözü verildi.

Okullarda Kürtçe dersleriyle ilgili alt yap sorunlarnn çözülecei, seçimlik derslerin çeitlendirilecei aktarlan bildirgede, u vaatler yer ald:

Yerel yönetimlerin özerkliklerini AB standartlarna kavuturacaz. fade özgürlüünü kstlayan veya ortadan kaldran yasaklar ve cezalar kaldracak, Türk Ceza Kanununu ve Terörle Mücadele Kanununu demokratik ve özgürlükçü bir reformdan geçireceiz. Anadilin örenimi hakkndan tüm yurttalarmzn yararlanabilmesi için gerekli yasal ve kurumsal altyapy kuracaz. Maynl arazilerin en ksa sürede temizlenmesini salayacak, bu arazileri topraksz köylülere datarak tarma kazandracaz.

- Nevruz resmi tatil olacak

Koruculuk sisteminin kademeli olarak kaldrlaca, korucular için yeni istihdam olanaklar yaratlaca ifade edilen bildirgede, yer ve yörelerin özgün isimlerinin iade edilecei kaydedildi.

Geçmite yaanan ve kamu vicdannda ar yaralar açan hak ihlallerinin ve toplumsal travmalarn tüm boyutlaryla aça çkmas için Meclis Aratrma Komisyonu kurulaca belirtilen bildirgede, faali meçhul cinayet ve gözaltnda kaybetme suçlarnda zaman amn kaldraca vadedildi.

Bildirgede, Dersim olaylaryla ilgili tüm devlet arivlerinin bir araya toplanaca, aratrmaclara açlaca, 21 Martn Nevruz Bayram olarak resmi tatil ilan edilecei, Diyarbakr Cezaevinin, nsan Haklar ve Demokrasi Müzesine dönütürülecei aktarld.

Zorunlu göçe tabi tutulan vatandalarn evlerine geri dönmesinin salanaca ifade edilen bildirgede, Romanlara haklarnn verilmesi, cemevlerine ibadethane statüsü kazandrlmas, Diyanet leri Bakanlnn yeniden yaplandrlmas, Lozan Antlamasndan kaynaklanan haklar çerçevesinde aznlk vakflarnn karlat sorunlarn çözülmesi vadedildi.

Ana Sayfaya Git