CHP'de "değişimin" hangi yönde olacağı tartışılıyor

"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHP'li muhaliflerin yeterli 625 sayısına ulaştığı açıklanırken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı "değişim" açıklaması ise kafaları karıştırdı

Haberler 26.07.2018 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klçdarolunun Merkez Yönetim Kurulunda önemli deiiklie gidecei ve bu yolla olaanüstü kurultay taleplerinin önünü kesmeyi amaçlad konuuluyor

Parti yöneticilerinin daha önce salt çounlua yakn imzalar getirin kurultay toplayalm restine kar son gün olan 30 Temmuz Pazartesi saat 17.00ye kadar imza toplamay sürdüreceklerini açklayan muhalifler ise partide köklü bir deiiklikten yana

Olaanüstü kurultay isteyenler, demokratik bir tüzük oluturarak kurumsal ve örgütsel deiimi hayata geçireceklerini açklarken CHPde deiimin hangi yönde gerçekleecei ise merak konusu

Deiim ve Umut Kurultay ad altnda olaanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHPli muhaliflerin yeterli sayya ulat açklanrken Genel Bakan Kemal Klçdarolunun dünkü deiim açklamas kafalar kartrd. Partide tartlan konu, deiimin hangi yönde olaca.

CHP kurultay delegelerinin geçtiimiz hafta pazartesi günü olaanüstü kurultay talebiyle noter kanalyla balattklar imza sürecinde yeni bir aamaya geçildi. CHP Bilecik Milletvekili Yaar Tüzün, olaanüstü kurultay için gerekli imzaya ulatklarn açklarken parti yöneticilerinin daha önce salt çounlua yakn imzalar getirin kurultay toplayalm restine kar son gün olan 30 Temmuz Pazartesi saat 17.00ye kadar imza toplamay sürdüreceklerini bildirdi.

Klçdarolundan deiim sinyali

CHPde olaanüstü kurultay talebiyle balatlan imza sürecinde son 6 güne girilirken, Klçdarolunun att adm ise dikkatleri baka yöne çekti.

Dün partisinin grup toplants çknda, Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi deiiklikler olacaktr. Biz partiyi Türkiyenin bütün corafyasnda konuulur hale getirdik. Partiyi dar alanlarda tartmann ötesinde çok daha geni alanlarda tartlmasn saladk. Deiim olacaktr, kimse bundan endie duymasn. açklamasn yapan Klçdarolunun sözleri ile Merkez Yönetim Kurulunda önemli deiiklie gidecei ve bu deiiklikle olaanüstü kurultay taleplerinin önünü kesmeyi amaçlad konuuluyor.

Klçdarolunun bu hamlesinin ne derece etkili olacann birkaç gün içinde ortaya çkmas beklenirken, hem olaanüstü kurultay isteyenlerin hem de genel merkezin, delegeleri sk markaja ald parti kulislerine yansyor.

Kurultay için yeterli imzaya ulalp ulalamayacanda ise önümüzdeki yerel seçimlerin en etkili faktör olaca belirtiliyor.

Her iki kesimin de yerel yönetimi, delegelerin kararlarn etkilemek için kulland kulislere yansyor.

Olaanüstü kurultay isteyenler, demokratik bir tüzük oluturarak kurumsal ve örgütsel deiimi hayata geçireceklerini açklarken, CHPde deiimin hangi yönde gerçekleecei ise imdiden merak konusu.

mza süreci 30 Temmuzda sona erecek

CHP Tüzüüne göre noter kanalyla imza süreci baladktan sonra 15 gün içinde toplam delege saysnn salt çounluu, yani 625 kurultay delegesinin imzasnn parti genel merkezine bir hafta içinde verilmesi gerekiyor.

CHPde olaanüstü kurultay talebiyle geçtiimiz hafta pazartesi günü noter kanalyla süreç balatld. Olaanüstü kurultay için noter kanalyla imza toplama süresi ise 30 Temmuz saat 17.00de sona erecek.

Parti genel merkezi, yeterli imza saysna ulamas halinde 45 gün içinde olaanüstü kurultay toplamak zorunda.

CHPde 19u olaanüstü 55 kurultay yapld

Türk siyasi tarihinde kurultaylar partisi olarak anlan CHPde bugüne kadar 36s olaan olmak üzere, 55 kurultay gerçekletirildi. 3 4 ubatta 36. Olaan Kurultayn gerçekletiren CHP, son olarak 9 10 Martta tüzük deiikliini içeren 19. Olaanüstü Kurultayn yapmt.

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün kurduu CHPnin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atld Sivas Kongresi (4 11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.

Parti, ilk olaanüstü kurultayn ise Atatürkün vefat üzerine 26 Aralk 1938te yapt. Kurultayda, deimez genel bakanla seçilen smet nönü, yaklak 33 yl bu görevi sürdürdü.

CHPde nönünün ardndan Bülent Ecevit, Hikmet çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal genel bakanlk koltuuna oturdu. Klçdarolu, partinin 7. genel bakan olarak görevine devam ediyor.

Klçdarolu, CHPnin genel bakanlk koltuuna 2010da dönemin CHP Genel Bakan Deniz Baykaln istifasnn ardndan gerçekletirilen 33. Olaan Kurultayda oturmutu.

Ana Sayfaya Git