CHP'de liste pazar günü netleşecek

CHP'nin 24 Haziran seçimlerinde aday olarak göstereceği milletvekili listesi 20 Mayıs Pazar günü toplanacak PM'de oylanacak.

Haberler 18.05.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPnin 24 Haziran seçimlerinde aday olarak gösterecei milletvekili listesi 20 Mays Pazar günü toplanacak Parti Meclisinde (PM) oylanarak netleecek.

CHPde 30 Nisanda balayan ve parti genel merkezinde gerçekleen bavurularda toplam say 2 bin 319 olarak açkland. Bavurularnn tamamlanmasnn ardndan Genel Bakan Kemal Klçdarolu tarafndan görevlendirilen Genel Bakan Yardmclar çetin Osman Budak, Faik Öztrak, Muharrem Erkek, Seyit Torun ve Tekin Bingöl, bölge bölge aday adaylaryla mülakatlar yapt. Bu genel bakan yardmclar tarafndan aday adaylarna ilikin bilgi notlar hazrlanarak Klçdaroluna sunuldu.

- Tüm programlarn iptal etti

Zaman darl nedeniyle önseçim artnn uygulanmamasnn elini rahatlatt ifade edilen Klçdarolu, youn bir mesai ile ba baa kald.

çalmalarn çevre Sokaktaki parti okulunda sürdüren Klçdarolunun, tüm programlarn iptal ederek sadece liste üzerine younlat belirtiliyor.

Zaman zaman mülakatlar gerçekletiren komisyon üyeleriyle de bir araya gelen Klçdarolunun pazar gününe kadar çalmalarn tamamlamas bekleniyor.

- Önce MYK, sonra PM toplanacak

CHP Tüzüüne göre milletvekili adaylarnn PMden onay almas gerekiyor. Bu nedenle CHP PM, 20 Mays Pazar günü toplantya çarld.

Klçdarolu, ilk olarak partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleriyle saat 13.00te bir araya gelerek listelere son eklini verecek. MYKde netleen listeler 19.00da toplanacak PMye sunulacak. CHP PM, il il oylama yaparak partinin 600 kiilik milletvekili listesini belirleyecek.

- Saadete kontenjan

Listeleri hazrlarken CHP TBMM Grubunun çalmalarn da gözeten Klçdarolunun, mevcut milletvekillerinden 50ye yaknn aday göstermeyecei ifade edildi.

Genel Bakan Klçdarolunun listeleri hazrlarken 4 partinin oluturduu Millet ttifaknn oy oranlarn gözettii belirtilirken, listenin Saadet Partisinin grup kurabilmesi üzerine hesapland dile getiriliyor.

Bu kapsamda 15 civarnda milletvekili çkaraca tahmin edilen Saadet Partisinden 5-6 ismin CHP listelerinden aday gösterilmesi bekleniyor.

- Klçdarolu zmir, Baykal Antalyadan

Klçdarolunun yine zmirden, halen tedavisi süren eski CHP Genel Bakan Deniz Baykaln ise Antalya birinci sradan milletvekili aday olmas öngörülüyor.

Bankas Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Akn Türeli ile DSK Genel Bakanlndan istifa eden Kani Beko zmirden aday adayl için bavuru yapt.

Mevcut milletvekilleri Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Kamil Okyay Sndr, Atila Sertel, Özcan Purçu ile Klçdarolunun ekonomi danmanlarndan Turgay Bozolu da zmirden bavuru yapanlar arasnda.

- stanbula talep yüksek

CHPde aday adayl için en yüksek bavuru ise stanbuldan yapld. Burada bavuru saysnn 400e yaklat ifade edilirken, stanbuldan bavuranlar arasnda Gamze Akku lgezdi, Onursal Adgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, PM üyesi Doç. Dr. Yunus Emre, eski MYK üyesi Umut Oran ile OHAL kapsamnda yaymlanan 686 Sayl KHK ile ihraç edilen Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. brahim Kabolu gibi isimler bulunuyor.

stanbul Milletvekilleri Dursun çiçek ve Bihlun Tamaylgil adaylk bavurusunda bulunmad. çiçekin avukat kz rem çiçek ise stanbul 2. bölgeden CHPden adaylk bavuru yapt.

- Abdüllatif enere adaylk

CHPnin cumhurbakan adaylar arasnda ismi geçen eski bakanlardan Abdüllatif enerin de aday gösterilmesi bekleniyor. enerin memleketi Sivastan aday olmas öngörülüyor.

CHP Genel Bakan Klçdarolunun talimatyla Y Partiye katlan, daha sonra yeniden partilerine dönen 15 milletvekilinin de yeniden aday gösterilmelerine kesin gözüyle baklyor.

Mevcut milletvekillerinden Tekin Bingöl, Haluk Koç, Levent Gök, Gülsün Bilgehan, enal Sarhan, Bülent Kuolu, Necati Ylmaz, Ali Haydar Hakverdi yeniden Ankaradan aday adayl için bavurdu.

CHPde, aralarnda Ankara l Bakan Adnan Keskin ve Adana l Bakan Adnan Barutun da bulunduu 24 il bakan görevinden istifa ederek milletvekili aday aday oldu. Aday adayl için istifa edenler arasnda çorum, Yalova, Batman, Denizli, Eskiehir ve Hatay il bakanlarnn da bulunduu belirtildi.

- Aday tantm 24 Maysta

Seçim bildirgesiyle ilgili çalmalarnda son aamaya gelen CHP, belirledii milletvekili adaylarnn tantmn gelecek hafta yapacak.

Seçim bildirgesini 24 Mays Perembe günü ATO Congresiumda yapacak ana muhalefet partisi, milletvekili adaylarn da kamuoyuna tantacak.

Tantm sonras Genel Bakan Klçdarolunun milletvekili adaylaryla basna kapal bir toplant yapmas bekleniyor.

Açklanan seçim takvimine göre siyasi partiler, milletvekili aday listelerini 21 Mays Pazartesi günü saat 17.00ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna iletmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git