CHP'li Çeviköz'den düzensiz göç açıklaması

"Türkiye bu düzensiz göç tsunamisine daha fazla maruz bırakılmamalıdır. En kısa zamanda AB, BM ve İran yetkilileriyle Afganistan'dan kaynaklanan bu göç dalgası görüşülmelidir"

Haberler 12.08.2021 - 01:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dileri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal çeviköz, Türkiyenin düzensiz göçe daha fazla maruz braklmamas gerektiini belirterek, En ksa zamanda AB, BM ve ran yetkilileriyle Afganistandan kaynaklanan bu göç dalgas görüülmelidir. dedi.

çeviköz, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, dünyadaki yangnlarn ve sellerin küresel düzeyde iklim deiikliinin etkisinde olunduunu gösterdiini belirtti.

Ünal çeviköz, Türkiyenin iklim deiikliiyle mücadeleden daha fazla geri kalmamas ve bu yl yaanan afetlerle mücadelede sorumluluk üstlenmesi için en ksa zamanda bu konudaki politikalarn gözden geçirmesi gerektiini söyledi.

Birlemi Milletler (BM) 26. klim Deiiklii Konferansnn bu yln kasmda yaplacan hatrlatan çeviköz, Türkiyenin bu konferans öncesinde hazrlklarn sonlandrarak, Paris klim Anlamasn TBMM açldnda onaylamas gerektiini, bu anlamay imzalayan ancak onaylamayan 6 ülke bulunduunu kaydetti. Bu ülkelerin ran, Irak, Eritre, Libya, Yemen ve Türkiye olduunu belirten çeviköz, Türkiyenin bu ülkelerle olmamas gerektiini, anlamann onaylanmas için çalacaklarn ifade etti.

- Ülkemizin demografik ve sosyal yapsnn deitirilmesine karyz

çeviköz, Talibann Afganistanda alt günde 9 büyük ehrin kontrolünü ele geçirdiini, Afganistan Merkezi Hükümetiyle atekes konusunda bir anlama olmadn duyurduunu aktard.

ktidarn Kabil Havaalannn güvenliini ve iletmesini üstlenme konusundaki talebinin gözden geçirilmesine ilikin bir deerlendirmenin olmadn ifade eden çeviköz, ktidar, Afganistan konusunda aklselimle hareket etmeye davet ediyoruz. Talibann ilerleyiiyle birlikte Mehmetçik için riskler giderek büyümektedir. Buna da hiçbir yurttamzn raz olacan düünmüyoruz. diye konutu.

Afganistan ile düzensiz göç konusunun yeniden Türkiyenin gündemine geldiini belirten çeviköz, AB ülkelerinin mültecilerin statüsü hakknda 1951 BM Sözlemesinin taraflar olarak uluslararas sorumluluktan kaçtn, Türkiyeyi transit ülke olarak görmediini, snmaclarn son dura haline getirmek ve ülkeyi külfet altna sokmak istediini kaydetti.

ktidarn AB ile yapt Geri Kabul Anlamas ve 18 Mart Mutabakat ile Türkiyenin snrlarn düzensiz göçe teslim ettiini öne süren çeviköz, ktidar, Afgan göçünün ülkemize akmasn destekleyecek ekilde görev üstlenmek istiyor. dedi.

Talibann kendi kontrolüne giren yerlerde cezaevlerindeki mahkumlar serbest braktn ifade eden çeviköz, bu durumun Türkiyenin güvenliini tehdit ettiini söyledi.

Ünal çeviköz, öyle konutu:

Ülkemizin demografik ve sosyal yapsnn deitirilmesine karyz. Türkiye, bu düzensiz göç tsunamisine daha fazla maruz braklmamaldr. En ksa zamanda AB, BM ve ran yetkilileriyle Afganistandan kaynaklanan bu göç dalgas görüülmelidir. Bu konudaki politikamz nettir. Kimsenin kimseyi rkçlk veya yabanc dümanlyla suçlamaya haddi yoktur. Türkiye kendi insanyla sabrldr, hogörülüdür, insancldr. nsanmz kendi vergileriyle desteklenen Türkiye bütçesinin de kendi sorunlarnn çözümünde öncelikli olarak kullanlmasn ister. ktidar böyle bir güven vermekten uzaklamtr.

Ana Sayfaya Git