Çizmeyi aşmıştır!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye'yi hedef alan skandal açıklamalarına tepki gösteren Ersin Tatar, "Orada o cevap verilmeliydi. Yunan bakan çizmeyi aşmıştır." dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dendias'ın birbirinden çelişkili ifadelerle Türkiye'yi suçladığını belirterek, "Egemenlik hakkımızı ihlal ediyorsunuz' demek. Sevilla haritasını dayanak gösteriyorlar. Bunların bir anlamı yok." dedi.

Haberler 17.04.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan çavuolunun konumasndan öne çkanlar: Sayn Cumhurbakanmz Ersin Tatarn da söyledii gibi bu ziyaretin amac gayri resmi 5+1 BM toplants öncesi hazrlklarmz gözden geçirmekti. Son derece yararl toplantlar geçirdik.

Elbette bu görüe bir gecede varmadk. ki bölgeli, toplumlu federal çözüm için Türkiye elinden gelen çabay tüm platformlarda gösterdi. Rum-Yunan ikilisi bu çözümü istermi gibi gözükürken günün sonunda Kbrs Türkünün eitliini reddetti. NE iktidar, ne refah paylamak isterler. Son 4 ylda deien bir ey yok.

Siyasi süreçte, önümüzdeki süreçte, müzakerelerde, elbette süresi geçmi ve Kbrs Türk halknn iradesinin yanstmayan BMGK kararlarna iaret ederek federasyon modelini tekrar dayatmak istediklerini görüyoruz. Bir faydas olmayan ve olmayacak olan kararlar ve artk statükoya dayanm parametreleri dayatmann anlam yok. mkansz dayatmann sebebi ne?

RUM TARAFIN TAKINTISI

Crans-Montanada Rum tarafnn masay devirmesiyle yaptmz tüm açklamalarda artk federasyonu müzakere etmeyeceimizi defaatle söyledik. Biz artk federal çözüm için zaman kaybetmeyeceimizi, yeni fikirlerin görüülmesi gerektiine inanyoruz. Adadaki gerçekler çerçevesinde adil, kalc, sürdürülebilir bir vizyon ortaya koyuyoruz. Bu vizyon, adadaki iki devletin egemen eitlii temelinde ibirlii yapmas ve birbirlerini karlkl tanmalardr.

Bu salandktan sonra iki devlet egemen eitlikleri temelinde ibirlii yapabilirler, dier frsatlar deerlendirebilirler. Biz gerçek, anlaml, eit ve sonuç getirecek yeni bir müzakere süreci balatlmasn istiyoruz.

Cenevrede 5+1 formatndaki toplant gayri resmi bir toplantdr. Burada yeni bir müzakere balamyor. Kesinlikle Crans-Montanada kaldmz yerden devam etmeyeceiz, bu söz konusu bile olamaz. Bunu da bir kez daha vurgulamak isterim.

Biz Türkiye olarak her zaman KKTC ve Kbrs Türk halknn yannda olacaz. Kbrs Türk halknn güvenlii ve refah Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk halknn refahdr.

SORU-CEVAP KISMI

Ersin Tatar, Sayn çavuolunun dünkü cevab çok yerindeydi. Biz Dou Akdenizde ne Kbrs Türk halknn ne Türkiyenin haklarn yedirtmeyiz. Yunan Dileri Bakanna verilen cevapta, Kbrs Türk halk olarak sizi izlerken Bravo sayn bakanmz dedik. çünkü çizgiyi amt, cevabn ald. Onlarn iddia ettikleri alan çok daha azdr. DOu Akdeniz balamnda söylenen cevap çok yerindeydi diye düünüyorum. dedi.

çavuolu, Yunanistanla son 1.5 yldr gerginlikler yaadk ve diyalog yoluyla bu farkllklarmz görüerek bir çözüm bulma anlay istedik. stikafi görümeleri tekrar balattk. Sayn Dendiasn Ankara ziyaretini de önemli bir yumuatma frsat olarak görmütük. Buradaki görüme son derece güzel, samimiydi. Dostane bir ortamdayd. Farkllklarmz ortaya koyduk. Bir toplantda bu kadar farklln giderilmesi tabii ki mümkün deil ama istikafi görümelerin balamasnn amac bu görümelerin devam etmesiydi. Daha sonra basn toplants ksmna gelirken, sayn Dendias ve ekibinden bize öyle bir talep geldi: Biz basn toplantnsda tartma yaratacak konulara deinmeyeceiz, sizden de ayn yaklam bekliyoruz. Biz nezaket içinde, gerginlii azaltma konusundaki düüncelerimizi de dile getirdik. Ama basn toplantsnn belli bir noktasndan sonra sayn Dendias gerçek d ithamlarla ülkemi suçlamaya balad. açklamasn yapt.çavuolu, Bu neyi gösteriyor? Ben bu kavgay devam ettirmek istiyorum demektir. Bu maksimalist anlay, sözde Sevilla haritas gibi anlaylara kendilerini de inandrlarsa zaten bir yerer varmamzn anlam yok. Biz bu Sevilla haritasn paçavraya çevirdik. Bunlarn geçerli olmadn gösterdik. eklinde konutu.

Ersin Tatarn açklamalar öyle;

Kbrs Türk halk her zaman anavatan Türkiyenin desteini önemsemitir. Garantörlüünüz bizim için fevkalade önemlidir. Türkiyemizin garantörlüü bizim vazgeçilmezimizdir. Cenevredeki konferansa bu anlayla gidiyoruz.

Biz, BMde devletten devlete ilikiyi ifade edeceiz. Böylelikle egemen eitlik temelinde bir anlama olabilir.

Bizlere bir anlama empoze edilmeyecekse Kbrs Türk halk doal olarak kendi egemenlii ile bir anlamaya girmek isteyecektir. Gelinen aamada eski anlaya göre fark udur: Eski anlamada egemence kelimeler kullanld, onlar aldatmacayd. Esas önemli olan bamszlktr. dedi.

YUNAN BAKANIN KÜSTAH AçIKLAMALARI

KKTC Cumhurbakan Ersin Tatar, Orada o cevap verilmeliydi. çizmeyi at. Sayn Bakan (çavuolu) gerekli cevab vermitir. Teekkür ediyorum. dedi.

KKTCDEK KURAN KURSLARI KARARI

KKTC Cumhurbakan Ersin Tatar, konuyla ilgili yapt açklamada, Bu karardan büyük rahatszlk duyuyorum dedi.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ise konu ile ilgili, Kararn zamanlamas manidardr ve ideolojiktir dedi.

Ana Sayfaya Git