CHP MYK toplantısı

"(IMF ile yaptıkları görüşme) Gizli saklı bir görüşme yapmadık, Ankara'da bilinen bir otelin lobisinde, orada bulunan bir odada görüşme yaptık. Bu görüşmenin gizli olduğu nereden çıkarılıyor? Kimse bu görüşmenin altında buzağı aramasın, öküzün altında buzağı aramasın"

Haberler 24.09.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, IMF ile yaptklar görümeye ilikin, Gizli sakl bir görüme yapmadk, Ankarada bilinen bir otelin lobisinde, orada bulunan bir odada görüme yaptk. Bu görümenin gizli olduu nereden çkarlyor? Kimse bu görümenin altnda buza aramasn, öküzün altnda buza aramasn. dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Bakan Kemal Klçdarolu bakanlnda parti genel merkezinde topland.

Toplant sonras açklamada bulunan Öztrak, Irakn kuzeyinde PKKl teröristlerce tuzaklanan patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu ehit düen askerlere Allahtan rahmet, ailelerine ve millete basal ve sabr temenni etti.

Hayatn kaybeden kanser hastas Neslican Taya, Allahtan rahmet dileyen Öztrak, geçirdii rahatszlk nedeniyle hastaneye kaldrlan MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli için de geçmi olsun temennisinde bulundu.

Eski Bakan Egemen Ban çekya Büyükelçiliine atanmasn eletiren Öztrak, Bu atamann anlam açkt ne yapm olursan ol, aklanm olmana gerek yok, saray sosyetesindensen kimse sana dokunamaz, yasa, kanun, hukuk sana ilemez. diye konutu.

Bir baka atamann ise TCDD Genel Müdürlüüne yapldn hatrlatan Öztrak, koltuun layk olana deil, biat edene verildiini ileri sürdü.

Vatandan gündeminde ekonominin olduunu aktaran Öztrak, yaplan son zamlarla benzinin litresinin 7, mazotun ise 6,5 lirann üzerine çktn hatrlatt.

Öztrak, vatandan, otomobilinin deposunu doldurmak için sene bana göre 75 lira, çiftçinin ise 100 lira daha fazla ödeyeceine dikkati çekti.

Ekonomide pembe masallarn anlatldn, hatalarn sorumluluunun d güçlere yüklendiini savunan Öztrak, iktidar eletiren basnn, muhalefetin, vatandan tehdit edilip, yanda mahkemelerde cezalandrlmak istendiini öne sürdü.

- Siz bunu neden takip etmediniz?

Ekonomik kriz hakknda iki gazetecinin yapt haberin Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan yargya tandn anmsatan Öztrak, sadece gazetecilerin deil, habere sosyal medyadan yorum yapan ekonomistler ve vatandalar da olmak üzere 38 kiinin yarglandn söyledi.

Öztrak, bu davay, CHP stanbul l Bakan Canan Kaftancolunun yargland davaya benzeterek, basna ve muhalif vatandalara gözda verilmek istendiini iddia etti.

Gazetecilere, sosyal medyaya yorum yapanlara kar hassas olan BDDKnn birkaç gün önce bankalara inaat ve enerji sektörlerinde batan 46 milyarlk kredinin sene sonuna kadar zarar yazlmas talimat verdiini hatrlatan Öztrak, öyle devam etti:

Bu batklar 2018 ylndan beri konuuluyor. Adama sormazlar m bankalar bu batk kredilerle ilgili seçim öncesinden neden gereini yapmad? Siz neden bunu takip etmediniz? nsann aklna u geliyor, acaba BDDK seçim öncesinde bu batklar görmeme talimat m ald? Bu batk kredilerin ortaya çkard bir zarar var, u anda 46 milyar ama Meclisteki tartmalarda sorunlu kredilerin 400 milyara kadar çkt söylenmiti. Demek ki bu iin bandayz. Bu zarar kimin üstüne yklacak, bu zarar kim ödeyecek? Bu karar, tüyü bitmedik yetimin hakknn yandalara ve bankalara yedirilmesinin altyapsn hazrlyor.

- Saray emrediyor, yarg karar veriyor

Faik Öztrak, bir partinin genel bakannn tahliye edilmesi gerekirken, saray brakmayz deyince tekrar tutuklandn ileri sürerek, Saray emrediyor, yarg karar veriyor. Ülkemizde kuvvetler ayrl ve yarg bamszl manzaras bu. dedi.

ktidarn hazrlad Yarg Reformu Paketi Taslann CHPye iletildiine deinen Öztrak, ülkede yaananlar karsnda yarg reformu giriiminin samimiyetini sorgulamadan geçemediklerini anlatt.

Türkiyenin ksa vadeli d borcunun bu yln bandan itibaren 9 milyar dolar artarak temmuzda 126 milyar dolara ulatna iaret eden Öztrak, unlar söyledi:

Adalet ve Kalknma Partisi iktidara geldiinde her 100 dolarlk ksa vadeli d borcumuza karlk kasada 163 dolar döviz vard. Altn rezervlerini bunun üstüne koyarsak kasadaki döviz ve altn tutar 169 dolara ulayor. Bu yln temmuz aynda her 100 dolarlk ksa vadeli d borcumuza karlk kasada kalan para 60 dolar. Buna bir de altn rezervini katarsak 78 dolar ediyor. Yani önümüzdeki bir ylda bu borçlar geriye ödeyecek paray bulamazsak, kasamz bu borçlar karlamaya yetmiyor. Nereden nereye...

- Engin Özkoç dava açacak

Bu yln 8 ayna ait verilere bakldnda, bütçeden yaplan faiz ödemelerinin 12,5 milyar dolara ulatnn görüldüüne iaret eden Öztrak, 2003ten bu yana bütçeden yaplan faiz ödemelerinin 470 milyar dolar bulduunu dile getirdi.

Öztrak, iktidarn, ekonominin durduu, bu nedenle ithalatn dütüü ortamda cari dengenin fazla vermesiyle övündüüne deinerek, u deerlendirmede bulundu:

Bu, son nefesini vermek üzere olan hastann banda çok ükür tansiyonu dütü diyen acemi doktorun iine benziyor. Duran ekonomide bir baka ey daha oluyor, vergi toplayamyorsunuz. Vergi toplayamadnz zaman belki cari açk görüntüde düzelmi oluyor ama bütçe dengeleri hzla bozuluyor. Sigara bata olmak üzere maktu vergilerin olaanüstü artt austos aynda vergi gelirindeki art yüzde 9,3te kalm. Kimse vergi ödeyemiyor. Buna kar bütçenin faiz d harcamalar geçen yln ayn ayna göre yüzde 22 artm. imdi bu i sürdürülebilir mi? Mümkün deil.

Öztrak, Tank Palet Fabrikasnn özelletirilmesini eletirerek, bundan yanda i adam ve Katar ordusunun kazançl çkacan öne sürdü.

Burada hukuksuzluklarn ve yaplanlarn mevzuata uymad konusunda ciddi iddialarn olduunu aktaran Öztrak, bu iddialarla ilgili CHP Grup Bakanvekili Engin Özkoçun dava açacan ifade etti.

- Mahcup olurlar

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ABDye gitmeden önce Parlamentoya kadar szan katiller sözlerini kullandn anmsatan Öztrak, Bu son derece vahim ifadeler. Gazi Meclis ile katil sözcüünü bir araya getirmek... Bu eer ciddi bir iletiim kazas deilse, bu ucube sistemde yürütmenin banda oturan zat yasamay itibarszlatrmaya çalyor demektir. diye konutu.

Meclis Bakannn bu söyleme kar gerekli tavr alarak, bununla ilgili gerekli uyary ilgili makama yapmas gerektiini bildiren Öztrak, açklamasnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad.

IMF ile yaptnz görüme basna yansd. Bu konuda ne dersiniz? Neden gizli görümeye ihtiyaç duydunuz? sorusuna Öztrak, u yant verdi:

Gizli sakl bir görüme yapmadk, Ankarada bilinen bir otelin lobisinde, orada bulunan bir odada görüme yaptk. Bu görümenin gizli olduu nereden çkarlyor? Söylenenlere baktmz zaman olacak i deil, sanki IMFyi bu ülkeye biz davet etmiiz gibi konuuyorlar. IMFyi 4üncü madde kapsamnda inceleme yapmak üzere ülkeye davet eden Hazine ve Maliye Bakanldr.

4üncü madde konsültasyonlarnn öncelikli muhatab ekonomi yönetimi ve ekonomi bürokrasisidir. Ayn zamanda IMF yetkilileri bunlarn yannda i dünyasyla, akademisyenlerle, muhalefetle de görüür. Dünyann birçok ülkesinde bunu yapmtr. Ekonomik gelimeler hakknda ekonomi, akademi ve siyaset dünyasnn fikirlerini almak isterler. Bizimle yaplan görüme de bu kapsamdadr. Kimse bu görümenin altnda buza aramasn, öküzün altnda buza aramasn. ktidar partisi yetkilileri de bu iin üzerine mal bulmu maribi gibi saldrmasn, mahcup olurlar. Bizim bir gayemiz var o da Türkiye IMFye muhtaç olmasn, IMF kapsna gitmesin.

- Kimseye verilmi sözümüz yok

CHPnin bilgi ve birikimini Türkiyenin hizmetine sunduunun altn çizen Öztrak, devlet terbiyesi aldklarn, IMF ile görümede darda ne söylüyorlarsa onu dile getirdiklerini vurgulad.

Gizli bir görüme olmadn yineleyen Öztrak, CHPnin her zaman saydamlktan, effaflktan, hesap vermekten yana olduunu anlatt.

Faik Öztrak, muhalefetin IMFnin daveti üzerine gittii bir toplantnn gizli kalmasnn mümkün olmadn belirtti.

Partiniz IMFyi eletirirken, IMF ile muhatap oldunuz. Bu bir ikilem oluturmuyor mu? sorusuna Öztrak, ktidar, IMF ile 4üncü madde görümeleri kapsamnda ne kadar muhatapsa, biz de muhalefet olarak o kadar muhatap olduk. yantn verdi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakan Kemal Derviin ekonomi politikalarnn yanl olduunu düünüyor musunuz? sorusu üzerine Faik Öztrak, Eer o dönemdeki ekonomi politikalar yanl olmu olsayd, bu iktidarn bu kadar yanlna ramen bu ekonomi bu kadar idare edemezdi. deerlendirmesi yapt.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun, 2023 ylndaki Cumhurbakanl seçiminde 11inci Cumhurbakan Abdullah Güle ortak adaylk sözü verdii iddias var. Bunu nasl deerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine Öztrak, Bu, dereyi görmeden paçay svamak demek. Bizim kimseye verilmi bir sözümüz yok. dedi.

- Hayvanclk projesi konuuldu

CHP Genel Merkezinde hafta sonu büyükehir belediye bakanlaryla yaplan toplantnn içerii nedir? sorusuna karlk Öztrak, önemli bir hayvanclk projesinin konuulduunu, milletin yaam artlarn ucuzlatacak önlemlerin peinde olduklarn aktard.

stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu Kürtçe kurslar açacan söyledi. Bu konuda deerlendirmeniz nedir? sorusu üzerine Öztrak, Kurs açmak yasak m? ifadesini kulland.

Erken seçim iddialarnn hatrlatld Öztrak, Bizim gündemimizde erken seçim yok. Ama iktidar derse ki Ben artk yönetemiyorum, bu iin üstesinden gelemiyorum, metal yorgunuyum, onun için mührü sahibine iade ediyorum, biz de bundan kaçmayz. karln verdi.

FETÖ borsas tartmalarnn sorulduu CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, öyle konutu:

FETÖ borsas içinde ülkenin yetkili kiilerinin avukatlarnn yargya çeitli müdahaleler yaptn, aslnda FETÖ ile ilikileri açk olan bir i adamn savunduklarn dikkatle izliyoruz. FETÖnün siyasi aya ortaya çkarlmadkça ülkede bu ii çözmek mümkün deil. nsanlarn vicdan szlyor. Birileri paras, pulu, siyasi gücü var diye FETÖ ile iltisakl olmasna ramen hiçbir takibata uramyor, öbür taraftan KHKlarla devletteki görevlerinden atlan bir sürü insan gidiyor mahkemelerde beraat ediyor, görevine dönemiyor.

Ana Sayfaya Git