CHP'den "açık cezaevi" açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ceza ve infaz yasalarında son 15 yılda yapılan değişikler sonucu adi suçlularda "ceza almayacağı" algısının oluştuğunu belirterek "AKP iktidarı, suçluların açık cezaevine geçiş koşullarını kolaylaştırdı ve buraları adeta yüz kızartıcı suç işleyenlerin oteline dönüştürdü." değerlendirmesinde bulundu.

Haberler 23.12.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdodu, yazl açklamasnda 2018 sonu itibaryla cezaevlerindeki toplam kapasitenin 211 bin kii, tutuklu ve hükümlü saysnn ise 246 bin kii olduunu belirtti.

Kapal cezaevlerinin siyasi mahkumlarla dolmas üzerine hükümetin 2017deki deiiklikle adi suçlularn açk cezaevine geçi koullarn kolaylatrdn ileri süren Erdodu, nfaz erteleme, denetimli serbestlik, açk cezaevi gibi uygulamalar, binlerce hatta on binlerce adi suçlunun herhangi bir ceza çekmeden, hapishanede kalmadan dar çkmas sonucunu dourdu. ifadelerini kulland.

- Firar edenler sadece 4 gün kapal cezaevinde kalyor

Açk cezaevlerindeki mahkumlarn yaknlaryla snrsz ekilde görüebildiini, baz ilerde çalp para kazanabildiini, hatta i kurduunu ya da var olan iini yönetebildiini kaydeden Erdodu, öyle devam etti:

Ceza ve infaz yasalarnda son 15 yldaki deiikler sonucu adi suçlularda herhangi bir ceza almayaca algs olutu. AKP iktidar, suçlularn açk cezaevine geçi koullarn kolaylatrd ve buralar adeta yüz kzartc suç ileyenlerin oteline dönütürdü... Evci olarak çkp firar ederlerse, yakalandklarnda sadece 4 gün kapal cezaevinde kaldktan sonra adeta ödül gibi yeniden açk cezaevine gönderiliyor... Açk cezaevinin olanaklarndan faydalanan ve elini kolunu sallayarak günlerce sokaklarda öldürecek kii arayan Özgür Arduçun Ceren Özdemiri vahice öldürmesi bu çarpk cezaevi sisteminin bir sonucu.

Erdodu, ngilterede açk cezaevinden firar edenlerin özel güvenlikli cezaevlerine konulduunu ve hücrelerinin sk sk deitirildiini belirterek u bilgileri paylat:

ngilterede yüksek güvenlikli A tipi cezaevlerinde, cinayet, kastl yaralama, tecavüz, adam kaçrma, cinsel saldr, hrszlk, ateli silahla saldr, birinci snf uyuturucu satmak gibi suçlular ile terör suçlular kalyor. Firar etmeyecei konusunda makul ve mantkl emareler olan mahkumlara açk cezaevinde kalma imtiyaz tannyor. Yetkili kurumlarca titizlikle deerlendirildikten sonra bu mahkumlar ancak açk cezaevinde kalabiliyor.

Ana Sayfaya Git