Çok dikkatli olmalıyız

Rize ve Artvin’de sel bölgesini helikopterle havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Salı günü için bölgede yağış uyarısında bulunarak, "Özellikle bu bölgede Trabzon’dan tutun, Hopa’ya kadar 75 ile 150 kilogram yağış var. Bu yağış geçen hafta aldığımız yağışların altında olabilir ama toprağın doygun olduğunu unutmayalım. Bundan dolayı bu yağışlar sel getirebilir. Salı gününden itibaren başta bölge halkı olmak üzere çok dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Haberler 26.07.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Rize ve Artvinde sel bölgesini helikopterle havadan inceledi, Artvinin Arhavi ilçesine geldi. Ana amacn yaralarn sarlmas olduunu kaydeden Bakan Pakdemirli, Gece saat 01.00 itibariyle Arhavi ilçemizin yüzde 70ine içme suyu verilmeye baland. Artvin ve Rizede çalmalar yaptk. Tarm alanlarnn üzerindeki hasar tespitleri, kapal köy yollaryla alakal genel olarak baz tespitler yaptk. Üst havzalarda bugüne kadar yaptmz ve bundan sonra da yapmamz gereken çalmalarla ilgili de havadan incelemelerde bulunduk. Her afet bizim için bir derstir, her afetten yeni yeni dersler çkartlr. Sel trm diyebileceim, ayn trma benzer derede akan çöpü tutan sistemler gelitirebileceimize dair sabah yaptmz toplantda bir kanaat gelitirdik. çok yaknda sahada uygulamaya alacaz. Bölgede yaklak 700 milyon dolara varan bir yatrm seferberlii daha balatyoruz. Dünle bugün arasnda büyük fark var. 15- 20 yl öncesinde bir afetle urarken, imdi 3 afetle urayoruz. Türkiye çapndaki meteorolojik olaylar 2002 ylnda 300 civarndayken, bugün 984 afetle uramak durumundayz dedi.

SALI GÜNÜ çOK DKKATL OLMALIYIZ

Sal günü için bölgeye ya uyarsnda bulunan Bakan Pakdemirli, Sal günü için bir uyarda bulunmak istiyorum. Özellikle bu bölgede Trabzondan tutun, Hopaya kadar 75 ile 150 kilogram ya var. Bu ya geçen hafta aldmz yalarn altnda olabilir ama topran doygun olduunu unutmayalm. Bundan dolay bu yalar sel getirebilir. Sal gününden itibaren bata bölge halk olmak üzere çok dikkatli olmamz gerekiyor diye konutu.

DOAYA UYUMLU TARIM MODELNE GEçMEMZ GEREKYOR

Alacaklar çok tedbir olduunu söyleyen Bakan Pakdemirli, çaylk alanlarn kimyasal gübrelemedense organik gübreyle gübrelenmesi konusunda vatandalar tevik edecek çalmalar olacak. Tarm sigortalarmz var, özellikle heyelan maksatl bunlarn TARSM sigortas kapsamnda tüm çaylklarda geçerli olmas noktasnda bundan sonras için de çalma balattk. çaylklarda çaya alternatif fidan dikme konusunda da tevik edeceiz. Doaya ramen deil, doaya uyumlu tarm modeline geçmemiz gerekiyor. Buradaki vatandamz çay üretime devam edecek, elbette buradan bir gelir salayacak. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarndan birisi ama koruma ve kullanma dengesine de sahip çkmamz gerekiyor. Ekmek ve kazanç kapmzn sonumuz olmamas gerektiini düünüyorum. Bu bölgede mikro havza modeli getirmemiz noktasnda hemfikiriz, özellikle sel ve taknlara neden olan unsurlarn ortadan kaldrlmas ana amacmzdr. Sal günü hasar tespitleri bitecek, corafyaya selin verdii toplam zarara baktmz zaman çaylklardaki zarar o kadar büyük görünmüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git