CHP'den toplu iş sözleşmesi değerlendirmesi

"Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türk-İş yönetimi arasında yaklaşık 200 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalanırken ortaya çıkan sonuç hem sendikalarımız hem de işçilerimiz adına içler acısıdır"

Haberler 16.08.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs Veli Ababa, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl ve Türk- yönetimi arasnda yaklak 200 bin kamu içisini ilgilendiren toplu i sözlemesi imzalanrken ortaya çkan sonuç hem sendikalarmz hem de içilerimiz adna içler acsdr. ifadelerini kulland.

Ababa, yapt yazl açklamada, enflasyon temmuz aynda 16 yllk ortalamaya göre yüzde 19,91 artmken, elektrie son bir ayda yüzde 14,98 zam gelmiken hükümetin önerisi ile sonuçlanan toplu i sözlemesinin içilere adeta zorla sefaletin ve açln dayatlmas anlamn tadn savundu.

ktidarn, 200 bin kamu içisinin toplu i sözlemesi hakkn açkça gasbettiini belirten Ababa, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl ve Türk- yönetimi arasnda yaklak 200 bin kamu içisini ilgilendiren toplu i sözlemesi imzalanrken ortaya çkan sonuç hem sendikalarmz hem de içilerimiz adna içler acsdr. deerlendirmesini yapt.

Ababa, 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çkana kadar, kamu kesiminin toplu i sözlemeleri sürecinde yetkinin i kolu sendikalarna ait olduunu anmsatarak, bu kararname ile yetkinin konfederasyonlara devredilerek, konfederasyonlara bal i kolu sendikalarnn sürecin dnda brakldn kaydetti.

Böylece, sendikalarn özgür toplu i sözlemesi yapma imkannn ve grev hakknn ortadan kaldrldn öne süren Ababa, içilerin grev hakk olmadan, karar süreçlerinde sendikalar ile yetki ve söz sahibi olmadan bu sefalet ücreti zammna muhtaç brakldn belirtti.

Ababa, Türkiyede sendika ve toplu i sözlemesi hakknn yalnzca kat üzerinde olduunu vurgulayarak, açklamasnda u ifadelere yer verdi:

AKP iktidarnn OHAL sürecinde çkard hukuk d kararlar ne yazk ki ülkemizde emei ile geçinen yüz binlerce yurttamzn yaamn halen derinden etkilemeye devam etmektedir. 696 sayl KHK ile ülkenin neredeyse 40 yllk toplu i sözlemesi düzeninin ortadan kaldrlmasnn ac reçetesini hem içilerimiz hem de sendikalarmz bu sözleme ile ödemitir.

Ana Sayfaya Git