CHP'deki savaşta stratejiler belirginleşti: Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu’na ‘İnce’ tuzaklar!

CHP liderliğine soyunan İmamoğlu'na karşı koltuğunu kaptırmak istemeyen Kılıçdaroğlu'nun stratejileri belli oldu. CHP kulislerinden sızan bilgiler, İmamoğlu'nun neden açıktan mücadele veremediğini de gözler önüne seriyor.

Haberler 15.06.2023 - 23:23 Son Güncelleme : 15.06.2023 - 23:23

Seçim hezimetinin ardından CHPde bavaşlayan iç savaşta cepheler oluşuyor. 13 yılda 12 mağlubiyet yaşayan Kemal Kılıçdaroğlunun liderlik koltuğunu ele geçirmek için değişim sloganıyla başlatılan hamlede Ekrem İmamoğlu ismi öne çıkarken Özgür Özel, Gürsel Tekin, Mansur Yavaş, Tanju Özcan gibi pek çok partili isim Kılıçdaroğlu karşısında mevzilenmiş durumda. Seçim sonrasında Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında gerçekleştirilen 3üncü baş başa görüşmeden de net bir sonuç çıkmazken, CHP kulisleri, kızışan savaşta hangi planların masaya yatırıldığına ilişkin kritik bilgilerle çalkalanıyor.
İNCE PLAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun, koltuğuna göz diken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluna karşı hamleler hazırladığı öğrenildi. Daha önceki kurultaylarda iki kez Kılıçdaroğlunun karşısına çıkan Muharrem İncenin CHPden tasfiye sürecine benzer bir dönemin düğmesine basıldığı ifade edildiyor.

KALEMŞÖRLER DEVREYE GİRECEK

Edinilen bilgilere göre, Kemal Kılıçdaroğlu kanadının İmamoğlunun olası adaylığının ardından İmamoğlu dosyasını raftan indireceği, İBB yönetiminin yolsuzluk, usulsüzlük ve her kesimin tepkisini çekecek gizli kapaklı eylemlerini belgeleriyle medyaya servis edeceği konuşuluyor. Bu sayede İmamoğlunun medya yoluyla yıpratılacağı belirtiliyor.

Muharrem İncenin 2018 yılındaki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra desteksiz bırakılıp büyük farkla kaybetmesi sonrası partiden uzaklaştırıldığı gibi, İmamoğlunun da bir yandan medyada yıpratılacağı diğer yandan İBB adayı yapılarak sahipsiz bırakılacağı vurgulanıyor.

KARİZMASI çİZİLECEK

CHPdeki konumu İBB seçimlerini kaybeden başarısız siyasi karakter durumuna düşürüldükten sonra imajının çizilmesi planlanan İmamoğluna mağdur payesi vermeyerek yeni parti kurmasının veya olası İyi Partiden aday olup CHP karşısına dikilmesinin de önü kapatılacak.

HDP DENKLEMİN NERESİNDE

İddialara göre Kılıçdaroğlu bunlarla yetinmeyecek. İstanbulda 2019 yerel seçimlerinin aksine HDPnin güçlü bir aday çıkarması ve seçmeninin İmamoğluna oy vermemesini sağlamak için Kılıçdaroğlunun HDP kurmaylarıyla temas kuracağı söyleniyor. Kemal Kılıçdaroğlunun HDP üzerindeki bu nüfuzunu iyi bilen İmamoğlunun, bu sebeple açıktan liderlik mesajı veremediği ve kararsız kaldığı konuşuluyor.

Bir yandan CHP liderliği için konjonktürün hiç olmadığı kadar uygun olduğunu düşünen İmamoğlunun, kurultaydaki delege yapısı, Kılıçdaroğlunun marjinal parti ve oluşumlar üzerindeki nüfuzu, medya yoluyla Muharrem İnce ve diğer rakiplerine neler yapabileceğini hesaba katarak çekimser davrandığı bildiriliyor.

ÖZELİN ADAYLIĞININ ŞİFRELERİ

Kemal Kılıçdaroğlunun bir diğer tezgahı ise karşısına 3üncü adayı çıkarıp muhaliflerini bölmek. CHP lideri Kılıçdaroğlunun olası İmamoğlunun adaylığı durumunda bir üçüncü aday daha çıkararak, kurultayda oy kullanacak muhalif delegelerin oyunu bölmek suretiyle kurultayda üstünlüğünü perçinleyeceği kulislerde konuşulanlar arasında.

Kılıçdaroğlu için gözyaşı dökecek kadar kendisine bağlı olduğu bilinen CHP Grup Başkanı Özgür Özelin adaylığının gündeme gelmesinin de bu plan dahilinde olduğu ifade ediliyor. İmamoğlunun aday olmaya cesaret edememesi durumunda dahi Kılıçdaroğlunun kurultayda karşısına ikinci adayı çıkarıp, tek adam-tek aday algısı oluşmasının önüne geçmek istediği kaydediliyor.

OLİGARKLAR NE YAPACAK?

CHPli İmamoğlunun kararsız kalmasının bir sebebi de İstanbul sermayesi İmamoğlunun en güvendiği İstanbul sermayesinin, 2023 seçimleriyle oluşan yeni iktidar denkleminde hükümetin karşısına çıkmayacağı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşeke yakın biçimde konumlanarak iktidarla aradaki buzları eritme gayretine gireceği iddia ediliyor. TÜSİADın başını çektiği İstanbul sermayesinin bu sebeple 2019 yılındaki seçimlerde İmamoğluna verilen siyasi ve ekonomik desteği azaltarak çekeceği öngörülüyor.

MANSUR YAVAŞ İçİN DE çANLAR çALIYOR

CHP liderliği için verilen kavgada Kılıçdaroğlu aleyhine pozisyon alacak olması durumunda aynı tuzağın Mansur Yavaş için de kurulacağı değerlendiriliyor. Mansur YavaşIn özellikle eski CHPli Sinan Aygünün kuleleri nedeniyle kamuoyuna yansıyan rüşvet iddialarının somut gerçekliğe kavuşturulacağı kaydediliyor.

ANKARADA DA HDP APARATI

CHP Genel Merkezinin 12inci katındaki koltuk stratejileri bunlarla sınırlı değil. Yine HDP kozunun Ankarada da devreye sokulması gündemde. HDPnin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı yapmadığı tanınmış simalarından birisini Ankaradan aday gösterebileceği konuşuluyor. Ayrıca eş genel başkanlığı bırakacağını duyuran Pervin Buldan ile Mithat Sancarın birinin İstanbuldan diğerinin Ankaradan HDP/YSP belediye başkan adayı olarak seçime girme ihtimali de kapalı kapılar ardında Kılıçdaroğlu kanadının yürüttüğü siyasi satrançlar arasında gösteriliyor.

Ana Sayfaya Git