CHP'deki olağanüstü kurultay talepleri

CHP'de, olağanüstü kurultay toplanabilmesi için kurultay delegelerinin beşte birinin noter onaylı imzası gerekiyor.

Haberler 06.05.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

16 Nisandaki halk oylamas sonras CHPde yeniden olaanüstü kurultay tartmalar yaanmaya balad.

Baz muhalif isimlerin gündeme tad bu talebi, son olarak da Yalova Milletvekili Muharrem nce, düzenledii basn toplantsyla dile getirdi. Olaan kurultay sürecini balatan parti yönetimi ise olaanüstü kurultaya kadar partiyi bir yl süresince tartma konusu yapaca iddiasyla kar çkyor.

CHP Tüzüünde olaan ve olaanüstü kurultay düzenlenmesine ilikin esaslarda açk bir ekilde belirtiliyor. Buna göre ya üst yönetim biriminin kararyla ya da kurultay delegelerinin tam saysnn bete birinin imzasyla olaanüstü kurultay toplanabiliyor.

Olaanüstü kurultay için 2016 Ocak aynda yaplan 35. Olaan Kurultaydaki delege says göz önüne alndnda, yaklak 260 delegenin noter onayl oyu gerekiyor. Ancak bu say kurultayn seçimli olmasn ise salamyor. Tüzüe göre, olaanüstü kongreyi isteyenlerin says, kongre üyeleri tam saysnn salt çounluunu salyor ise olaanüstü kongrenin gündemine, güven oylamas ve seçim maddeleri konabiliyor. Yine son kurultay göz önüne alndnda 650 civar delege gerekiyor.

Olaanüstü kurultay isteinin usulüne uygun olarak parti yönetimine ulatrlmasndan balayarak, en geç 45 gün içinde, yetkili yönetim birimince kongre toplanmas ve bu toplantnn da 15 gün önce usulüne uygun olarak duyurulmas gerekiyor.

- 2014te toplanmt

CHPde son olaanüstü kurultay ise yine muhaliflerin talepleri üzerine Genel Bakan Klçdarolunun çars üzerine 5 Eylül 2014te toplanmt.

Kurultayda Kemal Klçdarolu 944, Muharrem nce ise 177 imzayla Genel Bakan aday olmu, yaplan oylama sonucunda ise Kemal Klçdaroluna 740 oy çkarken, nce 415 oy almt.

- 35. Olaan Kurultay Ocak 2016da yaplmt

CHPnin, 35. Olaan Kurultay ise 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde yaplm, kurultayn ilk gününde genel bakan seçilmi, ikinci gününde ise PM üyeleri belirlenmiti.

Kurultayda tek aday olan Klçdarolu, bin 238 delegenin kulland 990 geçerli oyun tamamn alarak yeniden partinin genel bakan olmutu.

Öte yandan, zmir Milletvekili Mustafa Balbay ise adaylk için gerekli delege imzasna ulaamamt.

+++

CHPden 10 YSK üyesi için suç duyurusu

- CHP, 10 YSK üyesi hakknda 16 Nisan halk oylamasnda, seçimin ileyiine ilikin aldklar karar nedeniyle soruturma balatlmasn talep etti

CHP, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 10 üyesi hakknda 16 Nisan halk oylamasnda, seçimin ileyiine ilikin aldklar karar nedeniyle soruturma balatlmasn talep ederek, suç duyurusunda bulundu.

Partiden yaplan açklamada, partinin 10 YSK üyesi hakknda soruturma balatlmasn talep ettii belirtildi.

Açklamada ikayet dileklerinin, YSKnn Yargtaydan seçilen üyeleri için Yargtaya, Dantaydan seçilen üyeleri için ise Dantaya verildii kaydedildi.

Halk oylamasnda sandk kurulu mührü bulunmayan oy pusulalarnn geçerli saylmas kararlatrlm, CHPnin halk oylamasnn iptali talebiyle yapt bavuru YSK tarafndan oy çokluuyla reddedilmiti.

Kurulun 11 üyesinden biri ret kararna muhalif kalrken, CHP bu üye için suç duyurusunda bulunmad.

SUç DUYURUSU YAPILDI

ikayet dilekçesinde, YSKnn, yorum yetki ve snrlarn aarak, yetkisi bulunmayan bir konuda sandk kurulu mührü bulunmayan oy pusulas ve zarflarnn geçerli saylmasna yönelik ilke karar ald savunuldu.

Karar alnrken, 298 sayl Seçim Kanununda öngörülen seçimlerin denetimiyle alakal çalma esaslarna ilikin hiyerari ve usule uyulmad ileri sürülen dilekçede, YSKnn, oy zarf veya pusulalarn mühürlemeyen sandk kurulu bakan ve üyelerinin görevi kötüye kullanma suçlarnn objektif cezalandrma artn kaldracak, delilerini yok edecek biçimde ve oy gizliliini ihlale neden olacak ekilde karar alarak görevlerinin gereklerine aykr davrand iddia edildi.

Dilekçede, Tüm bu hukuka aykrlklarn beeri hata ve mesleki tecrübesizlik kapsamnda deerlendirilmesinin mümkün olmad, tam kanunsuzluk nedeniyle halk oylamasnn iptali tehlikesine ve seçim sonuçlar üzerinde hiç bitmeyecek bir üphe ve tartma domasna neden olarak görevi kötüye kullanma suçunu iledikleri deerlendirilmektedir. ifadesine yer verildi.

Ana Sayfaya Git