CHP'li Erdoğdu: Pandemi sonrası büyük bir işsizlik tsunamisi geliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Yeni açıklanan sayısal veriler, ekonomide alarm zillerinin daha güçlü çaldığını gösteriyor. Ekonomideki bu gidişat nedeniyle pandemi sonrası büyük bir işsizlik tsunamisi de üzerimize geliyor" dedi.

Haberler 27.04.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki mevcut yönetimin kötü olmas nedeniyle ülkenin derin bir ekonomik kriz içinde olduunu söyleyen Erdodu, Yeni açklanan saysal veriler, ekonomide alarm zillerinin daha güçlü çaldn gösteriyor. Ekonomideki bu gidiat nedeniyle pandemi sonras büyük bir isizlik tsunamisi de üzerimize geliyor ifadelerini kulland.

Sektörel güven endekslerinin tarihi düük seviyelerine gerilediini belirten Erdodu, mevsim etkilerinden arndrlm güven endeksinin bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 50, inaat sektöründe yüzde 42, perakende sektöründe yüzde 26 orannda azaldn savundu.

REZERVMZ KALMADI, NASIL ÖDEYECEKLER BU BORCU?

Ekonomide yaanan krizin, Koronavirüs salgn ile daha derin ve sert ok yaattn ileri süren Erdodu, unlar kaydetti:

Zaten Hazine, iktidarn israf ve yolsuzluklarna dayanamam batmt. Hazine tamtakr. Geçen yl salgn olmad halde bütçe 200 milyar lira açk vermiti. Merkez Bankasndaki rezervler de Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn kendisini baarl göstermek için dolar satarak döviz kurunu düük tutma hevesi nedeniyle eridi. Dünyada hiç görülmemi bir ekilde hem faizi hem dövizi düük tutmak için 50 milyar dolar sattlar. Merkez Bankasnn net döviz pozisyonu 13,7 milyar dolara kadar dütü. Bunun içinde 17 milyar dolar swap var. Bu eksi rezerv demek. Yani Merkez Bankas bugün eksi rezervdedir. 169 milyar dolar ksa vadeli borcumuz var. Rezervimiz kalmad, nasl ödeyecekler bu borcu? Hangi cesaretle ülkenin Merkez Bankasnn kefen parasna kadar bütün rezervlerini eritirsiniz? Bankalara Döviz getirin, ben size TL vereyim siz de onu kredi olarak datn. diyor. Bu, Ben battm, siz de batn. demektir. Kamu bankalarnn belini krdlar, imdi iyi kötü ileyen bankaclk sistemini de bozacaklar.

EN KISA ZAMANDA ERKEN SEçM YAPILMALI

Ülkeyi çok zor günler beklediini belirten Erdodu, Bunlar ülkeyi bu durumdan çkaramaz. Ekonominin düzeltilmesi için bunlarn hemen gitmesi gerekir. En ksa zamanda erken seçim yaplarak ülkesini seven, dürüst, liyakatli kadrolarn bir an önce i bana gelmesinin yolu açlmaldr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git