CHP'den YSK'ya İstanbul'un ilçeleri ve 24 Haziran seçimleri için iptal başvurusu

CHP, 31 Mart'ta İstanbul'un 39 ilçesinde yapılan seçimler ile 24 Haziran 2018 Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu.

Haberler 09.05.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP, 31 Martta stanbulun 39 ilçesinde yaplan seçimler ile 24 Haziran 2018 Genel ve Cumhurbakanl seçimlerinin tam kanunsuzluk gerekçesiyle iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) bavuruda bulundu.

HABER MERKEZ

CHP Genel Bakan Yardmcs Muharrem Erkek, YSKya bavuru dilekçesini verdikten sonra çkta gazetecilere açklama yapt. Erkek, YSKnn, Ekrem mamolunun mazbatasn stanbulda sandk kurullarnda kamu görevlisi olmayan kiilerin görev yapt iddiasn gerekçe göstererek iptal ettiini hatrlatt.

BR EYLER OLDUYSA 24 HAZRANDA DA OLDU

Erkek, öyle konutu:

YSK, stanbulda sandk kurullarnda kamu görevlisi olmayan kiiler görev yapt dedi. Bu görevin seçim sonucunu nasl etkilediini hiç aratrmad. Geçmite verdii tüm kararlarna kar aksi bir karar tesis etti. 298 sayl kanundaki deiiklikler 13 Mart 2018de yürürlüe girdi. Bundan sonra iki seçim yapld Türkiyede. 24 Haziranda genel seçimler ve 31 Mart yerel seçim. Her iki seçim de ayn yasaya, ayn genelgelere, ayn uygulamalara dayanlarak yapld. Eer siz stanbuldaki yerel seçimlerde organize usulsüzlükler var diyorsanz, sandk kurullarnda kamu görevlisi olmayan kiiler görev yapt diyorsanz, ayn olaylar 24 Haziranda da gerçekleti. Bir eyler olduysa eer, 24 Haziranda da oldu. Siz Sayn Ekrem maolunun seçimi aibeli diyorsanz 24 Hazirandaki Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann seçimi de aibelidir. mamolunun seçimi meru, yasal deil diyorsanz, 24 Haziranda gerçekleen Cumhurbakanl seçimi de meru deildir, yasal deildir.

Erkek, 24 Haziranda da on binlerce kamu görevlisi olmayan kiinin sandklarda görev yaptna vurgu yaparak, Siz eer, kamu görevlisi olmayan kiiler görev yapt gerekçesiyle stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimini iptal ediyorsanz, 24 Haziranda gerçekleen Cumhurbakan ve Milletvekili seçimini de iptal etmek zorundasnz diye konutu.

YSKNIN ÖNCEK KARARLARINI HATIRLATTI

Tam kanunsuzluk iddiasnda süre art aranmadn belirten Erkek, 14 Nisan 2019 Erzurum Pasinler karar, 20 Nisan 2019 tarihli Bursa Mustafakemalpaa ve önceki birçok kararnda YSK öyle diyordu; Bir usulsüzlük varsa dahi bu seçimin iptalini mümkün klmaz. Usulsüzlük yapanlar cezalandrlr. O bizim için ayr bir konudur. Sandk kurullarnn tekilinde bir sorun varsa, ben seçmenin iradesini sakatlayamam. Sandk bandaki i ve ilemlerde usulsüzlük olduu somut delilerle ortaya konulmadkça seçimi yenilemem diyordu. Yllarca verdii kararlarda iradesini hep seçmenin iradesinden yana koydu. Referandumda gerçekleen mühürsüz oy karar, kanunun açk hükmüne ramen YSK dedi ki; Benim için esas olan seçmen iradesidir. Sandk kurularnda görev yapan kiilerin, o sandktan çkan sonucu etkilediklerine dair somut bir delil AK Partinin itiraz dilekçesinde dahi ortaya konulmad açklamasnda bulundu.

TAM KANUNSUZLUK ORTAYA çIKARDINIZ

stanbul seçimleri için kstl seçmenler, zihinsel engelliler ve ölü seçmenlerin oy kulland iddialarnn ileri sürüldüünü anmsatan CHPli Erkek, Eer mamolunun mazbatasn iptal ediyorsanz, bu kararnzn arkasndaysanz, o zaman Sayn Recep Tayyip Erdoann da mazbatasn iptal etmek zorundasnz. çünkü bir tam kanunsuzluk ortaya çkardnz. Bunu biz deil, YSK ortaya çkard. Sandk kurullarnda görev yapan bakan ve memur üyelerin belirlenmesinde seçmenlerin hiçbir dahli yok, siyasi partilerin dahli yok, adaylarn da yok. Tamamen YSKnn denetiminde ve gözetiminde ilçe seçim kurullarnda gerçekletiriliyor bu ilemler diye konutu.

Ayn zarftan çkan sonuçlarn 39 ilçenin tümünde neden iptal edilmedii sorusunu soran Erkek, Dert yalnzca stanbul Büyükehir Belediye Bakanl. 39 ilçedeki tüm seçimleri de iptal etmek zorundasnz dedi.

KESNLKLE GÜVENMYORUZ

YSK üyelerine güvenip güvenmedii sorulan Erkek, Kesinlikle güvenemiyoruz artk, kesinlikle de inanmyoruz. Yarg bamszlnn nasl zedelendiini artk Türkiyede herkes görüyor. Bu bavuruyu yaptk unu söylemek için; Eer verdiiniz bu kararn arkasndaysanz 24 Haziran seçimlerini de iptal etmek zorundasnz. 24 Haziranda sandk kurullarnda görev yapanlar da incelemek zorundasnz. Bu mücadele demokrasi mücadelesidir. Önemli olan demokrasiye inanmaktr. Bakalm inceleyebilecekler mi? Bakalm cesurca kararlarnn arkasnda durabilecekler mi? diye konutu.

Ana Sayfaya Git