CHP'de yeni kurultay heyecanı

Çağrısı önceki gün yapılan CHP 19. Olağanüstü Kurultayı, 9-10 Mart 2018 tarihlerinde Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplanacak.

Haberler 16.02.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki gün sürecek kurultayda, delege seçimine yönelik baz deiiklikler bata olmak üzere teknik düzenlemeler yaplmas bekleniyor.

Partide muhalif olarak adlandrlan kesimlerin bu kurultay seçimli bir kurultaya çevirebilmeleri için salt çounluktaki delegenin imzasn toplamas gerekiyor.

Parti kulislerinde bu saynn bulunmasnn çok zor olduu belirtiliyor. Bu durumla ilgili tüzükte, Ancak olaanüstü kongreyi isteyenlerin says kongre üyeleri tam saysnn salt çounluunu salyor ise olaanüstü kongrenin gündemine, güven oylamas ve seçim maddeleri konabilir. Bu takdirde seçim yaplabilir. hükmü yer alyor.

Ayrca bu olaanüstü kurultay basna ve partililere kapal olacak, sadece kurultay delegeleri ve parti yönetimi ile örgüt temsilcileri yer alacak.

CHPde uzunca süredir tüzükte deiiklik yaplmas konusu parti genel merkezinde oluturulan komisyon tarafndan sürdürülüyordu. Kurultayda, Parti Meclisi (PM) üyeleri, milletvekilleri ve il bakanlarndan gelecek küçük çapl deiiklik önerileri de görüülecek.

Öte yandan, baz muhalif milletvekilleri 36. Olaan Kurultay öncesi, PM üyesi saysnn yükseltilmesi, genel bakan adaylk bavurusu saysnn düürülmesi, genel bakan seçiminin kaytl üyeler tarafndan yaplmas gibi önerileri olmutu. Ancak bunlar gündeme alnmamt. Bu muhalif kesimlerin yine delege imzalaryla bu deiiklik tekliflerini divana sunmas da bekleniyor.

- Daha demokratik bir tüzük olacak

CHP Genel Bakan Yardmcs Tekin Bilgöl de tüzük kurultay ile ilgili bilgi verdi.

Yaklak bir yl önce il örgütlerine konuyla ilgili bir genelge gönderildiini hatrlatan Bingöl, Bu genelge çerçevesinde örgütün önerileri alnmt, bunlar genel merkezde. Ayrca hukukçu arkadalardan oluan bir komisyon, hukuk ilerinden sorumlu genel bakan yardmcs Muharrem Erkekin bakanlnda bir çalma yürütüyor. dedi.

Bingöl, öyle devam etti:

Dünden itibaren PM üyelerine, milletvekillerine bu olaanüstü kurultayla ilgili önerilerini göndermeleri için çar yapld. Bütün bunlar toplanacak, komisyonda deerlendirilecek, yeniden ikinci kez örgütlerden görü alnacak, onun da genelgesi gönderildi. Ksmi deiiklik deil, tüzük adan zye gözden geçirilecek, sadeletirilecek ve daha anlalr bir dile dönütürülecek. Tüzüün içinde sahada yaanan olumsuzluklar, kongreler sürecindeki aksaklklarla ilgili elbette düzenlemeler olacak. Amaç da bu zaten, tüzüü yeniden batan aa gözden geçirmek. Bizim tüzüümüz batan sona tüm i ve ileyileri düzenliyor. Bunun içinde kongreler var, kurultay var, disiplin yönetmelii, hepsi var. Partinin ileyile ilgili ne varsa bu tüzükte var. Tüzüü adan zye gözden geçireceksek kurultayla, kongrelerle ilgili de düzenlemeler, gözden geçirmeler olacaktr.

Yaplan düzenlemelerle tüzüün daha demokratik hale geleceinin altn çizen Bingöl, Bugüne kadar hep demokratik süreç iledi. Bundan sonra da öyle olacak. Daha anlalabilir, uygulanabilir, daha demokratik bir tüzük olacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git