CHP'de kritik toplantı bitti: Olağanüstü kurultay yok

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK toplantısından sonra açıklama yaptı.

Haberler 06.07.2018 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP MYK Genel Bakan Kemal Klçdarolu bakanlnda topland. Toplantda 24 Haziran seçim sonuçlar deerlendirildi, ncenin kurultay çarlar ve onursal bakanlk teklifi ele alnd. MYK toplantsnn ardndan basn mensuplarnn karsna geçen Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Deerli arkadalar genel merkezimizin gündeminde olaanüstü kurultay yoktur dedi. ncenin Klçdaroluna yapt onursal bakanlk önerisi için Sayn genel bakann genel bakanlk dnda baka bir ihsana ihtiyac yoktur diyen Tezcan MYKde bir deiiklik yaplmasnn da gündeme gelmediini söyledi.

Tezcann açklamasnda önce çkanlar öyle: Yaynlanan ilk KHK ile kötü balangç yapld. Bu tek adam rejiminin ilan oldu. Anayasay askya alnan KHKler ve cumhurbakanl kararnamaleri ile hukuk düzeni tamamen ortadan kaldrmak amaçlanyor.

Enis Berberolu braklmal

Umarz FETÖcü yargnn yapt eyler yaplmaz. Enis Berberolu yeniden seçildii için u anda dokunulmazl vardr.

Eren Erdemin tutuklanmas

Eren Erdem hukuka aykr bir ekilde, siyasi bir operasyonla tutuklanmtr. Adil bir yarglamada beraat edeceinden üphemiz yoktur. 38 kez yurt dna çk yapp dönen ancak kaçmayan Eren Erdem kaçma üphesi ile tutuklanmtr. Bunun üzerinden yürütülen kirli propagandann kamu vicdannda mahkum olacana inanyoruz. Yarglancak biri varsa kanunsuz emirleri verenlerdir.

CHPl gençlerin tutuklanmas

Seçim sandklarna sahip çkan gençlerimiz tutuklanmtr. Sandk güvenlii için orada bulunan gençlerin tutuklanmas tek adam rejiminin ilandr. 5 gencimiz derhal serbest braklmaldr. Hakimler buna göre karar vermelidir.

ncenin kurultay talebi?

Deerli arkadalar genel merkezimizin gündeminde olaanüstü kurultay yoktur. Kurultay gerektiren bir tablo yoktur. Sandklar ayrp deerlendirmek doru deildir. Tümü parti üyelerimizin ve örgütlerin aldklar sonuçlardr. Kurultay tartmalar seçim sonuçlarnn salkl deerlendirilmesinin önündeki en önemli engeldir. Partinin iç iktidar yarndan arnarak bu deerlendirmeyi yapmas gerekir. 9 ay sonra yerel seçimler var, kurultay zamannda yaplacaktr. Biz de yerel seçimlere hazrlanacaz.

Onursal genel bakanlk teklifi?

Özel bir yemekte konuulanlarn ana balamndan koparlarak bu çerçevede servis edilmesi siyasi nezaket ölçüleri ile badamayan nezaketsiz bir durumdur. Sayn genel bakan çok büyük bir demokratik olgunlukla Türkiye siyasetinin gündemini belirlemitir. Demokrasinin önüne kurulan tuza 15 vekil göndererek bozan sayn genel bakanmzdr. Millet ttifaknn kurulmasn salamtr. Sayn nceyi cumhurbakan aday göstermitir. Kötü bir cumhurbakan aday m göstermitir? Sayn genel bakann genel bakanlk dnda baka bir ihsana ihtiyac yoktur. Örgütün taban ve kamuoyunun vicdan genel bakanmza gereken ihsan vermektedir. Yerel seçimlere ülkeyi suhuletle götürecek olan da böyle bir yaklamdr.

MYKde aykr görü var m?

MYKmiz tam mutabakatla genel bakann arkasndadr. mza meselesi tüzükle verilmi bir haktr. Hiç kimse tüzükteki hakkn kulland diye bir serzeni olmaz. Partiyi bir genel bakanlk yarnn içine çekmenin doru olmadn görüyoruz. Böyle bir sürecin sonuca ulaacan düünmüyoruz. Partinin bir iç iktidar yarn tamayacan düünüyoruz. Takdir yine de kurultay delegesinin.

Millet ttifak sona erdi mi?

Millet ttifak bir seçim ittifakyd. Ancak o protokoldeki deerler sadece seçimi deil, sonrasn da kapsayacak deerlerdi. Seçimden bir hafta önce ittifak bir tutum belgesi yaynlad. Millet ttifakn oluturan partilerin parlamentoda nasl hareket edecei belirlenmitir. Seçim ittifak bitse de bu ilkelere göre hareket edileceini düünüyoruz.

Yerel seçimlerin erkene alnmas

Yerel seçimlerin öne alnmas için Anayasa deiiklii gerektirmektedir. Seçimlere 9 ay kalmken Anayasay deitirip seçim yapmak doru deildir. Bu konuda Anayasa deiikliine destek vermeyiz.

Meclis bakan aday kim olacak?

Meclis bakanl için alnan bir karar yok. Zaman gelince açklama yaplr. Alnm bir karar henüz yok.

çocuklara yönelik suçlar ve idam cezas çarlar

Bu olaylarn yaygnlatn son dönemde dikkatle izliyoruz. Bu konuda ciddi bir çalmaya gerek vardr. Evrensel hukuk normalar içinde bütün etkin önlenmler alnmaldr. Ancak tek bana hukuki tedbirlerin yeterli olmayacan düünüyoruz.

MYKde deiiklik olacak m?

Bu konuda genel bakanmzn alaca her türlü karara MYK sonuna kadar destek olacaktr. Bu genel bakanmz tasarrufunda bir durumdur. Ancak MYKde deiiklik gündeme gelmedi.

Ana Sayfaya Git