CHP'li Özel: "Devlet Bahçeli affı rafa kaldırıyor"

"Kulislerde Erdoğan'ın uyuşturucuya ilişkin suçları kapsam dışı bırakmasının MHP'nin o suçlara af getirme yaklaşımıyla çelişmesinin iki partinin arasını gerdiği söyleniyor. Devlet Bahçeli affı rafa kaldırıyor. Böyle demekle sorun kolay çözülmüyor"

Haberler 06.12.2019 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel, MHPnin ceza infaz indirimi yasa teklifine ilikin, Kulislerde Erdoann uyuturucuya ilikin suçlar kapsam d brakmasnn MHPnin o suçlara af getirme yaklamyla çelimesinin iki partinin arasn gerdii söyleniyor. Devlet Bahçeli aff rafa kaldryor. Böyle demekle sorun kolay çözülmüyor. dedi.

Özel, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, kendisinden önce toplant düzenleyen AK Parti Ayfonkarahisar Milletvekili Veysel Erolunun stanbulun su sorununa yönelik deerlendirmelerini eletirdi.

Erolunun açklamalarnn, stanbulun yaknda susuz kalaca kanaati oluturduunu anlatan Özel, 17 yldr Türkiyeyi, 25 yldr stanbulu yönetenlerin ve stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimini kaybetmeden önce uzun yllar su sorunu yaanmayacan söyleyenlerin bugün bu açklamay yaptn ifade etti.

Özel, AK Parti, Anadoluda yamur duasna çktklar gibi bir ilki gerçekletirip kuraklk duasna çkacak. Kaybettikleri stanbulu geri almak için yamur yamamasn istemeye ve bugüne kadar stanbulun su sorununu çözdük. diye attklar yalanlar itiraf etmeye baladlar. Sayn Veysel Erolunun stanbulun susuz kalacana yönelik sunduu her kant, Türkiyeyi kötü yönettiklerinin, stanbulu yönetemediklerinin kantdr. diye konutu.

stanbulun geçmiten çok daha iyi yönetildiini belirten ve bata depremle susuzluk olmak üzere her türlü krizin doru yönetileceinden emin olunmasn isteyen Özel, ktidarn, stanbulun, yalarn 1-1,5 ay gecikmesiyle, yaknda susuz kalacan müjdeleyen bu sudan basn toplantsn ayplyoruz. dedi.

- Bürokratlar da u dönüü yapyor

CHPli Özel, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann termik santrallere baca takma zorunluluunun ertelenmesini de içeren kanunu iade ettiini anmsatarak, CHP Anayasa Mahkemesine gitmeseydi, Recep Tayyip Erdoann Babakanlnda zaten bu süre 2021 ylna kadar uzatlmt. ifadesini kulland.

Söz konusu maddesinin ihdas srasnda Plan ve Bütçe Komisyonuna bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardmcs Abdullah Tancann açklamalarnn söz konusu düzenlemeyi destekler nitelikte olduunu savunan Özel, öyle devam etti:

Erdoann atad bu Bakan bu uzatmay yüzde 17-18lik enerjiden mahrum kalmamalyz. diye savunuyordu. Sadece siyasetçiler u dönüü yapmyor, bürokratlar da u dönüü yapyor. AK Parti Grubunu, Mecliste 10 gün önce bu yasaya el kaldranlar 10 gün sonra veto etmesini alklyorlar diye eletiriyoruz, ancak veto edenin atad bakanlar ve onun yardmclar da düne kadar bu düzenlemeyi savunuyordu. Bunu da göz ard etmemek lazm.

- Dou Akdenizdeki sorunda mesafe kat edilemedi

Özgür Özel, Libya ile yaplan anlamay desteklediklerine ilikin açklama yaptn hatrlatarak, Tavrmzn arkasnda durduk ve Dileri Komisyonu topland, bugün görütü. Birazdan da Meclisin gündeme alnacak. Orada da olumlu katkyla bir an önce Türkiyenin BMye bu anlamay götürebilmesine ve bir stratejik taktik hamle üstünlüü elde etmesine katk salayacaz. açklamalarnda bulundu.

Özel, NATO Zirvesine de deinerek, Cumhurbakan Erdoann, Baltk ülkelerinin YPGyi terör örgütü olarak kabul etmemeleri halinde Türkiyenin Baltk ülkelerine yönelik plan veto edeceini söylediini ancak bu sözünü tutmadn savundu.

Erdoann bu konuyu Türkiyenin çkarlar balamnda deil, iç politika malzemesi olarak kullandn ileri süren Özel, Erdoann Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun açklamalarna yönelik tepkisinin de ayn ekilde sonuçlandn iddia etti.

Macronun YPGyi terör örgütü olarak deil, müttefik olarak açkladn anlatan Özel, unlar söyledi:

Türkiye aleyhine ciddi sertlikte ithamlarda bulundu. Bunlarn cevabn Londrada Erdoandan duymadk. stanbulda Ey Macron deyip kendi arkasn kalabalklatrmaya çalanlarn, Londrada Türkiyeyi yalnzlatrdklarn, Türkiyenin sesini duyurmada zaafiyet gösterdiklerini görüyoruz. Macronun açklamalarna kar tutumumuzda bir deiiklik yok. AK Partinin stanbulda kaplan ama Londraya gittiinde masum bir kedicie dönütüünü de gözlerden kaçrmyoruz. Basiret, stanbulda kükreyip Londrada sükunet deildir.

Özgür Özel, zirvede Yunanistan ile gerçekletirilen görümede de Dou Akdenizdeki soruna ilikin bir mesafe kat edilemediini belirtti.

- nfaz düzenlemesi için MHP ve AK Partiye çar

Özgür Özel, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin ceza infaz indirimi yasa teklifini rafa kaldrdn belirttiini, satr aras sitemlerinden bu konuda Cumhurbakan Erdoana krldnn anlaldn söyledi.

Bahçelinin, AK Partiye deme koalisyon ortaklarndan fazla destek verdiini, ne istedilerse yaptn ancak af talebinin yerine getirilmemesine krldn savunan Özel, affn önce toplumsal mutabakat gerektirdiini ifade etti.

Özel, Kulislerde Erdoann uyuturucuya ilikin suçlar kapsam d brakmasnn MHPnin o suçlara af getirme yaklamyla çelimesinin iki partinin arasn gerdii söyleniyor. Aff Devlet Bahçeli rafa kaldryor. Böyle demekle sorun kolay çözülmüyor. nsanlarn duygular istismar edilmi ve bir beklenti ortaya çkm ama o beklenti yerine gelmezken ittifak ortana sitemli cümleler kuruluyor. diye konutu.

MHP tarafndan iktidara denge ve denetleme görevini yapaca yönünde açklamalar yapldn anmsatan Özel, Sözünüzü unutmadysanz Sayn Bahçeli, EYTliler çözüm bekliyor. Sizinle birlikte davranabilecek ve sayy yasay çkaracak noktaya getiren 3 tane daha siyasi parti var. Sözünüzü tutacaksanz meydan sizin, Meclis sizin. Gelin, hep beraber sözünüzü tutalm. Af konusunda sözünüzü tutacaksanz ilgili Komisyonu önce toplantya çarn. Komisyon toplansn, afsa af, infaz rejimiyse infaz rejimi. sözlerini sarf etti.

Orduda öldürülen Ceren Özdemirin infaz rejiminin kurban olduunu vurgulayan Özel, Meclisin, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi öncesinde gündemde olan ancak daha sonra unutulan kadn cinayetleri ve çocuklara yönelik istismarn önlenmesi ile hayvan haklarna yönelik düzenlemeleri görümesi gerektiini kaydetti.

Bunlarn planlanan baskn seçimin siyasi iletiimi olduunu savunan Özel, Gelinen noktada içerde olmas gereken, bir çocuu katletmi olan Ceren Özdemirin katili açk cezaevinden çkm, firar etmi ve kan dondurucu görüntü ve ifadeyle bu cinayeti ilemi. dedi.

Cerenin kalbine bçak dayanmadan, kemie dayanm bça çkarmak parlamentonun görevidir. diyen Özel, Sayn Bahçeli ve MHP, Küstüm oynamyorum, af konumuyorum, EYTde hak veriyorum. demek yerine parlamenterliin gerei yasalarnn arkasnda durup ilgili komisyonlar toplantya çaracak. deerlendirmesini yapt.

Özel, af konusunda milletin beklentisinin çözüme ulatrlmas ve mutabakat için MHP ve AK Partiye görüme çarsnda bulundu.

- Toplumsal infialler yaratyor

CHPli Özel, infaz yasas konusunda bir soru üzerine, 2019 yl yaz dönemi boyunca AK Parti ve MHPnin austos böcei gibi davrandn, CHPnin ise karnca gibi çaltn söyledi.

Partisinin infaz düzenlemesi konusunda Mecliste grubu bulunan veya bulunmayan partilerle görüerek çalmasn olgunlatrdn anlatan Özel, bu konunun bütün partilerin katlmyla Adalet Komisyonunda görüülmesi gerektiini vurgulad.

MHPnin teklifinin görüülmesi için komisyonun toplanmas halinde eksik imzalar tamamlayabileceklerini belirten Özel, Konumamak, demokrasilerde basnc artryor, maalesef istenmeyen sonuçlar douruyor, toplumsal infialler yaratyor. diye konutu.

Özel, infaz düzenlemesine yönelik beklentinin boa çkmasnn tahribat yarattn, toplumsal yaralarn çözüm bulunamadn ve af tartldkça suçtan zarar gören ve yaknlarnn rahatszlk duyduklarn kaydetti.

Özgür Özel, infaz düzenlemesine ilikin MHP yöneticileriyle temas kurup kurmayacaklar yönünde bir soruyu yantlarken, Severek olur. dedi.

MHPnin önceki dönemde görüme taleplerine yönelik kapy kapatan taraf olduunu söyleyen Özel, Keke MHP dese ki Sözümü tutmak istiyorum, bize destek verin. Hemen destekleriz EYT konusunu. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git