CHP'den 6 maddelik İdlib önerisi

Tahran'da gerçekleşen üçlü zirve sonrası CHP'den hükümete eleştiri ve öneriler geldi.

Haberler 09.09.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs stanbul Milletvekili Ünal çeviköz, Tahran zirvesinin Türkiyenin dlibdeki gelimelerle ilgili endielerini gidermek bakmnda yetersiz kaldn söyleyip bundan sonra atlacak admlarla ilgili 6 maddelik öneride bulundu.

Tahranda gerçekleen Türkiye, Rusya, ran zirvesini yazl açklamayla deerlendiren emekli Büyükelçi Ünal çeviköz, Suriye yönetimiyle temasa geçilmesi ve 1998 Adana Mutabakat ruhunun iki komu ülke arasnda yeniden canlandrlmas için çallmasn önerdi.

HAKLI ENDELER

Tahrandaki üçlü zirvenin Türkiyenin dlibdeki gelimelerla ilgili hakl endielerini gidermek bakmndan yetersiz kaldn kaydeden çeviköz, sözlerini öyle sürdürdü:

ZRVE SONUç BLDRSNDE GARANT YOK

Toplant sonunda yaymlanan bildiride dlibde çatmaszln sürdürülmesini garanti edecek bir güvencenin görülmemesi dikkati çekmektedir.

NSAN TRAJED GÖçE YOL AçAR

Bu durum dlibde bir insani trajedi yaanmas ihtimalinin de ortadan kalkmadn göstermektedir. Böyle bir gelime Türkiyeye yönelik yeni ve büyük bir göç dalgasna da zemin oluturacaktr.

TÜRK ASKERNE DE CDD TEHDT

Suriye yönetiminin dlibe bir askeri harekat balatmas sadece bölgede yaayan sivil halkn güvenliini tehdit etmekle kalmamakta, ayn zamanda Türk Silahl Kuvvetlerinin bölgede kurulan gözlem misyonlarndaki varlna kar da ciddi bir tehdit oluturmaktadr.

AKTF DPLOMAS LAZIM

Böyle bir tehdidi bertaraf etmenin yolunun aktif bir diplomasi faaliyetinden geçmekte olduunu vurgulayan çeviköz, bu koullar altnda Türkiyenin ivedilikle atmas gereken admlar da 6

maddede öyle anlatt:

BM DEVREYE GRMEL

1- Bölge halknn ve terörle balants olmayan gruplarn Suriye snrlar içinde kalacak ekilde dlibten tahliyesi için Birlemi Milletler bata olmak üzere tüm ilgili kurululara ve ülkelere çarda bulunulmal ve bu sonuca ulamak için youn bir ekilde çallmaldr.

SLAH BIRAKILMASI SALANMALI

2- Türkiye dlibde bulunan bütün muhalif gruplardan silahlarn brakmalarn istemeli ve bunun salanmas için youn çaba göstermelidir.

DLB, ULUSAL GÜVENLK SORUNU

3- dlib konusu Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunudur. Moskova ve Tahran ile yaplan görümelerde bu anlaymzn kuvvetle vurgulanmasnn yan sra, Suriye Yönetimi ile de temasa geçilmesinin ve 1998 Adana Mutabakat ruhunun iki komu ülke arasnda yeniden canlandrlmas için çallmasnn zaman gelmitir.

ABD LE ASTANA-SOç-TAHRAN SÜRECNE DAR DE BLG PAYLAILMALI

4- Suriye konusunda ABD ile yaplan görümeler sadece Membiç ve PYD/YPG balantl sorunlarla snrlanmamal, ABD ile Astana ve Soçi süreçleriyle ve son Tahran toplantsyla ilgili de bilgi paylamnda bulunularak görümeler daha geni bir çerçeveye oturtulmaldr.

ABYE ULUSAL GÜVENLK TEHDD ANATILMALI

5- AB ile yaplan görümelerde konunun insani boyutu öne çkmakta ve amacn yeni bir mülteci sorununu engellemek olduu görülmektedir. Türkiye dlib sorununun esas itibariyle kendi ulusal güvenliine tehdit oluturduunu ABye özenle ve sabrla anlatarak Suriyede bar ve istikrarn kurulmas çalmalarnda AB ile de ibirliini younlatrmaldr.

SURYE YÖNETMN TAHRK EDEN GRUPLAR ÜZERNDE ANKARA DENETM SALAMALI

6- dlibde konulanm bulunan ve gözlem misyonu görevini sürdüren Mehmetçikin herhangi bir saldrya maruz kalmamas için Suriye yönetimini böyle bir saldrya tahrik edebilecek eylemlerde bulunan gruplar üzerinde Türkiye güçlü bir ekilde denetim ve kontrol salamal, askerimizin güvenliini salamak için gerekli önlemleri almaldr.

Ana Sayfaya Git