CHP'den "işsizlik rakamları" açıklaması

"Sanayi üretim endeksinin haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 düşmesi, Türkiye'de işsizlik oranlarının yakın dönemde daha da artacağını göstermektedir"

Haberler 19.08.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs Veli Ababa, Sanayi üretim endeksinin haziranda geçen yln ayn ayna göre yüzde 9,6 dümesi, Türkiyede isizlik oranlarnn yakn dönemde daha da artacan göstermektedir. ifadelerini kulland.

Ababa, yapt yazl açklamada, Türkiyenin ekonomik krizin etkisinde her geçen gün daha da kötüye gittiini, isiz saysnn arttn ileri sürdü.

Mevsim etkisinden arndrlmam dar tanml isiz saysnn Mays 2019da 1 milyon 21 bin artarak 4 milyon 157 bine yükseldiine dikkati çeken Ababa, AKP iktidarnn çarpk ekonomi anlaynn neticesi olarak ülke de isiz says bir ylda neredeyse Sakarya ili nüfusu kadar artt. Ayrca Türkiyede geni tanml isiz says ise 7 milyonu amtr. Türkiyede geni tanml isiz says 6 milyonluk nüfusu ile Lübnan geride brakmtr. görüünü savundu.

Ababa, Avrupa Birlii (AB) ülkelerinde isizliin son yllarn en düük seviyesinde olduuna iaret ederek, unlar kaydetti:

Ekonomik kriz istihdamda azal tetiklerken, Türkiye, Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük isizlik problemini yakc bir ekilde hissetmeye ne yazk ki devam ediyor. Türkiyede isizliin sürekli olarak artmasndaki asl etken iktidarn özellikle bakanlk sistemi ile plansz, tüketime dayanan ve üretimden yoksun ekonomi politikalarnn uygulanmasdr. Sanayi üretim endeksinin haziranda geçen yln ayn ayna göre yüzde 9,6 dümesi, Türkiyede isizlik oranlarnn yakn dönemde azalmasndan ziyade daha da artacan göstermektedir. Bizi kskanan AB üyesi ülkeler ile aramzda ki fark, AB ülkelerinin kamu istihdamn tevik etmesi ve üretime dayanan ekonomi politikalar ile isizlii azaltmas iken bizde ise tam tersinin yaanmas ve isizliin artk çözülemeyecek toplumsal bir sorun haline gelmesidir.

Genç isizliin arttn, kadnlarn igücünden dlandn savunan Ababa, Türkiyenin OECD ülkeleri arasnda kadnlarn i gücüne katlm orannn en düük olduu ülke konumunda bulunduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git