CHP'li Ağbaba: "Geçen ay asgari ücretlinin sofrasından 6 kilogram et eksildi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Geçen ay asgari ücretlinin sofrasından artan fiyatlardan kaynaklı olarak 6 kilogram et, 14 kilogram tavuk, 541 paket makarna, 23 kilogram yağ, 36 kilogram pirinç, 9,5 kilogram zeytin ve 52 kilogram bulgur eksildi." ifadelerini kullandı.

Haberler 30.04.2020 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ababa, salgn sürecinde çalma hayatnda yaananlara dair hazrlad Emek Raporunu yazl açklamayla paylat.

Yeni tip koronavirüs (Kovid - 19) tedbirleri kapsamnda sokaa çkma kstlamasna ramen içilerin zorla çaltrlmaya devam edildiini öne süren Ababa, yllardr uygulanmak istenen güvencesiz çalma koullar olan telafi ve uzaktan çalmann esnek çalma modeline dönütürüldüünü belirtti.

Ababa, kira, fatura ve kredi borçlar ertelenmedii gibi içilerin bankalardan faizle borç almaya zorlandn belirterek, u deerlendirmeleri yapt:

20 ya alt sokaa çkma yasana ramen 1 milyon 385 bin genç çalan bu yasaktan muaf tutuldu ve zorla i yerlerine gönderildi. Sözde iten çkarmalar yasaklanrken ücretsiz iznin önü açld. verene 2 bin 943 lira ödemesi koulu ile iten çkartmalar yasal hale geldi. Ücretsiz izne gönderilecek içiler aylk 1177 lira ile açlktan ölmeye terk edildi. 18 milyon kii virüs salgnndan kaynakl olarak bir anda isiz ve gelirsiz kald. 4 milyon 4 yüz bin haneye aylk bin lira ödenirken TÜK verilerine göre, mevcut 16 milyon 888 bin yoksul için hiçbir açklama yaplmad.

15 MARTTAN ÖNCE SZ KALANLAR KADERNE TERK EDLD

sizlik ödenei biten ve 15 Marttan önce isiz kalan vatandalarn kaderine terk edildiini iddia eden Ababa, Geçen ay asgari ücretlinin sofrasndan artan fiyatlardan kaynakl olarak 6 kilogram et, 14 kilogram tavuk, 541 paket makarna, 23 kilogram ya, 36 kilogram pirinç, 9,5 kilogram zeytin ve 52 kilogram bulgur eksildi. ifadesini kulland.

Ababa, salk emekçileri arasnda ayrm yapldn, hastanelerde çalan 4Dli içilerin ek ödeme hakkndan yararlandrlmadn savunarak, unlar kaydetti:

ktidar, 2019 yl verilerine göre, toplam 9 milyon 692 bin kayt d çalan görmezden gelerek kaderine terk etti. AKP iktidar virüsle mücadeleyi emekçiler ile mücadeleye dönütürmütür. Son 2 yldr ekonomik krizin pençesinde isizlie ve yoksullua mahkum olan emekçiler virüs salgnn ortaya çkard ekonomik yükün altnda ezilmektedir. çalanlar bu yl 1 Mays hem virüs salgn hem de iktidarn kuatmasnda karlamaktadr.

Ana Sayfaya Git