CHP'den motokuryeler ve dijital platform çalışanları için kanun teklifi

CHP, motokuryeler ve dijital platform çalışanlarının çalışma düzenine ilişkin kanuni çerçevenin oluşturulması, sağlık, sosyal güvenlik, ücret, sosyal ve mali haklarında güvenceli çalışma modelinin kurulmasına yönelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 29.03.2022 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakan Vekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç imzasyla TBMM Bakanlna sunulan 6 maddelik kanun teklifi; Kanunu, Karayollar Trafik Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanunu ile Sal ve Güvenlii Kanununda deiiklik öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, Türkiyede çalma hayatna ilikin mevzuatta yeni çalma biçimine yönelik düzenlemeye ihtiyaç duyulduu belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

MOTOKURYELER VE DJTAL PLATFORM

çalanlar korumasz, güvencesiz ve düük ücretlerle bu alanda çalmak zorunda kalmlardr. Bu alanda çalanlarn statülerinin saptanmas önemli bir düzenleme konusunu oluturmaktadr. Bu çerçevede bu alanda yaplan sözlemeler çalann statüsünü kendi hesabna çalma statüsü ile içi statüsü arasnda bir konuma indirgemekte ve bu balamda içiyi koruyucu mevcut düzenlemelerin uygulanamaz hale gelmesine neden olmaktadr. Kanun teklifi ile belirli objektif art ve koullarn varl halinde bu çalmann taraf olan çalanlarn içi statüsünde deerlendirilmesi gereklilii düzenlenmitir. Söz konusu statünün belirlenmesi ile birlikte bu çalanlarn ücret, izin ve dier haklarnn da korunmasna yönelik özel koruyucu düzenleme ihtiyac bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git