Cuma günü müjde var

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma günü milletimize bir müjde vereceğimize inanıyorum.

Haberler 20.08.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Ankarann Sincan ilçesi Bakent Organize Sanayi Bölgesinde kurulan Kalyon Güne Teknolojileri Fabrikasnn açl törenine katld. Törene Erdoann yan sra, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, çileri Bakan Süleyman Soylu, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Bakan Cemal Kalyoncu ile çok sayda davetli katld. Program öncesi Cumhurbakan Erdoan, beraberindeki heyet ile birlikte fabrika içerisinde incelemelerde bulundu.

SALGIN KONTROLÜMÜZ ALTINDADIR

Cumhurbakan Erdoan, üretim tesisini Türkiyeye kazandran Kalyon Holdingi ve projeye destek veren bakanlklar tebrik etti. Yenilenebilir enerjinin kendileri için çok önemli olduunu söyleyen Erdoan, Artk sadece üretmek yetmiyor, irketlerimizin üretimle beraber inovasyona ve AR-GE faaliyetlerine de arlk vermesi gerekiyor. irketimizin modern bir AR-GE merkeziyle desteklenmi olmas bu bakmdan takdire ayandr dedi.

Dünyann birçok ülkesinde koronavirüs sebebiyle yatrmlarn durduunu belirten Erdoan, Türkiyenin özgün bir yol izlediini söyledi. Erdoan, Bu süreçte salgnla mücadeleyi sekteye uratmadk. nsanmzn salndan taviz vermeden, hiç bir vatandamz madur etmeden ekonomimizi yeniden büyüme trendine sokmaya gayret ediyoruz. Dünya genelinde 800 bin insann canna mal olan salk krizinin üstesinden gelmek elbette kolay deildir. Salgn sadece sosyal hayat deil, üretimden ticarete, turizmden eitime kadar günlük yaantmzn her alann da etkilemitir. Ülkemiz zamannda ald tedbirler ile bu salgn en baarl ekilde yöneten nadir ülkelerden birisidir. Son dönemde vaka saylarnda ksmi bir art yaansa da salgn halen kontrolümüz altndadr. Havayolu trafiinin de kaybettii ivmeyi tekrar yakaladn görüyoruz. Turizm sektörümüz toparlanmaya balamtr. Ülkemiz kaynakl olmayan baz skntlarla karlasak da, hamd olsun Türk ekonomisi salgn öncesi ivmesini tekrar yakalam görünüyor. nallah bu tempoyu daha da arttrmakta kararlyz diye konutu.

YEN BAARI HKAYERELERN BRLKTE YAZACAIZ

Erdoan, koronavirüs salgnyla deien küresel dinamiklerin, Türkiyenin önünde yeni kaplarn aralanmasna, yeni frsatlarn belirlenmesine vesile olduunu söyleyerek, Bu süreçte bize düen, ii gücü karamsarlk alamak olan muhalefete aldrmadan üretime, yatrma devam etmektir. CHP zihniyetinin bizi esir almasna eer izin verirsek bu ülkeyi siyasette, vesayette, sanayide, ithalatta, enerjide da bamlla mahkm ederiz. Milletin mücadelesine destek olmak yerine, takoz olan s bir muhalefet anlaynn ülkemize verebilecei hiç bir ey yoktur. Türkiyenin kalknmasna katk yapmak varken, sürekli ülkemizi karalayan, saa sola Türkiyeyi ikayet eden bir muhalefet bu ülkeye tamamen yabanclam demektir. CHPnin tek derdi, otel lobilerinde gizlice bulutuklar IMF komiserlerine ülkeyi yeniden teslim etmektir. Tüm müteebbislerimizin, bu ülkenin aydnlk geleceine güvenmelerin istiyorum. Nasl bugün daha iyiysek, yarn çok daha iyi bir konumda olacaz. 18 ylda nasl Türkiyenin çehresini deitirdiysek yeni baar hikayelerini birlikte yazacaz. Bunu da son 18 ylda olduu gibi CHPnin sorumsuz siyasetine ramen baaracaz ifadesini kulland.

DOU AKDENZDE DAYATILAN SEVRE BOYUN EMEYECEZ

Dou Akdenizdeki gelimelere deinen Erdoan, Bir asr önce nasl millet olarak Sevri yrtp atmsak bugün de Dou Akdenizde ülkemize dayatlan Sevre boyun emeyeceiz. Yüzde yüz hakl olduumuz meselede ayet korsanla prim verirsek gelecek nesillerin yüzüne bakamayz. Evlatlarmza kendi haklarn savunmaktan aciz, özgüven ve cesaret yoksunu ülke teslim edemeyiz. Geçmite yaplan hatalarn bedelini ödemek zorunda kaldk. Özellikle tek parti CHPsinin d politikada brakt mirasn ceremesini 83 milyon olarak halen biz çekiyoruz. Misak milli snrlarmza sahip çklmamas ile adalar meselesinde ürkek davranlmasnn ülkemize çok büyük maliyetleri olmutur. Sadece urunda ehitler verdiimiz topraklar kaybetmedik, ayn zamanda güneyimizdeki zengin enerji kaynaklarnn da dnda brakldk dedi.

CHPDEN TÜRKYE EKSENL HAREKET ETMESN STYORUZ

Ege ve Akdenizde yüzletikleri kronik sorunlarn temelinde bu dönemde yaplan yanl hamlelerin bulunduuna dikkat çeken Erdoan, Zamann artlarna snarak hatalar örtmeye çalmak kolayclktr. CHPnin, ana karamzdan bir ta atm mesafedeki adalarn nasl elimizden alndn milletimize izah etmesi gerekiyor. CHP bu kötü miras ile hesaplamak yerine pikince bizi eletirmekte, Rum ve Yunan tezlerinin savunuculuunu yapmaktadr. Siyasi hrslarn ülkenin çkarlarnn önüne koyan bir partiden milli bir taviz beklemek elbette gerçeklemesi zor bir hayaldir. Türkiyenin Dou Akdenizde att admlar günlük siyasete kurban edilemeyecek kadar stratejik öneme sahiptir. CHPden yurt dndaki dostlarna taeronluk yapmak yerine, en azndan Dou Akdeniz meselesinde Türkiye eksenli hareket etmesini istiyoruz. CHP yönetiminden Rum ve Yunan tezlerine sözcülük yapmasn deil, milli bir meselede milletin hissiyatna uygun davranmasn bekliyoruz diye konutu.

TÜRKYEDE YEN BR DÖNEMN AçILACAINA NANIYORUM

Erdoan, Türkiyenin Dou Akdenizde hakkn sonuna kadar aramakta kararl olduunu belirterek, Hiçbir sömürgeci güç, hiçbir tehdit ülkemizi bu bölgede var olduu tahmin edilen zengin petrol ve doal gaz kaynaklarndan mahrum brakamaz. Biz hiç kimsenin hakkna, hukukuna el uzatmyoruz. Biz Akdenizde gerilim ve kavga da istemiyoruz. Biz sadece milletimizin hakkn, Kbrs Türklerinin hukukunu savunuyoruz. Gerilim yerine müzakerenin, kavga yerine konuarak, anlaarak çözmenin peinde olduk. Bugün de ayn samimiyetle hareket ediyoruz. Muhataplarmzdan da gerilimi trmandracak deil düürecek, diyalog yolunu açacak admlar bekliyoruz. nallah cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermek ile kar karya olacamz tahmin ediyor ve buna inanyorum. Bu müjdenin hayalleri ve rüyas içindeyiz. Cuma günü inallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek sureti ile Türkiyede yeni bir dönemin açlacana imdiden inanyorum. Tabii açklarsak bu iin heyecan kaybolur, onun için açklamamakta fayda var diye düünüyorum dedi.

BAKAN ALBAYRAK: O TOHUM BUGÜN TARH BR TESSE DÖNÜÜYOR

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak da çok önemli bir tesisin açln yaptklarn belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnda çok önemli deiim ve dönüüm sürecinin baladn söyleyen Albayrak, Türkiyenin enerji alannda orta ve uzun vadeli hedeflerini, atlacak admlarn Milli Enerji ve Maden Politika Belgesi dediimiz, biz buna bakanlkta yeil kitap diyoruz, bütün bunlar kayt altna almtk. Bu kitap çerçevesi içerisinde temel bir ilke belirledik. Doru politikalar ve doru admlar ile enerjinin her alannda da bamll krabiliriz diye ifade ettik. Enerjinin her alannda yerli kaynaklar, yerli teknoloji ile üretim yaparak ancak bu manada büyük ve güçlü Türkiye idealine yürüyebiliriz bilincinde olduk. Bu inanç ile balantl olarak o gün bir tohum attk. YEKA adn verdiimiz bu tohum ki YEKAy anons ettiimizde sektör temsilcileri gülüp geçmiti. Buradan da onlara el salayalm. Bunun baarlabilecei noktasna birçou gülüp geçmiti. te o tohum bugün çok tarihi bir tesise dönüüyor dedi.

YENLEBLR ENERJDE TEKNOLOJ ÜRETEN ÜLKE HALNE GELD

Bakan Albayrak, Bu tesiste, Türkiyenin Türk mühendislerinin yapt güne panelleri üretilecek. Yaklak 1 milyar dolarlk bir ithalat pazar artk Türkiyede üretilecek, ihracat kapasitesi de gelimi olacak. Türkiye artk yenilenebilir enerjide teknoloji üreten ülke haline geldi. Ektiimiz tohumlar her gün çnara dönüecek. Yerli güne fabrikas tesisi ile dünyann en büyük Konya Karapnardaki güne tarlasnn panelleri burada üretilecek. Bunu inallah günein yannda yerli rüzgr fabrikamz takip edecek diye konutu.

TÜRKYEY çOK DAHA LERYE TAIYACAIZ

Bakan Albayrak, Türkiyenin deiim sürecini balattklarn belirterek, Hedeflerimize emin admlar ile ilerliyoruz. Ekonomik tam bamsz hayalini de inallah enerjideki gibi hayata geçireceiz. Milletimiz tüm bu yaplanlarn farknda. Güzel bir sözümüz var; tarlada izi olmayann hasatta sözü olmazm. Türkiye olarak bizlere bu süreçte köstek olanlar, ben onlara beton lobisi diyorum, özellikle bunlarn beton edebiyat, güttükleri bu beton söylemi onlar sonunda bu beton duvarlar arasnda tarihte yok olup gidecekler. Biz bu dönüümü gerçekletirerek büyük ve güçlü Türkiye yolculuunu bu admlar ile birlikte Türkiyeyi çok daha ileriye tayacaz ifadesini kulland.

BAKAN DÖNMEZ: LK MEYVEY TOPLUYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez ise, fabrikann sektöre hayrlar getirmesini dileyerek, unlar kaydetti:

Türkiye, güne santrallerinin devreye alnd 2014ten bu yana, sadece 6 yl gibi ksa bir sürede, dünyada güne enerjisi kurulu gücünü en çok artran 9uncu, Avrupada ise 3üncü ülke oldu. Bu yatrmlarla birlikte Türkiyenin günei daha fazla parlamaya devam edecek. Bu alana daha fazla yatrm çekmek, orta ve küçük ölçekli yatrmclarn da bu alana girmelerini salamak için ekim aynda ilk Mini YEKA-GES yarmamz gerçekletireceiz. Yenilenebilir enerjide sadece üretim deil tüketim tarafnda da vatandalarmz bu sürecin bir parças haline getirecek Yeil Tarifeyi devreye aldk. Elektriini yenilenebilir enerji kaynaklarndan almak isteyen vatandalarmz ilgili tedarik irketi vastasyla Yeil Tarifeye geçi yapmaya balad. Vatandalarmz tutum ve davranlaryla sektörün geleceinde aktif rol oynayacaklar. Vatandalarmzn yenilenebilir enerji ve YETAya olan talepleri arttkça yenilenebilir enerji yatrmlar da artacak. Konumalarn ardndan tesisin açl gerçekletirildi.

KARAPINAR GÜNE SANTRALNN DE AçILIINI YAPTI

Erdoan, video konferans ile katlarak, Konya Karapnarda bulunan ve Kalyon Holding tarafndan yaplan Karapnar Güne Santralinin açl gerçekletirdi. Açla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardmcs Abdullah Tancan, Kalyon Holding Enerji Grup Bakan Haluk Kalyoncu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükehir Belediye Bakan Uur brahim Altay ve AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samanc katld.

Ana Sayfaya Git