CHP'li Ağbaba:"Virüsten ölmeyen esnaf, açlıktan ölecek"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Virüsten ölmeyen esnaf, açlıktan ölecek." dedi.

Haberler 28.08.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ababa, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, Kovid-19 pandemisinin esnaf üzerindeki etkilerine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19 vaka saysnn, Salk Bakanlnn açklad rakamlarn çok üzerinde olduunu savunan Ababa, bakanln gerçek verileri kamuoyundan gizlediini öne sürdü.

Ababa, Kovid-19 salgnnn hem vatandan saln hem de ekonomiyi olumsuz etkilediini, en çok esnafn zor durumda kaldn söyledi.

Esnaf kepenk kapatrken, buna kalc çözüm bulunmadn iddia eden Ababa, i yapamad için satla çkarlan i yerlerinin saysnn arttn, kendi i yerini kapatan esnafn da gündelik i aradn dile getirdi.

ktidara, esnafn bankalara olan borçlarnn faizlerinin silinmesi çarsnda bulunan Ababa, öte yandan iktidarn, berber, kuaför, gündelik temizlik yapanlar, motorlu kurye çalanlar gibi pandemi nedeniyle gelir ve i kaybna urayan kesime yönelik destek salamadn öne sürdü.

Ababa, 6 milyona yakn sokaktan geçimini salayan vatandan açla mahkum edildiini, bar, birahane, çalgl ve müzikli lokantalar ile kafelerin hala kapal olduunu, devletin bu i yerlerini ve buradan evine ekmek götüremeyen emekçileri görmezden geldiini iddia etti. Ababa, kahve, kraathane ve çay oca iletmecilerine yönelik snrlamalar da eletirdi.

- Okul alveriini mahalledeki krtasiyeden yapn

Kovid-19 salgn nedeniyle 6 aydr okullardaki kantinler ve servis esnaf ile krtasiyecilerin zor günler yaadn ifade eden Ababa, kantincilerden bir yl süreyle kira alnmamasn, servis esnafnn ödemelerinin ertelenmesini istedi.

Ababa, devletin krtasiye sektörüne sfr faizli kredi vermesi gerektiini vurgulayarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Okul alveriinizi mahalle krtasiyecinizden yaparak onlara destek olun. Yerli ve milli iseniz krtasiyeci esnafmz destekleyin. Esnaflk kültürü bir toplumsal dayanma ve yardmlama kültürüdür. Bu zor günlerde esnafmzn yannda olmak, sorunlarna çare üretmek hepimizin görevidir. CHP olarak esnafmzn sorun ve taleplerini gündeme getirmeye devam edeceiz.

Virüsten ölmeyen esnaf, açlktan ölecek. Esnafn birikmi doal gaz, su, elektrik borçlar, Ba-Kur, SGK ödemeleri devlet tarafndan karlanmal. Faizle kredi deil, karlksz nakit destek salanmaldr. yeri kira ödemelerindeki stopaj vergileri derhal kaldrlmaldr. Esnaftan alnan ilan ve reklam vergileri kaldrlmaldr. Gelir kayb yaayan toplu tamaclk sektöründeki esnafmzn, vergisiz ve düük bedelli yakt almas salanmal. Esnafa sicil aff getirilmelidir.

Ababa, vatandalar, zincir maazalar yerine mahalle esnafndan alveri yapmaya çard.

- Trumpn açklamas utançtr

Ababa, bir gazetecinin ABD Bakan Donald Trump, seçimlerde Rahip Brunson reklam propagandas olarak kullanyor. Buna ilikin yorumunuzu alabilir miyim? sorusuna, Maalesef Trumpn açklamas bir gerçein tekrar su yüzüne çkmasn salad. Biz yargnn bamsz olmad, bir kiinin eliyle yönetildiini söylüyorduk. Bu Trump eliyle de dorulanm oldu. yantn verdi.

ktidarn, Trumpn bu açklamasna bir cevap vermediini ifade eden Veli Ababa, Trumpn ifadesiyle Erdoana talimat verdim, o da Rahip Brunson brakt. diyor. Türkiyede kimin cezaevine gireceine Recep Tayyip Erdoan, kimin çkacana da maalesef baka ülkelerin liderleri karar veriyor. Trumpn açklamas Türkiyede yaayan herkes açsndan utançtr. Maalesef bundan utanmayan tek siyaset anlay da AKPdedir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git