"Çocuk yaşta evlilik en büyük şiddettir"

"Çocuk yaşta evlilik en büyük şiddettir, insan hakları ihlalidir, uluslararası mevzuatta da büyük suçtur. Okul çağındaki bir çocuğun yeri eğitim yuvasıdır. Hiçbir gerekçe, çocuk yaşta evliliği haklı çıkarmaz"

Haberler 27.09.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan, çocuk yata evlilik en büyük iddettir, insan haklar ihlalidir, uluslararas mevzuatta da büyük suçtur. Okul çandaki bir çocuun yeri eitim yuvasdr. Hiçbir gerekçe, çocuk yata evlilii hakl çkarmaz. dedi.

Alnan bilgiye göre Emine Erdoan, dün New Yorkta Birlemi Milletler Genel Kurulu kapsamnda Sierra Leone Cumhurbakan Julius Maada Bionun ei Fatima Maada Bionun özel davetiyle Afrikada Erken Evlilikler ve Tecavüzü Önlemek konulu panele katld.

Panelde konuan Emine Erdoan, Türkiyenin 2005 ylndan bu yana Afrika açlm çerçevesinde ei Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile 40n üzerinde Afrika ülkesine ziyarette bulunduklarn, Afrikann ne kadar zengin bir corafya olduuna yakndan ahitlik ettiini söyledi.

Afrikann zenginliinden bir parçay Türkiyeye tamak istediini dile getiren Emine Erdoan, bu kapsamda Ankarada bir merkez açldn, Afrikal kadnlarn el emeklerinin deerlendirildii Afrika El Sanatlar Pazar ve Kültür Evinin, 2016dan bu yana faaliyet gösterdiini belirtti.

Emine Erdoan, Biz istiyoruz ki kadnlarn el emei, göz nuru üzerinden bir dostluk köprüsü kuralm. El sanatlarnn tüm geliri, hakettii deer üzerinden Afrikal kadnlara gitsin. Tamamen bir kadn dayanmasnn ürünü olan bu köprü, birbirimizi daha iyi tanmaya, sorunlar için ortak çözümler aramaya vesile olsun. diye konutu.

Her yl 25 Mays Afrika Gününde özel programlar yaptklarn, bu faaliyetlerin, bu yl çok güzel bir meyve verdiini anlatan Emine Erdoan, Türkiyedeki Afrika büyükelçilerinin elerinin ortak çabasyla Afrika yemek kitab hazrladklarn, böylece Türk kadnlarnn Afrika lezzetleriyle tantn kaydetti.

- Afrikann geleceine dair umudumuz var

Türkiye olarak Afrikay kadim bir dostluun ülkesi olarak görüyoruz. diyen Emine Erdoan, Afrikann dousuyla, batsyla, sahra altyla bir bütün olduunu dile getirdi.

Afrikann kalknmas için devlet ve sivil toplumun elele verildiini belirten Emine Erdoan, öyle konutu:

çünkü Afrikann geleceine dair umudumuz var. Bir salgn hastalk gibi yüzyllardr Afrikay kuatan sömürgecilik artk bitsin diyoruz. Biz Türkiye olarak, bakalarnn bahçesinden gül koparmak deil, solan güllere can suyu vermek derdindeyiz. Afrika insannn bu güzel gelecei hakettiine inanyoruz.

Eminim ki, sizler de kendi hikayenizi yazmak için büyük çabalar içindesiniz ve bu çaba içinde kadnlar güçlendirmek öncelikleriniz arasnda yer alyor. çünkü, Mandelann dedii gibi, Kadnlar yoksullua mahkum olduu ve küçük görüldüü sürece insan haklar özüne kavuamayacaktr. Bunun ilk admlarndan birisi de eitim. çünkü yegane çözüm aracdr.

- Kz çocuklarnn eitimini tevik ettik

Etkinliin temas olan Kzlar gelin etmeyin sorununun anahtarnn da eitim olduunu vurgulayan Emine Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

çocuk yata evlilik en büyük iddettir, insan haklar ihlalidir, uluslararas mevzuatta da büyük suçtur. Okul çandaki bir çocuun yeri eitim yuvasdr. Hiçbir gerekçe, çocuk yata evlilii hakl çkarmaz. Yoksulluk, aile içi iddet, kat gelenekler, bunlarn hiçbiri mazeret olamaz.

Biz ülkemizde bu sorunu zorunlu eitimi 12 yla çkararak çözdük. Özellikle kz çocuklarnn eitimini tevik ettik. Bizzat yürüttüüm kampanyalarla, gerektiinde aileleri ziyaret ederek, anne-babalar ikna edip çocuklarn okullamasn saladk. Devletimiz, maddi kayglarla çocuklarn okula göndermeyen annelere finansal katkda bulundu. unu gördük ki, eitim seviyesi arttkça erken evliliklerin says düüyor. Bir eyi hiç unutmamak durumunday Bir toplum, kadnyla erkeiyle hep birlikte kalknr. Kadnlar, yanl geleneksel anlaylara hapsolmu zihinlerin prangasndan kurtarmalyz.

- Yanl geleneksel bak açlar dinin önüne geçmemeli

slamn baz yanl geleneksel alglarn kayna olarak görülmesinden üzüntü duyduunu dile getiren Emine Erdoan, slamn kadn ve erkei ayrmadan, insan en erefli mahluk olarak gören bir din olduunu vurgulad.

Emine Erdoan, unlar söyledi:

Peygamberimiz Hazreti Muhammed, Allahtan hakkyla saknn ve çocuklarnza adil davrann diyerek hiçbir ekilde cinsiyet ayrm yapmamtr. Peygamberin mescidi, erkekler için olduu gibi kadnlar için de bir okul olmutur. Peygamber (SAV), Allahn kadn kullarnn, Allahn mescitlerine gelmelerine engel olmayn buyurmutur. çünkü, kadna emek vermenin sadece bir Müslüman yetitirmek deil ayn zamanda bir nesli eitmek anlamna geldiini biliyordu Peygamber.

Yani kzlarn eitimini, meslek edinmesini, sanattan ticarete, faaliyet göstermesini tevik eden bir din ile kar karyayz. Hal böyleyken, kzlar din kisvesi altnda umutsuz bir gelecee mahkum etmek, hakka, hakikate sar m? Alimlerimizin, din adamlarmz slamn kadna bakn yeniden okumas gerekir. Yanl geleneksel bak açlar dinin önüne geçmemeli. Dini, kendi keyfi tutumlarmza göre yorumlayamayz. Din bir bütündür ve kadn erkek ayrm yapmadan insann esenlii için bir rehber sunar.

Birlikte mücadele edilmesi gereken çok ey olduunu, o nedenle bu kadn dayanmasn çok önemsediini ifade eden Emine Erdoan, eitimin, temel hareket noktas yaplarak, aklc politikalarla kadnlarn geleceinin birlikte planlanmas gerektiini kaydetti.

Emine Erdoan, Türkiyenin her zaman i birliine açk olduunu, tecrübelerin paylalmasndan memnuniyet duyulacan belirterek, panelde bulunanlar Türkiyeye davet etti.

Panelde Dünya Salk Örgütü ve Birlemi Milletler Nüfus Fonundan katlmclar da konuma yapt.

Ana Sayfaya Git