CHP’li Tekin Diyarbakır’da

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunun çözümünde 'HDP’yi muhatap alırız' söyleminin yeni olmadığını söyledi.

Haberler 22.09.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oy orannn düük olduu Dou ve Güneydou illerine yönelik çalmalarn sürdürüyor. CHPli milletvekillerinden oluan heyetler Diyarbakr, Urfa, Van bata olmak üzere Kürt kentlerine ziyaretlerde bulunuyor. Bir dizi program için Diyarbakra gelen CHP stanbul Milletvekili Gürsel Tekin, partisinin il binasnda basn toplants düzenledi. Bölgeye yaptklar ziyaretlere ilikin bilgiler veren Tekin, basn mensuplarnn CHPnin son günlerde Kürt illerine yönelik ziyaretleri, partisinin Kürt meselesi ile ilgili politikalar ve CHPnin nasl yol alacana ilikin sorularn yantlad.

TEKN: GENEL BAKANIMIZ BUNU LK DEFA SÖYLEMYOR

Tekin, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun Kürt sorununun çözümü konusunda HDPnin meru bir muhatap olduunu, bu sorunu HDP ile çözebiliriz açklamas ile ilgili konutu. Genel Bakanlar Klçdarolunun ilk defa böyle bir açklama yapmadn hatrlatan Tekin, Sayn genel bakanmzn dün söylemi olduu cümleyi en az iki bin kez söylemi. çözüm süreci dönemi dahil olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi kardelik hukukunun oluabilmesi için yaplmas gereken ne varsa sayn Genel Bakanmz sayn Erdoana gitti anlatt. Elbette bu mesele hepimizin meselesidir. çözüm süreci balad dönemde de genel bakanmzn itiraz bu sorun ancak millet iradesiyle seçilmi milletvekilleriyle parlamentoda olabilir demitir. Dün de dedi, bu gün de ayn eyi söylüyor. Doru olduuna inandmz hangi mesele varsa bu mesellerin merkezi de Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Bu konuda Cumhuriyet halk partisi her türlü göreve hazrdr dedi.

KÜRT MESELES 85 MLYON VATANDAIMIZIN ORTAK MESELESDR

CHPli milletvekillerinin bölgeye ziyaretleri sklasada, CHPnin Anadil bata olmak üzere Kürt meselesinin çözümü ile ilgili somut bir projeyi açklamamas eletiri konusu oluyor. CHPye buna ilikin ciddi eletiriler de var. Partilerinin Kürt meselesi ile ilk defa ilgilenmediini, geçmi dönemler de giriimleri olduunu hatrlatan Tekin, Erdal nönünün Genel Bakan olduu SHPnin 1989 ylnda Kürt sorununun çözümüne ilikin hazrlad raporu hatrlatt. Erdal nönünün bütün basklara ramen o dönemde sorumluluk alarak söz konusu raporu hazrladn ifade eden Tekin, Ama ne yazk ki o dönemin siyasi partileri o süreci çok enfekte etti dedi.

Benzer bir çalmann CHP döneminde de hazrlandn ifade eden Tekin, Yani Kürt meselesi konusunda birçok siyasi partinin hazrlklar olabilir. Lokal olarak u olabilir, bu olabilir deme ansmz yok. Partinin kurumsal kimliini temsil eden bir insan deilim ama kiisel düüncemi ifade edebilirim. En azndan bu meseleyi konualm. Böyle çocukluk yllarmzda hepiniz bilirsiniz, darbecilerin sürekli televizyonlara çkard sözde profesörler vard. Hala hafzamda. Kartt, Kurttu Karttan-Kurttan geldiimiz durum bu. Bir eyleri konualm. Her siyasi parti düüncesini söylesin, vatandan talebi nedir o talepler olsun. Bu mesele, Kürt meselesini Türk meselesi haline getirelim. Bu sadece Kürt meselesi deil, 85 milyon vatandamzn ortak meselesidir. Bunun çözümünü de ben inanyorum ki siyasetle olur. Siyaset yeter ki bu konuda kararl olsun. Anadil meselesine gelirsek, Anadil insann ana sütü kadar helaldir. Bunun tartmas bile olmaz diye konutu.

1998 HRAçLARI OLMAMALIYDI

Tekin, CHPnin Kürt kentlerinde oy almamas ve 1990l yllarda uygulanan politikalara da deindi. Tekinin sözünü ettii dönem 1989 dönemi öncesiydi. O dönemde aralarnda Ahmet Türkün de bulunduu önemli Kürt siyasetçi Sosyaldemokrat Halkç Parti (SHP) seçime girmi, o tarihte Kürt kentlerinde önemli oranda oy almt.

SHPde bulunan Kürt milletvekillerinin Pariste düzenlenen Kürtler: nsan Haklar ve Kültürel Kimlik adl konferansa katlmalar üzerine parti içinde tartmalar balad, ulusalclarn basks ile SHPde bulunan Kürt milletvekilleri Kenan Sönmez, smail Hakk Önal, Ahmet Türk, Mehmet Ali Eren, Adnan Ekmen, Mahmut Alnak, Salih Sümer 16 Kasmda partiden ihraç edildi. O ihraçlarn olmamas gerektiini belirten Tekin, 1991 ylnda ben gençlik kollarndaydm. çok genç olmamza ramen çok çaba sarf ettik. O ihraçlarn olmamas gerekirdi. Keke o ihraçlar olmasayd. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi bu bölgede ilikileri daha farkl olabilirdi dedi.

CHP BÖLGEDE ÖNEML BR AKTÖR OLACAK

CHPnin bölgeye yapt ziyaretlerin Kürt oylarna yönelik bir giriim olup olmadna ilikin soruya ise Tekin, Bölge ile ilgili bir hassasiyet var m, doru var. Seçmenin de bir hassasiyeti var. Cumhuriyet Halk Partisiyle ilikiler gittikçe farkl bir boyuta geliyor. Önümüzdeki günlerde sandk önümüze geldiinde göreceksiniz Cumhuriyet Halk Partisi bölgede önemli bir aktör olacak. Edirneden Ardahana kadar dolayoruz. Dolamaya devam ediyoruz. Empati kurmaya çalyoruz. Kusurlarmz, hatalarmz, eksiklerimiz varsa onlar gidermeye çalyoruz diye konutu.

SEçMEN ARASINDA çOK BÜYÜK BR TTFAK VAR

Tekin son olarak olas seçimde oluacak ittifaklara da deindi. stanbulun ayn zamanda Türkiyenin en büyük Kürt ehri olduunu hatrlatan Tekin, Diyarbakrn merkez nüfusu ne kadar mesela, Esenyurt nerdeyse Diyarbakrdan büyük. Baclar ve dierleri. imdi seçmen bütün son 30 yllk sürece baktmzda tercihler konusunda çok kararl ve zaman geldii zaman karar verebiliyor. Ben önümüzdeki dönemde siyasi partiler arasnda bir ittifaklarn olup olmadn bilmiyorum ama seçmenler arasnda çok büyük bir ittifak olduunu söyleyebilirim. Bugün sandk gelse devrim niteliinde bir sonuç alnabileceini söyleyebilirim dedi.

Ana Sayfaya Git