Çözüm sürecine yeni bir altyapı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini ve yaptığı açıklamaları katıldığı bir televizyon kanalında değerlendirdi.

Haberler 13.07.2021 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ziyarete ilikin beklentileri yorumlayan Kaya, Öncelikle beklentinin çok fazla olmadnn farkndaydk. Siyasi konjonktür sayn Erdoann daha önceki gelileri gibi deildi, yani MHP ittifak var. Buna ramen bence önemli bir, iki açklamas oldu. Yaklak 5 yldr hiç bahsetmedii çözüm süreci için burada bir sahiplenme vard. Yani çözüm sürecini ben balattm ama HDP bitirdi sözü tartma yaratsa da bir sahiplenme sözü en bata. Ziyaretin belki de en önemli yan bu olabilir dedi.

çÖZÜM SÜRECNE LKN

Erdoann çözüm sürecini biz balattk, ama HDP bitirdi yönündeki açklamasnn kime mesajdr eklindeki soruya Kaya öyle yant verdi; Birincisi, Türkiye bu ii tartsn mesaj olabilir. Yeni bir çözüm sürecine balamak da çok aklc deil bugün. çözüm sürecinin niye bittiini bugün ne bizlerin ne de siyasi partilerin tartma olana yok. Herkes çözüm sürecine saldran bir dil kullanyor. Yani yaplanlar deil, çözüm süreci yanlm gibi bir alg olutu toplumda, bunun giderilmesi gerekiyor. Doru bir tartma ortam, hem kamuoyuna, hem HDPye yönelik, yaratmak isteyip yeni bir çözüm sürecinin altyapsn oluturmak istemi olabilir. Belki iyi niyetli bakyoruz.

AK PART KÜRTLERDEN YCE UZAKLATI

kinci neden de çözüm sürecini HDPnin bitirdii üzerinden kendine Kürtler arasnda siyasi bir alan yaratma talebi olabilir. çözüm sürecinde özellikle bölgede yaayan Kürt toplumunun rahatlnn bitmesi üzerinden HDPyle 2023 öncesi siyasi alanda hesaplama, 2023te Kürt oylarn alabilir hale gelme çabas olabilir. Son dönemlerde Ak Parti Kürtlerden iyice uzaklat. Bunu yeni bir siyasi alana çekme çabas da olabilir ama her halükarda bunun tartlmas gerekiyordu.

MEVCUT YAPIYLA YEN BR çÖZÜM SÜREC OLMAZ

ktidar orta MHP iken çözüm sürecinin tartlmasnn olana var m? sorusuna ise Kayann yant u ekilde oldu: Zaten siyasi konjonktürün bunu engellediini söyledim. MHPnin varl çözüm sürecinin önündeki en büyük engellerden biri. Yeni bir çözüm süreci demek yeni konjonktür alanlarnn açlmas demek. Yeni ittifaklar ortaya çkabilir çözüm süreci üzerinden. Ama mevcut yapyla yeni bir çözüm süreci olabilir mi derseniz, MHPnin bu tutumuyla olmaz.

AK PARTNN BÖLGEY YÖNETME EKL DEMOKRASYE UYGUN DEL

Kaya, yaplmas gerekenler üzerine ise çözüm süreci iki ekilde tartlabilir: Birincisi, çözüm sürecine geçile ilgili neler yaplabilir? çözüm sürecinde Meclis aya hep unutulduu için yarglananlar, ceza alanlar var. çözüm süreci tartld zaman bunlar da tartlacak. Bugün HDKdan yarglanan bir sürü sivil, i insan, siyasetçi var. Bunlarn hepsi, çözüm süreci salkl yürümedii ve provoke edildii için oldu. Unutmamz lazm, çözüm süreci yanl bir ey deildi. Ekonomik rakamlara baktmzda bunu çok net görüyoruz. Siyasi ortama baktmzda toplumun devletle barma, devlete ait hissetme duygularnn youn olduunu görüyoruz. Bir taraftan da bir FETÖ gerçei vard bölgede. O dönemin polis ve askeri yetkililerine bakn, büyük bir ksm cezaevinde. Böyle bir dönemde direkt çözüm sürecini ve o dönemin yetkililerini suçlayarak yol alamazsnz. Bu salkl tartlmad sürece bizim yol alma ansmz yok. Bugün Ak Partinin bölgeyi yönetme ekli demokrasiye uygun bir yönetme ekli deil. Bölgenin kendine özgü sorunlar devam ediyor diye konutu.

Kaya, ikinci olarak da geçmite yaananlarla yüzlemek gerektiini vurgulayarak Bakn o günden bugüne AK Parti sadece bölgede deil, Türkiyede de kaybetmeye balad dedi.

Ana Sayfaya Git