Çifte vatandaşlık çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köln'deki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Merkez Camisi'nin açılışında Almanya ziyareti ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 30.09.2018 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kölndeki Diyanet leri Türk-slam Birliine (DTB) bal Merkez Camisinin açlnda Almanya ziyareti ve gündeme ilikin önemli açklamalarda bulundu. Erdoann Camisinin açlnda yapt konumas öyle:

Buradan Almanyann dört bir yanndaki 3,5 milyon kardeimin her birine en derin sayglarm gönderiyorum. Kökeni, vatan, ten rengi farkl olsa da kalbi bizimle çarpan tüm Müslüman kardeime de selamlarm iletiyorum.

lginiz ve ahde vefanz için sizlere teekkür ediyorum. Almanya ziyaretim vesilesiyle DTP Köln Merkez Camiinin resmi açln sizlerle yapmaktan büyük bir bahtiyarlk duyuyorum. Bir kez daha özellikle dostum Almanya Cumhurbakan Steinmeiere nazik daveti için teekkürlerimi sunuyorum. Böyle güzel bir vesileyle bizleri arlayan Köln halkna da gönülden teekkür ediyorum.

SON DERECE VERML BR ZYARET YAPTIK

Hamd olsun kritik bir dönemde son derece verimli, son derece baarl bir ziyaret yaptk. Gerek Steinmeir ile gerek Merkel ile görümelerimizde iki ülkeyi yakndan ilgilendiren meseleleri samimiyetle ele aldk.

Baz fikir ayrlklarn bir kenara koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamz gerektiini vurguladm. Terör örgütleriyle mücadeleden, mülteci krizine, Suriyedeki çatmalardan ticaret savalarna kadar her alanda ibirliimizi güçlendireceiz.

ONLARI GÖNÜLDEN SELAMLIYORUM

u anda darda 10 bine yakn insan var. Bu havay bizimle beraber teneffüs etme arzusu içinde olan kardelerim var. Sesimizi duyuyorlar m bilemiyorum. Ama ben onlar gönülden selamlyorum. Dilden duymayabilirler, ama gönlümün sesini dinliyor olmallar ki oradan ben de alklar duydum.

YEN DÖNEM DAHA HUZURLU VE ÖZGÜR GÜNLERE VESLE OLACAK

Bu ibirliinin faydalarn herkesten önce Almanya genelinde yaayan 3,5 milyonu akn insanmzn hissedeceine inanyorum. Yeni dönem siz kardelerimiz için de daha huzurlu ve özgür günlere vesile olacaktr.

Kardelerim, bugün burada hep birlikte gerçekten tarihi bir ana ahitlik ediyoruz. DTB Merkez Camii ve Külliyesinin resmi açln gerçekletiriyoruz. Bu muhteem eserin Kölne kazandrlmasnda emei geçen herkese ahsm, milletim adna ükranlarm sunuyorum. Caminin temeli atld zaman kimi dar görülü çevreler protestolar düzenlemi, caminin inasna kar çkmlardr.

Bu protestolara ramen pek çok Alman siyasetçi projeyi tescil etti, DTBin ve Türk toplumunun yannda yer ald. Ben kendilerine bir cumhurbakan olarak tekrar teekkür ediyorum. Ayn ekilde caminin yapmna, bu ehirde yaayan farkl dinlerden, kültürlerden dostlarmz da güçlü destek verdi.

BURADA AYRIM YOK, AYRIMCILIK YOK

Burada unu ifade etmek istiyorum. Merkez Camii, öncelikle Kölne aittir. Bu caminin sahibi müslim veya gayri müslim, bara, bir araya yaamaya karlkl saygnn paha biçilmez deerine inanan herkese... Camimiz sayn eyalet valisine de az önce onu söyledim. slamda cami nedir? Cami, toplanlan yer. Bir dier ifadeyle cemeden, birleen, birletirilen bu anlama gelir. Burada ayrm yok, burada ayrmclk yok, burada bütünleme var, birleme var ve hep birden Allaha yönelme var.

Camimiz ayn zamanda Almanya genelinde yaayan milyonlarca Müslümann da gurur abidesidir. Bugün sadece bir cami, külliye, kültür merkezinin açln yapmyoruz. Her ta, nak ile çatmay ve husumeti reddeden, abidevi bir eseri de ehrimize armaan ediyoruz.

DEAIN SLAMLA ALAKASI YOK

Buradan nasibini alan teröre karmaz. Buradan nasibini alan, slam bar dinidir. slamda terörün yeri yoktur. DEA filan falan bunlarn slamla yakndan uzaktan alakas yoktur. Bizim bu bar kavramna her Müslümann o anlayla hareket ederek, hareket etmesi, davranmas gerekir.

Camiler minarelerinden okuyan ezanlaryla Müslümanlar ibadete, insanlar ise bara, feraha çarr. Cami, esmasyla rabbimiz ibadet için gittiimiz camilerde bizi birletirir. Kalplerimizi yumuatr. Bu mukaddes mekanlar, bizi bir klar, iri klar ve karde klar. Rabbimiz müminler kardetir diyor. Kardelik sradan bir kavram deil. Kardeler olarak birbirimizle çok daha scak, yakn olmaya mecburuz. Sevgili peygamberimiz ne buyuruyor? Müslüman o kimsedir ki elinden ve dilinden dier Müslümanlar da emindir

STER CUMHURBAKANI, STER BABAKAN OL...

nsanlara böyle yaklaacaz. Böyle yaklatmz zaman da bunun neticesini almak görmek mümkündür. ster cumhurbakan ol, ister babakan, Meclis Bakan ol. ster trilyarder ol, milyarder ol ne olursan ol. Bu kubbenin altnda bunlarn hiçbirisi geçmez. Ayn safta omuz omuza durur, Allaha yöneliriz.

Bu mübarek çat altnda insanlarn etnik kökenlerinin, derilerinin, renklerinin, dillerinin, Avrupal ve Afrikal olularnn da hiçbir önemi yok. Camilerimiz vahdetin de nianesidir. Bütün camilerimiz ibadet mekan olmalarnn yan sra ayn zamanda birer eitim, öretim yuvasdr. Asrlardr camiler, hem çocuklarmz kuran örendii birer mektep, hem dini ilimlerin okutulduu birer medrese, hem de vaazlarla her yatan kadn erkein maneviyatn gelitirdii eitim merkezi olmutur.

Cuma namazna gelemezsin. Bayram namazna gelemezsin Hanmlarn ayan camilerden kesiyorlar. Ya niye gitmesin? Gidecek, hanmlar da yerini alacak ki camilerimizin asl anlam güç bulsun. Gayri müslim dostlarmzn buraya gönül rahatlyla gelmelerini temin etmeliyiz. Onlar da gelmeli.

57 yl önce Almanyaya belki bir kaç yl çalaym belki dönerim diye gelmi olabilirsiniz. Belki tekrar ayn düünceyle hareket etmi olabilirsiniz. Ama imdi artk öyle deil. imdi bir çounuz, çifte vatanda oldunuz. Gerçi bu iin önünü kestiler, bunu bir kaç kez ilgililerle de görütük. Bu iin önünü yeniden açmalsnz dedik. Burada 3,5 milyon soydalarmz, vatandalarmz var. Önlerini açsalar onlar da çifte vatanda olarak Almanyada bulunsa ne olur sanki?

Ve buradaki sahiplenmeleri çok daha farkl olacaktr. Temenni ederim ki gün ola harman ola bunun da önü açlr. Bizim böyle bir skntmz yok. Alman bizden vatandalk istese, bu fakir ona ikinci vatandal verir. Niye? Bunlar halklarn kaynamasn getiriyor. Sicili temiz olduktan sonra niye vermeyelim? Buras bizi dlamak isteyenlere ders verircesine, bir arada yaamann merkezi olmaldr.

SLAM TERÖR KAVRAMI YANLITIR

Bir yanda DEA, FETÖ ve PKK gibi katil sürüleri üzerinden gençlerimiz terör tuzana çekilirken, dier yandan rkç örgütler Müslümanlarn hak ve hukukunu hiçe sayyor. Bugüne kadar en çok Müslüman kan dökmü terör örgütleri, islamist ve cihadist gibi ifadelerle yine Müslümanlara yamanmak isteniyor. Ad, iddias, ideolojisi ne olursa olsun. Teröre bulaan, iddete buluan, Müslümanlarn canna kast eden hiçbir yapnn, slamla Müslümanlkla bizim inancmzla bamz yoktur. Burada açk ve samimi bir ey söyleyeceim. Hristiyan terörü, Musevi terörü nasl yanlsa; slami terör kavram da yanltr hataldr.

Bu tür yanllar kullananlar kesinlikle iyi niyetli deildir. Bugüne kadar hiç kimsenin dinimizi istismar etmesine sessiz kalmadk. DEA, FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine nasl kar durmusak, bu tarz ifadelerle inancmzn lekelenmesine kar çktk. Biz terör örgütleri arasnda asla ayrm yapmadk. Berlinde pazar yerinde sivilleri katleden DEAl caniler neyse, iki ay önce Bedirhan bebei annesiyle beraber ehit eden PKKl katiller de odur.

O PLOTLAR DA KALTELYD...

15 Temmuz gecesi FETÖcü alçaklar tarafndan ehit düen vatandalarmz, 251 ehidimizi nasl görüyorsak; dünyann dört bir yanndaki terör kurbanlarn da ayn görüyorum. Efendim FETÖnün okullarnda öyle kaliteli... O pilotlar da çok kaliteliydi. Omuzlar filan da baya doluydu. Ama o omuzlar kalabalk olanlar geldiler benim vatandam ehit ettiler. Helikopterlerle, F16larla, tanklarla ehit ettiler. Mesele o deil. lim, ilim bilmektir. lim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsen ya nice okumaktr.

Sizin yarglarnzda verilen kararlar geçerli, Türkiyede verilen kararlar geçerli deil. Bu nasl bir anlaytr? Demokrasi dümanlarnn Avrupann demokratik kurumlarn istismar edilmesine daha fazla göz yumulmamaldr.

MESUT ÖZL AçIKLAMASI: HAZMEDEMEDM

Artk isim vermeden geçemeyeceim. Sonra bana darlr. Almanyada doup büyümü Mesut Özilimiz, lkaymz bir fotoraf çektirdik diye kendisini bu toplumda dladlar. Alman milli takmna kadar yükselmi olan bu iki gencimizin dlanmasn, ben onun cumhurbakan olarak hazmedemedim. Hatta bir keresinde de Münihte Türkiye Almanya maçn seyrediyoruz ansölye ile birlikte. O gün Mesut Türkiyeye bir gol att. ansölye ile beraber alkladk. Türkiyeye gol att, ama ben de alkladm. Sporun güzellii de bu zaten. Yahu Mesut napyorsun kendi takmna gol attn demedik. Tabi bu yaplan k deil. Burada Mesutumuzun yannda yer alanlar olmad deil. Teekkür ediyoruz. Ama isterdik ki bu rkçlk savrulmasna düenlere kar ortak tavr alnsn.

Ana Sayfaya Git