CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gündemi değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti olarak hayatın bir an evvel normalleşmeye başlamasını arzuladıklarını ancak salgının yavaşlamasının ve normalleşmenin konuşulmaya başladığı şu günlerde, ikinci bir dalgaya izin verilmemesi için daha dikkatli ve özenli olunması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Haberler 28.04.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öztrak, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, Kovid-19 salgnnn insanolunun krlganln, mevcut sistemin bir virüs karsnda kattan kaleye dönüebildiini, insanlarn ve toplumlarn kaderinin, birbirine balln, insanolunun tabiatn efendisi deil bir parças olduunu gösterdiini belirtti.

Büyük krizler, afet veya salgn gibi zor dönemlerin, insanolunun kendisiyle hesaplamasna vesile olduunu ifade eden Öztrak, Ramazan ay da Müslümanlarn kendiyle ve nefsiyle hesaplat aydr. Sabrn, metanetin, merhametin ve kardeliin güçlendii, ilahi rahmete mazhar olmu bu özel ayn kardeliimize, yardmlamaya ve dayanmaya vesile olmasn diliyoruz. diye konutu.

Ramazan ayna salk cephesinde olumlu gelimelerle balandna dikkati çeken Öztrak, son birkaç gündür Kovid-19dan iyileerek kurtulanlarn saysnn, virüse yakalananlarn saysn geçmeye baladn anmsatt.

Öztrak, aktif hasta saysndaki artn durduunu, hatta bir parça gerilemeye baladn dile getirerek, kat tedbir ve sürekli ihtiyatn önemine iaret etti.

Danimarkann yapt gibi kat tedbirleri ilk günden uygulasaydk, salgnn belini çok önceden krm olacaktk. Biz ve belediye bakanlarmz bu nedenle, yaygn ve kat tedbirlerin uygulanmas konusunda iktidar çok uyardk. diyen Öztrak, 31 ehirde zorunlu sokaa çkmama tedbirlerinin meyvelerini vermeye baladn vurgulad.

Kurallara riayet eden vatandalara teekkür eden, sokaa çkma kstlamas srasnda darda görev yapanlara ükranlarn sunan Öztrak, bata fabrikalarda salk tehlikesine ramen i durmasn diye çaltrlan içiler olmak üzere, tüm emekçilerin 1 Mays çi Bayramn kutlad.

- Salkl günler için umudumuz artt

Salk çalanlarna da ükranlarn ileten Öztrak, Salk kadromuz, yaadmz son salgnda, dünyadaki en iyiler arasnda olduunu ispat etti. Cerrahpaa, Hacettepe gibi ülkemizin köklü salk kurumlarnda yetimi bilim insanlar, doktorlar, hemireler, salgnla mücadelede çok önemli görevler üstlendiler. Bu salgnda, kurumsallamann, köklü kurumlarn korunmasnn, bilimin ve liyakatin önemini bir defa daha gördük. diye konutu.

Öztrak, nitelikli salk personeli yetitiren ve bugünlere getiren, tüm dünyaya parmak srtan bir salk devrimini gerçekletiren Mustafa Kemal Atatürkün kurduu cumhuriyet ile ne kadar gurur duyulsa az olduunun altn çizdi.

Baarnn, fedakar salkçlara ve cumhuriyetin eitim anlayna borçlu olunduunu vurgulayan Öztrak, Evet, salkl günler için umudumuz artmtr. Ancak bu, gevemeye neden olmamaldr. Türkiye, halen dünya üzerinde en fazla hastann olduu 7. ülkedir. Hastala yakalanan yurttalarmzn says 110 bin 130a, hastalktan kaybettiklerimizin says ise 2 bin 805e ulamtr. dedi.

Öztrak, yaamn yitiren vatandalara Allahtan rahmet, yaknlarna sabr, hastalara acil ifalar dileyerek, unlar kaydetti:

Unutmamalyz, tedbirde kusuru olan, takdire bahane bulur. Yarn bahane aramamak için bugün tedbiri sk tutmalyz. Bu nedenle salmz için yaamlarmz kstlayan sosyal mesafe kurallarn gevetirken, hastaln yeniden hortlamasn önleyecek salam bir çk stratejisi izlemeliyiz. CHP olarak, elbette hayatn bir an evvel normallemeye balamasn arzuluyoruz. Ama salgnn yavalamasnn ve normallemenin konuulmaya balad u günlerde, ikinci bir dalgaya izin vermemek için daha dikkatli, daha özenli olunmas gerektiini de düünüyoruz. imdi izolasyon kurallarn gevetip, toplumu ve ekonomiyi yeniden açma sürecinde, ya mevcut Bilim Kurulu yeni uzmanlklarla takviye edilerek devam etmeli ya da salgndan çk sürecini yönetmek üzere ayr bir yap oluturulmaldr.

- Kamuoyu ve TBMM detaylar bilmeli

Dier ülkelerin salgndan çk sürecini planlamak ve yönetmek için ayr uzman ekipler oluturduuna iaret eden Öztrak, Türkiyede de çk stratejilerinin yeni uzmanlklar içeren bir kurul tarafndan hazrlanmas gerektiini savundu.

Öztrak, hazrlanacak sektörel stratejilerin bu kurulun denetim ve onayndan geçmesi gerektiini ifade ederek, Uygulanacak strateji ve alnmas gereken tedbirler kamuoyuyla effaf bir ekilde paylalmaldr. Kamuoyu ve TBMM çk stratejisinin detaylarn mutlaka bilmelidir. Saray hükümeti, bilim kurullarnn önerdii, atlan veya atlmayan admlar konusunda kamuoyuna ve TBMMye kar mutlaka sorumlu olmaldr. diye konutu.

Ekonomide büyük bir isizlik ve yoksulluk afeti yaklarken, sarayn acul damad ne yapyor? Salkçlarn çabalar üzerinden, siyasi rant devirmeye çalyor. Bir de her hafta bir ksa film çekip, internete yüklüyor. görüünü savunan Öztrak, unlar kaydetti:

Son çektii fragmanda da 200 milyar liralk bir destekten bahsediyor. Borç vermenin, alacak ötelemenin, vergi yaplandrmalarnn, içinin kendi parasn içiye vermenin adna destek diyorlar. Destek nedir? ini ve gelirini kaybeden içinin, dükkann kapatan esnafn, çarklar nasl döndüreceini düünen sanayicinin, tarlasna giremeyen çiftçinin cebine bu krizde yitirdii maa, ücret, kazanç karlnda nakit koymaktr. Vatandan krizde urad zararn devlet tarafndan telafisidir. Ama bakan, esnafa verilen kredi kartn, millete datlan tüketici kredilerini, irketlere verilen kredi garanti fonu kredilerini destek diye yutturmaya kalkyor.

- Özel bankalar tavsiye dinlemiyor

Vatandaa verilen kredilerin yeni borç anlamna geldiini ifade eden Öztrak, Bu paketteki 200 milyar denen destein yaklak 150 milyar liras borç. Kalan sizlik Fonundan yaplan ödemeler ve çok düük bir miktar Hazineden yaplan ödeme var. Millete faizle borç vermenin, vergisini, faturasn faizle ertelemenin ad ne zamandan beri destek oldu? diye sordu.

Öztrak, verilen borçlarla, gelirini kaybeden millete yarnki gelirinin bugünden harcatldn kaydederek, Bu dattnz borçlarn yarn ödeme zaman geldiinde ne yaplacak? Vatanda bu borçlar ödeyecek. Sonra ne yiyecek, ne içecek, nerede yatp kalkacak? deerlendirmesinde bulundu.

Bu kredilerden vatandalarn yeterince yararlanamad eletirisinde bulunan Öztrak, öyle devam etti:

Söyleyin bakalm, bu kredilere kimler ulaabiliyor, kimler istedii kadar kredi alabiliyor? Verdiiniz kredilerle övünüyorsunuz, millet krediyi de alamyor. Partimiz kredi alamayanlarn alama duvarna döndü. Kamu bankalarna 10 bin lira tüketici kredisi için bavuran yurttalarmza ya ret cevab veriliyor, ya da Al u 3 bin liray git deniyor. Pek çok esnaf ve KOB, kredilere ulaamyor. Anlalan burada da adil olamyor, yanda kayryorsunuz. Özel bankalar ise tavsiye falan dinlemiyor. Krediler bildik tuzu kuru müterilere gidiyor. Emeklinin bayram ikramiyesini öne çektik diye duyurdunuz ama kredi borcu olan emeklilerin ikramiyesine bankalar el koyuyor.

- 1000 lira ile insanlar nasl geçinecek

Mardinde çiftçilerin hesaplarna yatan desteklere elektrik borcu karlnda bloke konulduunu kaydeden Öztrak, öyle konutu:

Ne anladk bu iten? Bakann çekip internete yükledii fragmanlarla, vatandalarn yaad gerçekler arasnda çok büyük bir uçurum var. Bakann bahsettii 200 milyar lirann sandan bakyoruz, solundan bakyoruz millete karlksz verilen doru dürüst bir destek yok. Bir tek 4,4 milyon aileye 1000er lira verilmi. Bir defaya mahsus vermi olduunuz bu 1000 liralarla bu insanlar nasl geçinecek? Gelecek umudumuz olan çocuklarn nasl besleyecekler?

Ksa çalma ödenei ve ücretsiz izin diye söylenen desteklerin kaynann ise sizlik Sigortas Fonu olduunu belirten Öztrak, Yani içinin kendi parasn içiye veriyorsunuz, sonra da bunu paketleyip destek diye sunuyorsunuz. dedi.

Öztrak, gelirini ve iini kaybedenlere bir seferlik yaplacak 1000 liralk yardm da eletirerek,1000 lira böyle bir dönemde evinde kalmaya zorladnz, iletmesini kapattrdnz insanlar ve çalanlar ayakta tutmaya nasl yetecek Allah akna? Salgnla mücadele amacyla kahvehanesinden, berberine, düün salonundan, tiyatrosuna 252 bin 690 iletmenin kapsna kilit vuruldu. Bunlarn çalanlarna en azndan bir asgari ücret tutarnda destek verin. letmelerin yitirdikleri kazancn belli bir orann tazminat olarak ödeyin. ifadelerini kulland.

- Herkes fedakarlk yapmal ama...

Rusyadan, 2,5 milyar dolar verilerek alnan S-400 silah sistemlerinin nisan aynda aktive edileceinin, Sakaryadaki Tank Palet Fabrikasna Katarllarn 50 milyon dolar yatrm yapacann söylendiini anmsatan Öztrak, bunlarn gerçekleip gerçeklemediini sordu.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri için 2019 geçi garantileri kapsamnda, Hazineden nisan aynda 2 milyar 720 milyon lira ödeme yaplmas gerektiini söyleyen Öztrak, Bu ödeme söz konusu müteahhitlere yapld m, yaplmad m? Türkiyede herkes fedakarlk yapmal diyorsunuz ama her eyden önce dolarla ihale alan, hazine garantilerini dolara balam olan yanda müteahhitlerin bu fedakarl yapmasyla ie balamamz gerekiyor. dedi.

Öztrak, açklamasnn ardndan yöneltilen Diyanet leri Bakannn verdii hutbe ve Ankara Barosunun açklamalar gündemde. Ankara Cumhuriyet Basavcl, Baronun açklamasyla ilgili soruturma balatt. Bunu nasl deerlendiriyorsunuz? sorusuna u karl verdi:

Bu ülkede inanç sahiplerinin inançlarn dile getirme hakk vardr. Ancak bunu dile getirirken birilerinin yaam tarz üzerinden nefret dilini kullanarak, düman yaratarak bunu yapmamalar gerekir. çinden geçmekte olduumuz bugünlerde en son ihtiyaç duyacamz ey birilerini ötekiletirerek, dümanlatrarak toplumu bölmektir.

Ana Sayfaya Git