CHP'de imza süreci tamamlanıyor

CHP'de 16 Temmuz'da olağanüstü kurultay talebiyle başlayan imza toplama süreci yarın saat 17.30'da tamamlanıyor

Haberler 30.07.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deiim ve Umut Kurultay ad altnda olaanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHPli delegeler 625 olan salt çounluktaki imzaya ulatklarn açklamalarna ramen, genel merkez yöneticileri ise saynn çok daha aalarda olduunu savunuyor

CHP Tüzüü gerei 15 günlük sürede toplanan imzalarn bir hafta içinde parti genel merkezine ulatrlmas, yeterli imzalarn ulamasnn ardndan ise 45 gün içinde olaanüstü kurultayn toplanmas gerekiyor

Partide yeterli imzann toplanp toplanmamas konuulurken, baz kesimler tarafndan sürecin mahkemeye tanma ihtimali de gözard edilmiyor

CHPde 16 Temmuzda olaanüstü kurultay talebiyle balayan imza toplama süreci yarn saat 17.30da tamamlanyor.

CHP kurultay delegelerinin 16 Temmuz Pazartesi günü olaanüstü kurultay talebiyle noter kanalyla balattklar imza sürecinde sona gelindi.

Parti tüzüüne göre, olaanüstü kurultay talebiyle balanan imza süreci 30 Temmuz Pazartesi günü saat 17.30da sona eriyor.

CHP Bilecik Milletvekili Yaar Tüzün, olaanüstü kurultay toplayacak salt çounlua ulatklarn belirterek, 559 delege imzas elimizde, 69u da postada. Toplam 628 imza topladk açklamasn yapt.

Deiim ve Umut Kurultay ad altnda olaanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHPli delegeler, 625 olan salt çounluktaki imzaya ulatklarn açklasalar da genel merkez yöneticileri saynn çok daha aalarda olduunu savunuyor. Genel merkeze göre bu say 530lar civarnda ve 3040 kadar daha delege imzasn geri çekecek.

CHPyi mahkeme kaplarna düürmeyin

Partide yeterli imzann toplanp toplanmamas konuulurken, baz kesimler tarafndan sürecin mahkemeye tanma ihtimali de göz ard edilmiyor.

Kurultay için imza toplayanlar süre bittikten sonra tüzük gerei kendilerine tannan bir haftalk süreyi kullanacaklar yönünde açklama yaparken CHPli baz isimler sürecin mahkemeye tanmadan gerei yaplarak kurultayn toplanmas gerektiine iaret ediyor.

Eski CHP MYK üyelerinden Umut Oran, CHPyi mahkeme kaplarna düürmeyin uyars yapan isimlerden.

Oran, CHPyi ksr kavgalardan kurtaracak olan da CHP seçmenine özgüven verecek olan da fikirler ve baarya götürecek öneriler üzerine odaklanmaktr. Görünen o ki aksi her durumda imza saylar üzerinden yürüyen tartma, mahkeme safhasna ya da ar kavga görüntülerine varacaktr. Böyle bir durumsa seçim hezimetlerinin üzerine çok daha büyük bir hayal krkl anlamna gelecektir. Düüncem odur ki artlar ne olursa CHP, mahkeme kaplarna düürülmemelidir. ifadesini kulland.

CHP PM üyesi Erdal Aksünger de konunun mahkemeye tanmamas gerektiine iaret ederek, Genel Bakan Kemal Klçdarolunun kendi isteiyle olaanüstü kurultay toplamas gerektiini belirtti. Aksünger, Bunu zorla yapmak veya zorla engellemek bize yakmaz. kisine de karym. dedi.

Delegelere markaj

Bu süreçte parti kulislerinde yaanan bir dier tartma ise delegelere bask yapld yönünde.

Hem olaanüstü kurultay istiyenlerin, hem de genel merkezin, delegeleri sk markaja ald da parti kulislerine yansrken, kurultay için yeterli imzaya ulalp ulalmamasnda, yaklaan yerel seçimlerin de önemli rol oynad deerlendiriliyor.

Süreç nasl iledi

CHPde olaanüstü kurultay tartmalar 24 Haziran seçimlerinin hemen ardndan balad. CHPnin Cumhurbakan aday Muharrem ncenin Kemal Klçdarolu ile yedii yemein ardndan yapt açklamalar ise sürecin balamasna neden oldu.

CHP Bilecek Milletvekili Yaar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve baz eski milletvekillerinin delegeler arasnda yapt nabz yoklamasnn ardndan 16 Temmuzda noter kanalyla süreç balatld.

Parti içinde deiim isteyenlerin sözcülüünü Bilecik Milletvekili Yaar Tüzün ile PM üyesi Gaye Usluer sürdürürken, zmir Milletvekilleri Mehmet Ali çelebi ve Selin Sayek Böke, PM üyeleri Erdal Aksünger ve Gökhan Günaydn, eski milletvekilleri Dursun çiçek, Necati Ylmaz, Bar Yarkada ve lhan Cihaner ile Klçdarolunun istifa eden badanman Ekrem Kerem Oktay da deiim talebini bulundu.

zmir Büyükehir Belediye Bakan Aziz Kocaolu, Krklareli Belediye Bakan Mehmet Siyam Kesimolu ile Kadköy Belediye Bakan Aykurt Nuholu deiimden yana olduklarn açklarken, Eskiehir Büyükehir Belediye Bakan Ylmaz Büyükeren, Aydn Büyükehir Belediye Bakan Özlem çerçiolu, Maltepe Belediye Bakan Ali Klç ve çankaya Belediye Bakan Alper Tadelen, Klçdaroluna destek verdi.

Ana Sayfaya Git