"Çok gizli" toplantıda tarihi değişiklikler

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), askeri stratejik konseptinin, ana program ve hedeflerinin belirlendiği "çok gizli" nitelikli Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında yıllar içinde önemli değişiklikler yapıldı.

Haberler 03.08.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1972 ylnda kurulan ve yalnzca bar dönemlerinde görev yapan Yüksek Askeri ura, kanuna göre Babakann çarsyla ylda en az bir kez toplanyor. çok gizli nitelikli toplantda, Genelkurmay Bakanlnca hazrlanan askeri stratejik ana fikrin tespiti ve gerektiinde yeniden gözden geçirilmesi, Silahl Kuvvetlerin ana program ve hedefleriyle ilgili konular ele alnyor.

Teamüllere göre ylda iki defa bir araya gelen ura üyelerinin toplantlar, kamuoyunda yaz ve k dönemi ura toplantlar olarak adlandrlyor. K dönemi toplantlarnda Türk Silahl Kuvvetlerinin harekat ve kabiliyetleri, bölgesel gelimeler, terörle mücadele gibi konular ele alnrken, yaz dönemi ura toplantlarnn ana baln terfi, atama ve emeklilik ilemleri oluturuyor.

- Masa düzeninde ilk deiiklik

ura toplants dönem içinde birçok deiiklie de sahne oldu. Yaplan deiiklik öncesi ura üyeleri Babakan, Genelkurmay Bakan, Milli Savunma Bakan, kuvvet komutanlar, Jandarma Genel Komutan, ordu komutanlar ve donanma komutannn da bulunduu orgeneral ve oramirallerden oluuyordu. Genelkurmay Bakanlnn çakmak Salonunda yaplan toplantda, U eklindeki masann banda Babakan ve Genelkurmay Bakan bulunuyordu.

Oturma düzenindeki ilk deiiklie 2011 ylnn Austos aynda gerçekletirilen ura toplantsnda gidildi. O dönem Babakan olan Cumhurbakan Erdoan, masann banda tek bana otururken, sa tarafnda Genelkurmay Bakanvekili ve Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Necdet Özel, dönemin Milli Savunma Bakan smet Ylmaz yer ald.

- YA üyelerinde deiiklik

Yüksek Askeri urann yapsndaki en büyük deiiklik ise FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan yaand.

Düzenlemeyle babakan yardmclarnn yan sra adalet, d ve içileri bakanlar da toplantlara katlmaya balad, ordu ve donanma komutanlarnn ise ura üyelikleri kaldrld. Böylelikle babakan bakanlnda toplanan urann üyeleri, genelkurmay bakan, babakan yardmclar, adalet bakan, dileri bakan, içileri bakan, milli savunma bakan ve kuvvet komutanlar olarak yeniden belirlendi.

ura toplantlarnn austos aynda yaplmas zorunluluu kaldrld. Bunun yerine toplantnn babakann çarsyla ihtiyaç duyulan zamanlarda yaplmas kararlatrld. Deiiklikle ayrca daha önce Genelkurmay Bakanlnca yürütülen urann sekretarya hizmetlerini yürütme görevi Milli Savunma Bakanlna devredildi.

Önceden kuvvet komutanl yapma art bulunan Genelkurmay Bakanl için ise orgeneral rütbesinde bulunmak yeterli sayld.

- Toplant karargahtan çkyor

Daha önce Genelkurmay Bakanlndaki çakmak Salonunda yaplan çok gizli nitelikli ura toplants, Genelkurmay Karargah dna üçüncü kez tanm oldu. çankaya Kökündeki ilk ura toplants, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimi sonrasnda Babakan Binali Yldrm bakanlnda 28 Temmuz 2016da gerçekletirilmiti. Yldrm bakanlnda çankaya Kökündeki ikinci ura toplants ise 23 Austos 2016da yaplmt.

Babakan Yldrm bakanlnda bugün yaplan Yüksek Askeri ura toplantsna, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Babakan Yardmclar Bekir Bozda, Mehmet imek, Fikri Ik, Recep Akda ve Hakan çavuolu, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakan Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Salih Zeki çolak, Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Bülent Bostanolu ile Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Abidin Ünal katld.

Daha önce üç gün süren YA toplantlar, yaplan deiikliin ardndan bir günde tamamlanacak. YA toplantsnda alnan kararlar, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann onaynn ardndan kamuoyuyla paylalacak.

Ana Sayfaya Git